PROGNOZA METEO PE TREI ZILE. Sfârşit canicular al lunii lui Cuptor, ne aşteaptă un weekend de foc

Vremea se află într-un proces de încălzire, iar duminică se va ajunge la valori care vor depăşi pragul caniculei în majoritatea regiunilor ţării.

RomaniaTV.net
26 iul. 2019, 10:05
PROGNOZA METEO PE TREI ZILE. Sfârşit canicular al lunii lui Cuptor, ne aşteaptă un weekend de foc

Sâmbătă, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a țării, iar pe arii restrânse în sud, va deveni caniculară. Disconfortul termic va crește, astfel că după-amiaza, local, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități în regiunile vestice și sudice. Cerul va fi variabil și mai ales după-amiaza și seara vor fi înnorări temporare, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului local în zonele montane, pe arii restrânse în vest și cu totul izolat în restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 27 și 34 de grade, izolat mai ridicate, în jurul a 35 de grade, în Câmpia Română. Temperaturile minime se vor situa, în general, între 12 și 22 de grade.

Sâmbătă, la Bucureşti, vremea se va încălzi, iar după-amiaza disconfortul termic va fi ridicat, cu un indice temperatură-umezeală (ITU) care va atinge și posibil va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața și noaptea. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi în jur de 34 de grade, iar cea minimă de 17…20 de grade.

Duminică, vremea va fi călduroasă, local caniculară și cu disconfort termic ridicat după-amiaza, îndeosebi în zonele de câmpie, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În jumătatea de vest a țării și la munte, cu precădere seara și noaptea, instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin perioade cu înnorări, averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, posibil cu aspect de vijelie. Pe suprafețe mici va cădea grindină și se vor acumula cantități de apă importante. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar fenomene specifice instabilității atmosferice vor apărea izolat. Temperaturile maxime se vor încadra între 28 de grade pe litoral și 37 de grade în Lunca Dunării, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între 12 și 22 de grade.

Duminică, la Bucureşti, vremea va fi caniculară în orele amiezii, când disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre sfârșitul intervalului, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 35 de grade, iar cea minimă va fi de 18…20 de grade.

Luni, valorile termice vor marca o scădere, astfel încât se vor situa ușor sub cele caracteristice perioadei, exceptând regiunile estice unde vremea va fi local călduroasă. În jumătatea de vest a țării gradul de instabilitate atmosferică va fi accentuat și se va manifesta prin înnorări, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie. Ploile vor avea și caracter torențial, pe arii restrânse se vor înregistra cantități de apă mai însemnate și vor fi condiții de grindină. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala doar pe suprafețe mici. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 și 33 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 14 și 23 de grade, mai scăzute în depresiuni.

La Bucureşti, luni, vremea se va răci ușor față de ziua precedentă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre seară și noaptea, când vor fi condiții pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 30 de grade, iar cea minimă va fi de 17…19 grade.

Marţi, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a țării. În vest, nord și centru, precum și la munte, gradul de instabilitate atmosferică va fi ridicat. Vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și condiții de grindină. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala doar izolat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 27 și 34 de grade, iar cele minime între 13 și 25 de grade.

Marţi, la Bucureşti, vremea va fi călduroasă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 32…33 de grade, iar cea minimă de 19…21 de grade.