Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni: România, cuprinsă de un val de aer polar! Când scăpăm de frig şi ploi

vremea se va menține răcoroasă în majoritatea regiunilor țării, deși în vest și sud-vest răcirea se va resimți mai slab decât în regiunile estice. Spre sfârșitul săptămânii, este posibil și un nou episod de ploi și furtuni.

08 mai 2023, 14:02
Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni: România, cuprinsă de un val de aer polar! Când scăpăm de frig şi ploi

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis prognoza meteo pentru perioada 1 – 14 mai. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării.

Banat

Vremea va fi schimbătoare sub aspect termic pe toată durata intervalului. Vor fi alternanțe între temperaturi în jurul normelor caracteristice și ușor sub acestea. Media maximelor între 18 și 22 de grade, cele mai scăzute în 3, 4 mai și între 9 și 12 mai.
Regimul termic nocturn nu va avea variații semnificative, se va situa în jurul mediei de 10 grade, mai scăzut, spre 6…8 grade în 5, 6 mai.
În prima săptămână vor fi ploi în general de scurtă durată, pe arii restrânse și mai ales după-amiaza. Va crește probabilitatea de ploi, iar aria acestora va fi mai extinsă și mai însemnată cantitativ.

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni în Crişana

Vremea va debuta cu o scurtă și ușoară încălzire, astfel că mediile maximelor vor fi în primele două zile de 22…24 de grade. Apoi se va răci până în 4 mai, când acestea vor coborî spre 18 grade, iar până la sfârșitul intervalului nu vor mai fi variații semnificative.
PROGNOZA METEO. Lapoviţă şi ninsoare la munte, vijelii cu tunete şi fulgere în aproape toată ţara
Minimele se vor situa între 6 și 10 grade mediat regional, cu cele mai scăzute valori în 1, 5 și 6 mai și cele mai ridicate după data de 11 mai. Vor fi ploi pe suprafețe mici și în general slabe cantitativ în perioada 1 – 8 mai. După aceea va crește probabilitatea ca acestea să se semnaleze pe arii mai extinse și să devină mai însemnate cantitativ.

Transilvania

În prima săptămână de prognoză vor fi alternante termice, cu medii ale maximelor între 18 și 21 de grade, cu cele mai scăzute valori în zilele de 1 și 4 mai. Apoi nu vor mai fi variații semnificative, astfel încât acestea vor oscila ușor în jurul a 19 grade.

Temperaturile minime vor înregistra cele mai scăzute valori în 2 mai, spre 3 grade. În restul perioadei se vor situa între 6 și 8 grade.
Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse și mai însemnate cantitativ va crește din 7 mai. Până atunci ploile se vor semnala doar pe arii restrânse și cu precădere după-amiaza.

ANM-Prognoza-2-saptamani-site-230508132613

Maramureş

În primele două zile se va încălzi, în următoarele se va răci. Apoi vremea se va încălzi din nou, astfel că mediile maximelor vor
fi între 18 și 22 de grade. Se va stabiliza ușor și până la finalul intervalului de prognoză nu va mai varia semnificativ, cu maxime în jurul a 19 grade. Temperaturile minime vor debuta cu 4…5 grade. Din 3 mai temperaturile se vor situa, în medie, între 5 și 9 grade.
Vor fi ploi pe arii restrânse, mai ales după-amiaza și în general slabe cantitativ până în data de 7 mai. Apoi va crește probabilitatea de extindere a acestora.

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni în Moldova

În prima săptămână media temperaturii maxime va avea variații de la o zi la alta și se vor înregistra valori de temperatură cuprinse între 16 și 20 de grade. În a doua săptămână, valorile termice diurne cresc treptat de la 16 grade până spre 20 de grade la finalul intervalului.

Temperaturile medii nocturne se vor încadra în prima săptămână între 3 și 8 grade, cu cea mai coborâtă valoare pe 2 mai și cea mai ridicată pe 7 mai. În a doua săptămână, temperaturile minime medii vor fi în creștere spre 10 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în a doua săptămână din luna mai.

Dobrogea

Valorile medii de temperatură maximă se vor încadra în prima săptămână între 13 și 19 grade, cu cele mai coborâte valori în intervalul 3-4 mai. Cele mai ridicate valori sunt spre sfârșitul săptămânii.
>Vremea EXTREMĂ a făcut PRĂPĂD în ţară. Potop cu grindină şi tornade, oamenii avertizaţi prin Ro-Alert să stea în case

În primele zile ale celei de a doua săptămâni, temperaturile diurne vor coborî spre 17 grade, apoi vor atinge 20 de grade. Valorile medii ale minimelor vor avea variații în prima săptămână și se vor încadra între 7 și 9 grade, apoi vor crește treptat
spre 11 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în a doua săptămână din luna mai.

Muntenia

În prima săptămănă, valorile medii ale temperaturii maxime vor avea fluctuații de la o zi la alta și se vor încadra între 17 și 21 de grade. În cea de a doua săptămână temperaturile se vor încadra între 20 și 22 de grade. Valorile medii ale temperaturii minime, se vor încadra în prima săptămână între 6 și 9 grade. Cele mai coborâte valori sunt între 1 – 3 mai.
Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse va fi în creștere după data de 7 mai.

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni în Oltenia

Valorile termice diurne vor scădea de la medii de 20…21 de grade la începutul intervalului spre 17 grade în 3 și 4 mai. Urmează ca apoi să crească din nou spre 21 de grade în ultimele zile ale primei săptămâni. În cea de a doua săptămână temperaturile maxime vor fi în medie de 19…21 de grade. Valorile termice nocturne vor crește treptat și se vor încadra între 7 și 10 grade.
Ploile vor fi pe arii restrânse și în general slabe cantitativ. Din data de 7 mai va crește probabilitatea de ploaie.

La munte

Vremea nu va avea modificări substanțiale sub aspect termic pe aproape tot intervalul, astfel încât mediile temperaturilor maxime vor fi între 8 și 10 grade, iar ale minimelor între 1 și 4 grade.
Probabilitatea pentru precipitații pe arii extinse și mai însemnate cantitativ va fi în creștere din 7 mai, iar până atunci acestea vor fi în general slabe și pe areale mici.