Prognoza meteo lunară: revin ploile, ce zone sunt lovite de furtuni violente şi fenomene extreme

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza pe o lună. Află, din materialul următor, cum va fi vremea, în fiecare regiune a țării, până pe 3 iulie.

06 iun. 2023, 12:47
Prognoza meteo lunară: revin ploile, ce zone sunt lovite de furtuni violente şi fenomene extreme

Prognoza meteo pentru săptămâna 05.06.2023 – 12.06.2023

Valorile termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice și nordvestice, dar mai ales în zona Munților Apuseni, iar în rest va fi deficitar.

Prognoza meteo pentru săptămâna 12.06.2023 – 19.06.2023

Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval în regiunile sud-estice și sud-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Climatologii strică vacanţele românilor: „Anul 2023 ar putea fi unul fără vară”

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest vor fi în general deficitare.

Prognoza meteo pentru săptămâna 19.06.2023 – 26.06.2023

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile vestice și centrale, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, anunţă ANM.

Prognoza meteo pentru săptămâna 26.06.2023 – 03.07.2023

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

ANM-Prognoza-4-saptamani-230606071509

Florida se pregăteşte să întâmpine 17 uragane. Sfaturile date de autorităţi

Statele de pe coasta de Est se pregătesc pentru uragane. La New Orleans, autorităţile au emis un mesaj către cetăţeni „să se pregătească”, în timp ce Florida a decis să elimine taxele pe unele produse care vor deveni valoroase în caz de urgenţă precum baterii, radiouri, generatoare, săpun şi produse dedicate animalelor.

Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a proiectat un sezon „aproape normal” de furtuni şi uragane, care începe acum şi se încheie pe 30 noiembrie şi se aşteaptă la 12 până la 70 furtuni. Un ciclon tropical este considerat un vârtej de nori şi tunete care devine furtună tropicală atunci când atinge sau depăşeşte viteza de 62 de kilometri pe oră.

Din cele 17 furtuni, nouă ar putea deveni uragane, cu vânturi care depăşesc 100 de kilometri pe oră şi capabile să smulgă copacii şi să măture casele clasice din lemn. Divizia de management al urgenţelor din Florida a sfătuit populaţia să adopte un „plan de urgenţă” pentru familie şi pentru activităţi economice.

EXCLUSIV Romica Jurcă aduce vești proaste: precipitații intense, pe alocuri ”potop” toată luna iunie. Cum va fi vremea la Marea Neagră în weekend

De asemenea, sunt sfătuiţi să pună deoparte hrană şi truse de supravieţuire, achiziţionând provizii de hrană şi apă, lanterne, baterii şi medicamente. Zonele de evacuare au fost indicate în prealabil în cazul unor uragane deosebit de violente.

Maşinile trebuie păstrate întotdeauna cu rezervorul plin, iar vehiculele electrice încărcate între 50 şi 80%, procent considerat suficient pentru o călătorie lungă pentru a ajunge în zonele de evacuare şi de colectare.

Cetăţenii au fost rugaţi să fie pregătiţi să ajute vecinii aflaţi în nevoie. Acest scenariu de film apocaliptic este de fapt destul de comun în Statele Unite: odată cu sosirea lunii iunie intrăm în sezonul uraganelor, care durează în medie şase luni şi lasă prăpăd peste tot.

Până şi numele furtunilor tropicale au fost deja alese: americanii vor trebui probabil să se obişnuiască să audă despre Arlene, care de fapt a lovit deja în Golful Mexic, inaugurând sezonul, Bret, Cindy, Don, Emily, Franklin, Gert şi mulţi alţii.