PROGNOZA METEO pe trei zile. Gerul pune stăpânire pe ţară. Ninsorile se reduc

PROGNOZA METEO. Frigul pune stăpânire pe ţară, iar temperaturile vor fi unele veritabile de iarnă, în timp ce ninsorile se mai reduc, însă vântul va mai bate cu putere.

28 nov. 2013, 15:14
PROGNOZA METEO pe trei zile. Gerul pune stăpânire pe ţară. Ninsorile se reduc

Vineri vremea rămâne tot rece, cu temperaturi la amiază de la -1 grad în depresiuni şi 7 grade în Moldova şi Dobrogea. Iar în vestul, centrul şi nordul ţării încă sunt înnorări şi ninge peste zi în Maramureş şi în majoritatea masivelor montane, dar pe alocuri mai cad câţiva fulgi şi în Transilvania, Crişana şi nordul Moldovei, izolat chiar şi în Banat.

În orele dimineţii, în zona montană a judeţelor Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Harghita vorbim şi despre 10 l/mp, în timp ce vântul suflă în continuare în rafale de 60-70 km/h viscolind ninsoarea. În restul ţării însă, predomină soarele, iar cei câţiva nori încă prezenţi pe cer doar izolat mai scutură fulguieli trecătoare. Doar vântul încă se agită prin regiunile noastre de est şi sud/vest.

În Capitală vineri va fi frig, doar 4 grade se adună în termometre până la amiază. Dimineaţa mai sunt nori pe cer, dar peste zi soarele devine tot mai îndrăznet şi vântul nici nu se simte.

Şi sâmbătă va fi o zi rece, dar destul de frumoasă, cu doar câţiva nori dimineaţa prin nordul şi nord-estul ţării, dar condiţiile de ninsoare vor fi reduse. În schimb în zonele joase de relief, mai ales din sud şi sud-est, ceaţa dimineţii persistă pe alocuri şi către prânz, asociată cu fulguieli trecătoare. Cât despre vânt, doar în nordul Carpaţilor Orientali mai dă semne de agitaţie, în rest rămâne domol. Prin urmare, la amiază nu vor fi mai mult de minus 4 grade în zonele cu ceaţă persistentă din sudul Olteniei, în timp ce pe litoral se ating 8 grade Celsius mult mai suportabile.

În Capitală sâmbătă va fi din nou frig, aproximativ 2 grade vor indica termometrele la prânz, după cele minus 6 ale dimineţii. La începutul zilei va fi ceaţă, iar după-amiază cerul va fi parţial acoperit de nori, nu se anunţă o zi prea însorită. Cel puţin vântul nu amplifică frigul, căci nu se simte nicio adiere.

Duminică se mai înmoaie frigul, doar în sud rămâne vreme mai rece, în rest temperaturile vor fi cele potrivite pentru început de iarnă. Vorbim despre numai minus 2 grade în Lunca Dunării, în timp ce pe litoral se ating 10 grade la amiază. Şi aceasta pentru că în jumătatea nordică a ţării va fi soare, doar puţină ceaţă dimineaţa, şi ziua se anunţă plăcută ca aspect, în timp ce în rest vor fi înnorări, ceaţa este prezentă în zonele joase din sud şi sud-vest încă din zori, iar local persistă pe tot parcursul zilei, asociată cu burniţă sau fulguieli.

În Bucureşti duminică va fi încă o zi rece, cu aproximativ 3 grade la amiază, căci soarele este scump la vedere, norii joşi predomină, iar ceaţa dimineţii poate să persiste peste zi, nu sunt motive să ne facem program în aer liber.

În săptămâna care urmează firgul se mai îmblânzeşte, temepraturile amiezelor se apropie de cele cuvenite la această dată calendaristică, respectiv între 1 şi 8 grade la scara întregii ţări vor fi luni la amiază şi cam la fel şi în zilele următoare. Iar ca aspect, aceeaşi ceaţă matinală în zonele joase şi câteva posibile ploi slabe şi fulguieli prin jumătatea sudică a ţării, unde ceaţa se lasă greu risipită. Iar până spre jumătatea săptămânii vremea păstrează acelaşi aspect, cu ceaţă la câmpie şi în depreisuni şi prea puţine şanse de precipitaţii.