PROGNOZA METEO pe trei zile. În Transilvania se întoarce iarna, în rest cad lapoviţe şi ploi

Precipitaţiile vor cădea preponderent în vestul, centrul şi nordul ţării. Ninsorile vor prefera munţii, dar şi zona Maramureşului şi Transilvaniei, iar lapoviţe şi ploi se vor semnala în Crişana, Banat şi Moldova, unde se va produce de polei.

08 dec. 2013, 15:10
PROGNOZA METEO pe trei zile. În Transilvania se întoarce iarna, în rest cad lapoviţe şi ploi

Săptămâna debutează cu vreme în general închisă şi cu precipitaţii pe arii extinse în vestul, centrul şi nordul ţării şi izolat în restul zonelor. Sunt aşteptate ninsori la munte, în Maramureş şi Transilvania. Pe de altă parte în Crişana, Banat şi Moldova se vor semnala şi lapoviţe sau ploi, astfel că în regiunile vestice izolat se va produce polei. Vântul ne va da în continuare bătăi de cap, pentru că se va intensifica în toate zonele ţării, viscolind şi spulberând zăpada mai ales la munte, unde rafalele vor depăşi 70 km/h, iar pe creste va sufla cu peste 100 km/h.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1 grad în estul Transilvaniei până la în jur de 9 grade în Lunca Dunării, dar sub acţiunea vântului temperaturile real resimţite vor fi mai coborâte.

În Capitală, luni, din când în când norii domină cerul, iar vântul este mai agitat furând grade din termometre, în condiţiile în care peste zi acestea vor strânge aproximativ 6 grade.

Marţi vremea se răceşte şi acesta răcire se va resimţi treptat în toată ţara. Vor fi înnorări şi pe arii restrânse ninsori slabe, ziua în estul şi în sudul teritoriului precum şi la munte, iar spre sfârşitul nopţii, în nord. Vântul va continua să prezinte intensificări în majoritatea zonelor, cu viteze mai mari în Moldova, Bărăgan şi Dobrogea, dar mai ales pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -3 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi în nordul Moldovei şi 7 grade în vestul Olteniei. Noaptea se instalează gerul local în nord şi în centru, iar la scara întregii ţări se vor înregistra minime între -13 şi -3 grade, chiar mai scăzute în depresiunile intramontane spre -15 grade.

De marţi, vremea va intra într-un proces de răcire şi în Bucureşti, când la amiază termometrele nu vor arata mai mult de 3-4 grade, iar noaptea mercurul coboară spre -6 grade. Cerul va fi înnorat şi vor fi condiţii pentru precipitaţii mixte dimineaţă, apoi de fulguială. Din când în când vatul îşi face puţin simţită prezenţa.

Miercuri vremea va fi rece pentru această dată, geroasă în special dimineaţa, în nord şi centru. Norii preferă în acestă zi regiunile estice şi zona montană, unde temporar va ninge, iar vântul continuă să fie destul de nervos la munte, în Moldova, Bărăgan şi Dobrogea. În celelate regiuni se aşteaptă o zi destul de însorită dar cu ceaţă şi chiciură în zonele joase, dimineaţa. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -5  în estul Transilvaniei şi 5 grade în Oltenia şi sud-vestul Munteniei.

Pe bucureşteni îi aşteaptă miercuri o vreme rece pentru data din calendar. Cerul va fi parţial acoperit de nori, iar vântul adie uşor. Nu se strâng mai mult de 2 grade în termometre.