PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI. Când scăpăm de iarnă, ANM anunţă frig, lapoviţă şi ninsori până la Florii

PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

19 mart. 2018, 11:29
PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI. Când scăpăm de iarnă, ANM anunţă frig, lapoviţă şi ninsori până la Florii

BANAT

Până în data de 23 martie temperatura aerului va continua să scadă, vremea se va menține deosebit de rece, astfel încât mediile valorilor diurne vor fi de 1…3 grade, iar ale celor nocturne vor coborî spre -5 grade. În intervalul 23-27 martie vremea se va încălzi, iar valorile termice se vor situa în jurul normelor. Se vor înregistra medii ale maximelor de 10…13 grade și ale minimelor de 1…3 grade, iar până la sfârșitul intervalului variațiile termice vor fi nesemnificative, astfel că aceste valori medii se vor menține. În intervalul 19-23 martie, temporar vor fi mai ales ninsori, în general moderate cantitativ. Probabilitatea de precipitații predominant sub formă de ploaie va fi în creștere după data de 26 martie.

CRIŞANA

Până în data de 23 martie, vremea se va menține mai rece decât în mod normal pentru această dată, cu o medie a valorilor maxime de temperatură de 1…3 grade și a minimelor, în scădere de la -1 grad, la -6 grade. În perioada 23-26 martie vremea se va încălzi, iar până la sfârșitul intervalului nu vor mai fi variații semnificative. Astfel, valorile termice vor ajunge să se situeze în jurul normelor specifice perioadei, media maximelor fiind de 9…12 grade, iar a minimelor de 0…2 grade. În intervalul 19-23 martie, temporar vor fi mai ales ninsori, în general slabe cantitativ. Probabilitatea de precipitații predominant sub formă de ploaie va fi în creștere după data de 26 martie.

MARAMUREŞ

Până în data de 23 martie temperatura aerului va fi în scădere, vremea va fi deosebit de rece, cu medii ale valorilor diurne de 1…2 grade, iar ale celor nocturne vor coborî spre -9…-8 grade. În perioada 23-26 martie, vremea se va încălzi, iar valorile termice vor ajunge să se situeze în jurul celor normale pentru această perioadă. Astfel, se vor înregistra medii ale maximelor în jurul a 10 grade, iar minimele vor ajunge să fie, în medie, de -1…0 grade. În a doua săptămână variațiile termice vor fi nesemnificative, astfel că aceste valori medii se vor menține până la sfârșitul intervalului. Între 19 și 23 martie, temporar vor fi precipitații slabe, predominant sub formă de ninsoare. Probabilitatea de precipitații mai ales sub formă de ploaie va fi în creștere după data de 27 martie.

DOBROGEA

În prima săptămână de prognoză vremea se va menține mai rece decât în mod normal la această dată, cu o medie a valorilor maxime de temperatură cuprinsă, în general, între 1 și 5 grade și a minimelor între -4 și 0 grade. În cea de a doua săptămână se va încălzi în primele zile, apoi nu vor mai fi variații semnificative, iar vremea va fi caracterizată de valori termice specifice perioadei, media maximelor fiind în jurul a 11 grade, iar a minimelor de 3…4 grade. Între 19 și 23 martie vor fi precipitații mixte, în general moderate cantitativ, iar după data de 26 martie va fi în creștere probabilitatea de ploaie.

MUNTENIA

Între 19 și 23 martie vremea va fi deosebit de rece, cu o medie a valorilor termice diurne de 1…3 grade. În intervalul următor se va încălzi ușor și treptat, iar temperaturi diurne normale pentru data din calendar se vor înregistra abia după data de 28 martie. Extrem de scăzute vor fi și temperaturile minime. Până la începutul celei de a doua săptămâni media lor va fi sub 0 grade și chiar se va apropia de -7 grade în diminețile de 24 și de 25 martie. Din data de 26 martie valorile termice nocturne vor fi în creștere treptată, iar media va atinge 0…2 grade. Până în 23 martie vor fi precipitații în fiecare zi, sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare, posibil mai importante cantitativ. Probabilitatea de precipitații va fi în creștere din nou după data de 26 martie, dar vor fi în general slabe cantitativ, trecătoare și predominant sub formă de ploaie.

TRANSILVANIA

Valorile termice vor fi în scădere până spre sfârșitul primei săptămâni și vor caracteriza o vreme deosebit de rece, geroasă în depresiuni în diminețile zilelor de 23, 24 și 25 martie, când temperatura va coborî sub -10 grade. În acest interval, media maximelor va fi de 0…2 grade, iar a minimelor va scădea de la -3 grade, la -9 grade. La sfârșitul primei săptămâni vremea se va încălzi și se vor înregistra valori în jurul normelor, iar în cea de-a doua, variațiile termice nu vor fi importante. Astfel, media valorilor diurne va fi de 8…10 grade, iar a celor nocturne de -4…0 grade. Până în data de 23 martie, temporar vor fi precipitații moderate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare. Probabilitatea de precipitații predominant sub formă de ploaie va fi în creștere din nou după data de 27 martie.

MOLDOVA

În primele două zile din interval vremea va fi extrem de rece, cu o medie a valorilor termice diurne de -4 grade. În intervalul următor temperaturile vor crește ușor și treptat, dar până la începutul celei de a doua săptămâni vor rămâne tot sub mediile climatologice specifice perioadei, cu precădere în intervalul 21-23 martie, când media maximelor se va situa în jurul a 0 grade. În cea de-a doua săptămână de prognoză nu vor mai fi variații termice semnificative, maximele zilnice vor fi apropiate de normalul perioadei, iar media lor va fi între 8 și 11 grade. Media temperaturilor minime nu va depăși pragul de îngheț în nicio zi, iar cel mai frig va fi în diminețile de 23 și de 24 martie, când în cea mai mare parte a regiunii vremea va fi geroasă (temperaturi sub -10 grade). Vor fi precipitații pe arii mai extinse, predominant sub formă de ninsoare între 19 și 22 martie și mai ales sub formă de ploaie după data de 26 martie. În restul intervalului doar izolat vor fi posibile precipitații slabe.

OLTENIA

În prima săptămână de prognoză vremea va fi mai rece decât în mod normal la această dată, cu o medie a temperaturilor maxime de 2…4 grade și a minimelor de -6…-2 grade. În cea de a doua săptămână se va încălzi treptat, astfel că până la finalul intervalului de prognoză media maximelor va ajunge la 12…13 grade, iar a minimelor la 2 grade. Vor fi posibile precipitații aproape în fiecare zi, dar mai ales între 19 și 23 martie, când acestea vor fi mai intense și îndeosebi sub formă de lapoviță și ninsoare.

VREMEA LA MUNTE

Vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit la această dată, iar media temperaturilor, atât diurne cât și nocturne, se va situa sub pragul de îngheț sau doar ușor peste acesta, în cea mai mare parte a intervalului. Cele mai scăzute temperaturi se vor înregistra în jurul datei de 23 martie, când media maximelor va fi de -6 grade și a minimelor de -12 grade, iar cele mai ridicate între 25 și 27 martie când se vor atinge medii termice de 2…3 grade ziua și de -3 grade noaptea. Vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare aproape în fiecare zi, cu o probabilitate mai mare până în data de 23 martie și după data de 26 martie.