Prognoza meteo. Potop după caniculă, se anunţă furtuni electrice şi căderi de grindină

Cerul va fi variabil, dar va avea înnorãri temporare - cu o probabilitate mai mare la începutul nopţii în sud-est şi spre sfârşitul intervalului în nord-vest, când pe arii restrânse vor fi averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 15 şi 24 de grade, mai scãzute în zonele depresionare, pânã în jurul a 10 grade în cele intramontane din estul Transilvaniei.

18 iul. 2023, 15:04
Prognoza meteo. Potop după caniculă, se anunţă furtuni electrice şi căderi de grindină

Prognoza meteo. MIERCURI

TARA
În Banat, Crişana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, local în sudul Moldovei şi sud-vestul Transilvaniei, valul de cãldurã, canicula şi disconfortul termic ridicat vor persista, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va continua sã depãşeascã pragul critic de 80 de unitãţi. În celelalte regiuni, vremea va rãmâne, pe arii relativ extinse, cãlduroasã. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 25 de grade în Maramureş şi 39 de grade în sudul Olteniei; minimele termice se vor încadra între 12 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 24 de grade pe litoral. Totodatã, gradul de instabilitate al vremii va creşte treptat şi se va manifesta prin perioade cu intensificãri ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, averse torenţiale şi descãrcãri electrice, pe parcursul zilei mai ales în regiunile intracarpatice, precum şi zona montanã şi submontanã, iar seara şi noaptea pe alocuri şi în rest. Pe arii restrânse în intervale scurte de timp cantitãţile de apã vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp şi va cãdea grindinã.

BUCURESTI
Valul de cãldurã se va menţine. Va fi caniculã şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi. Temperatura maximã va fi de 36…37 de grade, iar cea minimã de 19…22 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate noaptea, când probabilitatea pentru averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului va fi ridicatã.

Prognoza meteo. JOI

TARA
Vremea va fi în continuare cãlduroasã în cea mai mare parte a ţãrii, iar canicula va persista în Muntenia, sudul Moldovei şi vestul Dobrogei. Disconfortul termic se va menţine ridicat în sud şi sud-est unde pe arii extinse indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge sau va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 de grade în Maramureş şi în jurul a 37 de grade în Bãrãgan şi Podişul Dobrogei, iar minimele termice vor fi cuprinse în general între 14 şi 22 de grade. În majoritatea regiunilor, vor fi perioade în care instabilitatea atmosfericã se va manifesta prin dezvoltãri noroase convective, averse torenţiale, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului; fenomenele vor fi mai frecvente în nord-nord-vest şi centru, în zonele de deal şi de munte, se vor semnala cu caracter local în sud şi sud-vest şi pe spaţii mici în rest. Se vor înregistra şi cantitãţi de apã mai însemnate (pe alocuri de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30…40 l/mp), iar probabilitatea pentru vijelii şi grindinã va fi ridicatã, anunţă ANM.

Zile de foc în România! ANM a emis alerte cod galben și portocaliu de caniculă. Vor fi temperaturi de 40 grade la umbră, dar și furtuni

BUCURESTI
Valul de cãldurã se va menţine. Va fi caniculã şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi. Temperatura maximã va fi de 36…37 de grade, iar cea minimã de 19…22 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate noaptea, când probabilitatea pentru averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului va fi ridicatã.

Prognoza meteo. VINERI

TARA
Va continua sã fie vreme cãlduroasã în majoritatea regiunilor, dar cu precãdere în jumãtatea sudicã unde local va fi caniculã şi disconfort termic ridicat, astfel cã indicele temperaturã-umezealã (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unitãţi. Temperaturile maxime se vor încadra între 26…27 de grade în extremitatea nordicã a teritoriului şi 37 de grade în cea sudicã, iar cele minime vor fi cuprinse între 15 şi 23 de grade, uşor mai mici în zonele depresionare. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului dupã-amiaza în zonele montane, iar seara şi noaptea local în vestul şi în nordul teritoriului. Pe arii restrânse, în special în nord-vest, se vor înregistra cantitãţi mari de apã şi vor fi condiţii de grindinã. În celelalte zone, manifestãri de instabiltate atmosfericã vor fi posibile pe spaţii mici. Uşoare intensificãri ale vântului vor fi şi în zona litoralului.

BUCURESTI
Vor fi în continuare vreme canicularã şi disconfort termic, dar mai puţin intense faţã de zilele anterioare; temperatura maximã va fi de 34…35 de grade, cea minimã de 20…22 de grade, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unitãţi. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare seara, dar probabilitatea pentru averse va fi redusã. Vântul va sufla slab şi moderat.

Prognoza meteo. SAMBATA

TARA
În sudul şi sud-estul ţãrii, valul de cãldurã se va intensifica, se vor atinge -cu probabilitate mare- temperaturi de 37…40 de grade la câmpie şi disconfortul termic va fi foarte ridicat (indice temperaturã-umezealã peste pragul critic de 80 de unitãţi). În restul teritoriului, valorile termice vor fi mult mai ponderate (maxime în general între 26 şi 32 de grade), însã vremea va fi instabilã; înnorãrile vor fi temporar accentuate şi pe arii extinse se vor semnala averse local însemnate cantitativ, însoţite de oraje şi izolat de grindinã. Seara şi la începutul nopţii, astfel de fenomene vor fi pe spaţii mici şi în regiunile sudice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri temporare mai ales la munte, iar în a doua parte a nopţii în Oltenia, sudul Banatului şi local în Muntenia şi Dobrogea, dar rafale de scurtã duratã pot fi şi în rest, asociate ploilor. Minimele termice vor fi cuprinse în general între 14 şi 24 de grade.
BUCURESTI
Valul de cãldurã se va intensifica, iar disconfortul termic va fi foarte accentuat; cu probabilitate mare, temperatura maximã va urca pânã la 38…39 de grade şi indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi cu mult pragul critic de 80 de unitãţi. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate seara şi la începutul nopţii când vor fi posibile averse însoţite de oraje. Vântul va fi mai intens în a doua parte a intervalului.

Citește și: O nouă săptămână de caniculă. Record de căldură în China: 52,2° Celsius

Prognoza meteo. DUMINICA, LUNI, MARTI

TARA
Temperaturile se vor mai pondera la începutul intervalului şi în sud-sud-est, dar vremea va fi cãlduroasã în toate regiunile, urmând ca din ultima zi un nou val de cãldurã sã afecteze toatã ţara. Probabilitatea pentru averse locale va fi mai ridicatã în zonele montane.
BUCURESTI
Temperaturile se vor pondera în primele douã zile, apoi va debuta un nou val de cãldurã. La începutul intervalului, vor fi posibile ploi de scurtã duratã.