PROGNOZA METEO pe trei zile. Cum va fi vremea în weekend

PROGNOZA METEO. Pentru următoarele zile, meteorologii au anunţat vreme mai rece pentru data din calendar. De asemenea, temporar vor predomina ninsorile, iar vântul va avea intensificări.

01 dec. 2016, 15:02
PROGNOZA METEO pe trei zile. Cum va fi vremea în weekend

PROGNOZA METEO. Vineri, în cursul zilei, în zonele de munte, precum şi nord şi în centru, cerul va avea înnorări, temporar vor predomina ninsorile, iar cantităţile de precipitații vor depăşi, îndeosebi la munte, local 15…20 l/mp şi izolat 25 l/mp, astfel că se va depune strat nou de zăpadă consistent. În restul teritoriului, înnorările vor fi temporare şi vor cădea precipitații slabe mixte, local în Crişana, în jumătatea sudică a Moldovei şi în Dobrogea şi pe areale mici în Muntenia, în Oltenia şi în Banat, ce vor favoriza formarea poleiului. Temporar vântul va avea intensificări în toate regiunile, cu rafale de peste 55…65 km/h, iar pe arii restrânse peste 70…75 km/h, în timp ce la munte va sufla tare, cu peste 90…100 km/h viscolind puternic și troienind zăpada, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 m. Seara şi noaptea vor mai fi înnorări la munte şi în est, unde va mai ninge în general slab cantitativ. Vântul mai scade în intensitate, dar suflă încă suficient de tare cât să viscolească sau să spulbere zăpada, mai ales în a doua parte a intervalului. În restul zonelor, cerul va deveni variabil şi numai izolat vor mai fi condiţii de precipitaţii, iar vântul va ajunge să sufle în general moderat. Temperaturile maxime vor continua să crească în majoritatea regiunilor şi vor fi cuprinse între -1 și 10 grade în sudul Munteniei și al Dobrogei.

În Bucureşti, temperaturile vor creşte uşor, maximele vor fi în jur de 9 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare, iar vântul va avea intensificări susținute, cu precădere în cursul zilei, când rafalele pot atinge 55…65 km/h.

Sâmbătă, temperaturile vor scădea din nou în cea mai mare parte a țării. Astfel, temperaturile maxime vor fi cuprinse între -2 și 7 grade. În nord, în nord-est şi în centru vor fi înnorări temporare și va mai ninge, în general slab cantitativ, local în Maramureş şi în zona Carpaţilor Orientali şi pe arii restrânse în restul zonelor montane, în Moldova şi Transilvania. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare şi fulguieli izolate. Deşi cu viteze mult mai reduse decât în intervalul precedent, vântul va mai avea intensificări la munte, cu rafale mai mari pe crestele cele mai înalte, viscolind și spulberând zăpada, iar în timpul zilei, intensificări temporare vor fi și în sudul, centrul și estul țării, spulberând trecător zăpada în nordul Moldovei şi în Transilvania. Izolat, în zonele joase de relief, dimineaţa va fi ceață, posibil asociată cu depunere de chiciură.

În Bucureşti, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat, cu unele intensificări ziua. Temperaturile vor scădea uşor, astfel încât maxima va fi de 6…7 grade.

Duminică, valorile termice în special cele minime vor continua să se situeze cu mult sub cele climatologic specifice acestei date din an la nivelul întregii țării vor fi în primele ore cam între -12 şi -2 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări în special în nord, în nord-est şi în centru precum şi la munte, unde trecător şi pe arii restrânse va ninge slab. În restul zonelor doar izolat vor fi condiţii de fulguială. Vântul va sufla cu intensificări trecătoare mai ales în zona montană înaltă, unde va viscoli ninsoarea și spulbera zăpada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -3 și 6 grade. Izolat, în zonele joase de relief, mai ales dimineaţa va fi ceață, asociată cu depunere de chiciură.

În Bucureşti, vremea va fi rece, mai ales dimineaţa. Cerul va fi variabil, vântul cel mult moderat, iar maxime cel mult 4…5 grade.

Luni, vremea va fi mult mai rece decât în mod normal pentru această dată din an, în special dimineata și noaptea. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în nord şi în centru, unde vor fi condiții de fulguială. Vântul va sufla mai tare în nord-est şi pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între -6 și 4 grade, iar cele minime între -14 și -5 grade, mai coborâte îndeosebi în estul Transilvaniei spre -18 grade. Izolat, în zonele joase de relief, mai ales dimineaţa şi noaptea se va semnala ceață, asociată cu depunere de chiciură.

De marţi până joi, temperaturile minime vor fi mult mai coborâte decât cele climatologic specifice acestei perioade din an, în timp ce peste zi temperaturile cresc uşor şi treptat, în special în vest, centru și nord şi se vor situa în jurul mediilor multianuale. În zonele joase va fi ceaţă, mai ales noaptea şi dimineaţa, iar spre sfârșitul intervalului cresc şansele de apariţie a precipitaţiilor în nord şi în nord-vest.

Citeşte şi COD GALBEN de ninsori în aproape jumătate de ţară. Polei şi vânt în restul regiunilor. HARTA ZONELOR AFECTATE