Prognoza meteo. Minivacanţă călduroasă, vreme de tricou de Ziua Copilului şi Rusalii 2023

Vremea va fi capricioasă în următoarele două săptămâni, dar treptat-treptat vara îşi intră în drepturi pe măsură ce sezonul estival îşi ocupă locul în calendar.

22 mai 2023, 14:19
Prognoza meteo. Minivacanţă călduroasă, vreme de tricou de Ziua Copilului şi Rusalii 2023

Prognoza meteo Banat

Valorile termice estimate pentru ultima decadă a lunii mai şi primele zile din iunie vor fi apropiate de normele climatologice, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 24…26 de grade şi minime de 12…14 grade. O răcire a vremii este estimată pentru perioada 27 – 29 mai, când media temperaturilor maxime ar putea scădea sub 22 de grade, iar minimele se vor situa în jurul a 10 grade. Pe parcursul întregului interval probabilitatea pentru averse va fi mai mare în cursul după-amiezilor. Ploile vor avea şi caracter torenţial, astfel în intervale scurte de timp şi pe arii restrânse cantităţile de apă vor fi însemnate.

Prognoza meteo Crişana

În perioada 22 – 26 mai sunt estimate temperaturi în medie de 25…26 de grade ziua şi 13…16 grade noaptea. După acest interval este prognozată o răcire de scurtă durată, astfel în jurul datei de 28 mai, media temperaturilor maxime ar putea scădea sub 22 de grade, iar minimele se vor situa în jurul a 10 grade. Pentru finalul lunii mai şi începutul lunii iunie, la nivelul acestei regiuni sunt aşteptate maxime de 26 de grade şi minime în creştere treptată până spre 13…14 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în cursul după-amiezilor în cea mai mare parte a intervalului. Totuşi pentru zilele de 23, 24 mai şi la finalul lunii (28 – 31) este estimată o diminuare a gradului de instabilitate atmosferică.

Transilvania

În perioada 22 – 25 mai, sunt estimate temperaturi diurne în creştere uşoară, astfel că vremea va deveni caldă, cu o medie a acestora în jurul a 25 de grade. Se va răci în jurul datei de 28 mai, când sunt estimate maxime de 20…22 de grade, iar spre finalul lunii şi în primele zile calendaristice de vară se va reveni la valori în medie de 24…25 de grade. Primele nopţi din interval vor fi relativ răcoroase în special în estul regiunii, cu valori medii ale minimelor de 5…7 grade, urmând să se înregistreze o creştere treptată până în 27 mai, când sunt estimate 10…12 grade. La final lunii mai minimele vor fi de 8…9 grade, iar la începutul lunii iunie de 10…12 grade.

Prognoză vară 2023. Elena Mateescu anunţă că urmează cinci ani de foc! Va fi mai cald decât în 2016

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în perioada 26 – 28 mai şi la începutul lunii iunie. În restul intervalului ploile se vor semnala pe arii mai restrânse.

Maramureş

În perioada 22 – 25 mai sunt estimate temperaturi diurne în creştere uşoară, astfel că vremea va deveni caldă, cu o medie a acestora de 25…26 de grade. Ulterior se va răcori, iar pentru 28 mai sunt estimate maxime de 21…22 de grade, apoi spre finalul lunii şi în primele zile calendaristice de vară se va reveni la valori, în medie de 25…26 de grade. Variaţii termice sunt prognozoate şi în regimul nocturm al temperaturilor, respectiv o medie de 8…9 grade în cele mai răcoroase nopţi din interval (23, 24, 28 şi 29 mai) şi 11…12 grade în restul perioadei.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în 26 şi 27 mai şi la începutul lunii iunie. În restul intervalului ploile se vor semnala pe arii mai restrânse, anunţă ANM.

Prognoza meteo Moldova

În perioada 22 – 26 mai sunt estimate temperaturi diurne în creştere uşoară, astfel că vremea va deveni caldă, cu o medie a acestora de 25…26 de grade. Ulterior se va răcori până la valori de 21…22 de grade în ziua de 28 mai, iar spre finalul lunii şi în primele zile calendaristice de vară se va reveni la valori în medie de 26 de grade. Variaţii termice sunt prognozoate şi în regimul nocturm al temperaturilor, respectiv o medie de 9…11 grade în cele mai răcoroase nopţi din interval (23, 24, 28 şi 29 mai) şi 13…14 grade în restul perioadei.

În primele zilei din interval vremea va fi predominant frumoasă, însă începând cu 26 mai probabilitatea pentru averse va creşte îndeosebi în timpul după-amiezilor.

Prognoza meteo Dobrogea

Pe parcursul celor două săptămâni, media maximelor va fi de 22…24 de grade, cu cele mai calde zilei în 24, 25 şi 26 mai şi la începutul lunii iunie. Temperaturile medii la nivelul regiunii vor fi de 14…15 grade, cu posibile valori mai scăzute în 29 şi 30 mai.

Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în prima săptămână de prognoză, când în timpul după-amiezelor vor fi averse. În restul intervalului proabilitatea pentru ploi va fi mai redusă.

ANM-Prognoza-2-saptamani-site-230522122722

Muntenia

Vremea va deveni caldă mai ales spre mijlocul primei săptămâni de prognoză, când la nivelul regiunii vor fi maxime în jurul a 28 de grade. În perioada 27 – 29 mai este prognozată o scădere a temperaturilor maxime până la o medie a acesora de 23…24 de grade, apoi spre finalul lunii şi în primele zile calendaristic de vară se va reveni la valori de 26 de grade. Variaţii termice sunt prognozoate şi în regimul nocturm al temperaturilor, respectiv o medie de 10…11 grade în cele mai răcoroase nopţi din interval (23, 24, 28 şi 29 mai) şi 12…14 grade în restul perioadei.

Avertizare de furtuni pentru aproape jumătate de țară. ANM a emis cod galben de ploi torețiale, vijelii și grindină

Pe parcursul întregului interval probabilitatea pentru averse va fi mai mare în cursul după-amiezilor. Totuşi în zilele de 24, 25 mai este estimată o diminuare a gradului de instabilitate. Ploile vor avea şi caracter torenţial, astfel în intervale scurte de timp şi pe arii restrânse cantităţile de apă vor fi însemnate.

Prognoza meteo Oltenia

În prima zi a intervalului, valorile termice diurne se vor situa sub norma climatologică a perioadei, apoi se va încălzi până la o medie regională a acestora în jurul a 26 de grade. În perioada 27 – 29 mai este prognozată o scădere a temperaturilor maxime până la o medie a acestora de 22…23 de grade, apoi spre finalul lunii şi în primele zile calendaristice de vară se va reveni la valori de 26 de grade. Uşoare variaţii termice sunt prognozate şi în regimul nocturn al temperaturilor, respectiv o medie cuprinsă între 10 şi 14 grade.

Pe parcursul întregului interval probabilitatea pentru averse va fi mai mare în cursul după-amiezilor. Ploile vor avea şi caracter torenţial, astfel în intervale scurte de timp şi pe arii restrânse cantităţile de apă vor fi însemnate.

Prognoza meteo La munte

Valorile termice estimate în zona montană pe parcursul celor două săptămâni vor fi apropiate de normele climatologice, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 14…15 grade şi minime de 6…8 grade. O răcire a vremii este estimată pentru perioada 27 – 29 mai, când media temperaturilor maxime ar putea scădea spre 11…12 de grade, iar minimele se vor situa în jurul a 4 grade.

Pe parcursul întregului interval probabilitatea pentru averse va fi mai mare în cursul după-amiezilor. Totuşi în zilele de 24, 25 mai este estimată o restrângere a zonelor în care se va manifesta instabilitatea atmosferică. Ploile vor avea şi caracter torenţial, astfel în intervale scurte de timp şi pe arii restrânse cantităţile de apă vor fi însemnate.