PROGNOZA METEO lunară. Vreme schimbătoare, se anunță o toamnă capricioasă

ANM anunță temperaturi de vară la început de toamnă, avem prognoza meteo oficială pentru următoarele patru săptămâni.

10 sept. 2021, 15:48
PROGNOZA METEO lunară. Vreme schimbătoare, se anunță o toamnă capricioasă

PROGNOZA METEO

Temperaturile vor înregistra o creștere până pe 20 septembrie, după care vremea se va răci brusc. După 27 septembrie, temperaturile vor fi normale, apoi vine o nouă răcire, potrivit prognozei meteo pe patru săptămâni.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri, prognoza pe următoarele patru săptămâni.

PROGNOZA METEO Săptămâna 13 – 20 septembrie
Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-vestice. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nordice, dar și ușor deficitar în cele sud-vestice și sud-estice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Cea mai caldă iarnă din istorie, în Noua Zeelandă. Temperaturile au fost cu +1,3 grade peste media multianuală, iar zăpada a fost foarte puţină
Săptămâna 20 – 27 septembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar cu o abatere termică negativă mai pronunțată în cele nord-estice. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, la nivelul întregii țări.

PROGNOZA METEO  Săptămâna 27 septembrie – 4 octombrie
Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României.Regimul pluviometric va avea o tendință spre deficit, în cea mai mare parte a țării.

Prognoza meteo lunară. Cum va fi vremea la început de an şcolar
PROGNOZA METEO  Săptămâna 4 – 11 octombrie
Mediile valorilor termice se vor situa ușor sub cele specifice acestei săptămâni, în toate regiunile.Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă se vor situa în limitele climatologice ale intervalului, la nivelul întregii țări.

Conform ANM, în ultimii ani, în special în 2019-2020, aceste toamne au fost cele mai călduroase din 1961 şi până în prezent. „Luna septembrie-octombrie din 2020 a fost în top 3 cele mai călduroase luni, noiembrie 2019 chiar cea mai caldă lună. Cu siguranţă este posibil să înregistrăm astfel de temperaturi şi în acest an (…), intervale cu perioa de mai caldedecât obişnuit, întrerupte scurt de instabiulitate în veste, centru, nord a ţării. La această oră, în vest înregistrăm valori de până la 13, 16 grade, în timp ce în sude-est, pe litoral, 25 de grade cel mai cald, Constanţa, Mangalia chiar 26. La Bucureşti doar 17 grade”, a spus Elena Mateescu.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), luni, 30 septembrie, vremea se va ameliora sub aspectul precipitaţiilor, iar regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul celor normale la sfârşitul lunii august în majoritatea zonelor. În special în prima parte a zilei, pe alocuri în est, sud-est şi la munte vor fi înnorări accentuate, averse şi descărcări electrice, iar în vest, nord-vest şi centru înnorările vor fi temporare şi pe arii restrânse trecător va ploua slab.   În restul timpului şi al teritoriului cerul va fi variabil, cu intervale de înseninare noaptea, când pe spaţii mici se va forma ceaţă. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele montane şi local în sudul ţării. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 30 de grade, cu cele mai ridicate valori în sud-est, iar cele minime vor fi cuprinse între 5…8 grade în depresiuni şi 19…21 de grade pe litoral.