PROGNOZA METEO LUNARĂ: Sezonul estival se prelungeşte şi în septembrie

ANM a actualizat prognoza pe următoarele patru săpămâni. Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 1993-2016. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

13 aug. 2018, 11:36
PROGNOZA METEO LUNARĂ: Sezonul estival se prelungeşte şi în septembrie

Săptămâna 13 – 20 august 2018

Temperatura aerului va fi mai ridicată decât normalul climatologic al s ăptămânii în cea mai mare parte a țării, cu abateri mai mari în regiunile din nord și vest. Local în extremitatea sudică valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale specifice perioadei.

Cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 20 – 27 august 2018

Temperatura aerului va avea valori ușor peste normalul climatologic al săptămânii în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele nord-vestice și se va situa în general în limite normale în sudul și sud-estul extrem.

Cantitățile de precipitații se vor încadra în limitele normale ale intervalului local în regiunile estice și pot fi excedentare în restul teritoriului, dar mai ales în regiunile sud-vestice și la munte.

Săptămâna 27 august – 3 septembrie 2018

Valorile termice, în medie, vor fi mai ridicate decât normalul climatologic al perioadei în vestul, nordul și centrul țării, în special în nord-vest și se vor situa în jurul valorilor climatologic specifice acestei s ăptămâni în sud și sud-est.

Cantitățile de precipitații pot fi ușor excedentare local în zonele deluroase și montane și vor fi apropiate de media climatologică a săptămânii în restul teritoriului.

Săptămâna 3 – 10 septembrie 2018

Temperatura aerului se va situa în jurul valorilor normale pentru această perioadă în majoritatea regiunilor, posibil mai ridicate decât acestea în nord-vestul teritoriului.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de normele climatologice ale perioadei în majoritatea regiunilor, posibil excedentare local în vestul și nordul extrem.