PROGNOZA METEO. Tunete şi fulgere în sezonul hibernal. ANM anunţă fenomene extreme în weekend

În Oltenia, Transilvania, Maramureș și nordul Moldovei și local în Banat, Crișana și nord-vestul Munteniei vor fi înnorări și averse, posibil însoțite de descărcări electrice. 

19 ian. 2023, 16:25
PROGNOZA METEO. Tunete şi fulgere în sezonul hibernal. ANM anunţă fenomene extreme în weekend
PROGNOZA METEO. Tunete şi fulgere în sezonul hibernal.

PROGNOZA METEO. VINERIÎn Țară

Vremea se va menține deosebit de caldă pentru această dată în jumătatea de sud-est a țării, iar în rest se va răci accentuat față de ziua precedentă, astfel că valorile termice diurne se vor apropia de mediile multianuale. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 1 grad în Dealurile de Vest și 18 grade în sud-estul Munteniei și în Dobrogea, iar cele minime se vor situa între -3 și 7 grade. Cerul va fi mai mult noros și temporar vor fi precipitații în toate regiunile, în restrângere treptată către jumătatea de nord-est. Cantitățile de apă înregistrate vor fi de peste 20…25 l/mp în cea mai mare parte a zonei montane și vor depăși 30…40 l/mp în Carpații Meridionali. Vor predomina ploile, iar în regiunile intracarpatice se vor semnala precipitații mixte. În zonele montane vor fi mai ales ninsori, iar în Carpații Occidentali, Meridionali și nordul celor Orientali se va depune strat nou de zăpadă, local consistent. Ploile vor avea și caracter de aversă, iar trecător se vor semnala și descărcări electrice. Vântul va sufla moderat, cu ușoare intensificări în sud, sud-est și centru (viteze în general de 45…55 km/h), iar în zona montană înaltă, în special a Carpaților Meridionali și de Curbură, rafalele vor depăși 100…110 km/h, viscolind ninsoarea sau spulberând zăpada. Spre sfârșitul intervalului, izolat se va semnala ceață.

București

Vremea va rămâne deosebit de caldă pentru ultima decadă a lunii ianuarie, deși valorile termice vor fi mai scăzute față de intervalul precedent. Cerul va avea înnorări și mai ales spre seară și în prima parte a nopții vor fi averse, posibil însoțite de descărcări electrice. Vântul va sufla moderat, temporar cu ușoare intensificări (rafale în jurul a 45 km/h). Temperatura maximă va fi de 15…16 grade, iar cea minimă de 1…2 grade, mai scăzută în zona preorășenească spre -1 grad.

Alertă meteo. Ciclonul arctic se instalează în România. ANM anunţă zone cu vreme siberiană în zilele următoare
PROGNOZA METEO. SAMBATA
În Țară

Valorile termice diurne vor continua să scadă și în jumătatea de sud-est, însă vremea va fi în continuare mai caldă decât în mod normal în ultima decadă a lunii ianuarie în mare parte din țară, cu precădere în regiunile extracarpatice. Cerul va avea înnorări și aria precipitațiilor se va extinde treptat dinspre sud-vest și va cuprinde majoritatea zonelor, iar pe arii restrânse în dealurile sudice și zona montană aferentă vor fi posibile cantități de apă mai însemnate. În Moldova, Dobrogea și în estul Munteniei va ploua, în celelalte regiuni vor fi precipitații mixte, iar în zona montană vor predomina ninsorile. Izolat vor fi condiții de producere a poleiului. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în sud-est și pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 9 grade, mai ridicate în est și în sud-est, până în jurul a 13 grade în Dobrogea; minimele termice vor fi cuprinse între -3 și 9 grade. Izolat va fi ceață.

București

Deși valorile termice diurne vor continua să scadă, vremea se va menține mai caldă decât în mod obișnuit în ultima decadă a lunii ianuarie. Cerul va avea înnorări, temporar va ploua, mai ales seara și noaptea. Vântul va sufla moderat. Temperatura maximă va fi de 10…11 grade, iar cea minimă de 5…7 grade.

PROGNOZA METEO. DUMINICA
În Țară

Regimul termic va fi caracterizat de valori cu mult peste normele perioadei în cea mai mare parte a țării; temperaturile maxime se vor încadra în general între 6 și 14 grade, iar cele minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între -2 și 6 grade. Pe parcursul zilei, cerul va fi temporar noros. Pe arii extinse vor fi ploi în Muntenia și precipitații mixte la munte, iar în zona Carpaților și Subcarpaților de Curbură cantitățile de apă pot fi mai însemnate. În restul țării ploi slabe se vor semnala pe alocuri, în regiunile intracarpatice trecător dimineața va fi și lapoviță și izolat condiții de polei. Noaptea nebulozitatea va fi persistentă în sud și est unde pe spații mici vor fi ploi slabe sau burniță, iar în rest cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări locale la munte, mai ales spre finalul intervalului. Se va forma pe alocuri ceață, mai ales dimineața și noaptea, anunţă ANM.

Prognoza-şoc, temperaturi anormale în plină iarnă. Şefa meteorologilor anunţă când vom avea zăpadă în sudul ţării

București

Valorile termice vor caracteriza o vreme mult mai caldă decât în mod obișnuit la această dată. Cerul va avea înnorări, temporare ziua și persistente noaptea și vor fi ploi în general slabe și burniță. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 11…12 grade, iar cea minimă de 3…5 grade.

PROGNOZA METEO. LUNI
În Țară

Deși valorile termice vor fi în scădere în jumătatea de sud-est, vremea va fi în continuare mai caldă decât ar fi normal în ultima decadă a lunii ianuarie. Cerul va fi variabil în nord-vest și în centru, dar cu înnorări în restul țării. În regiunile sud-vestice vor fi precipitații mai însemnate cantitativ -ninsori la munte și predominant ploi în zonele joase. În sudul și în estul teritoriului trecător se vor semnala precipitații slabe (ploaie, burniță și izolat lapoviță). Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări locale în Banat, Oltenia și la munte, cu precădere în masivele sud-vestice. Temperaturile maxime se vor încadra între 3…4 grade izolat în regiunile estice și 12…14 grade în zona deluroasă din vest; minimele termice vor fi cuprinse în general între -3 și 4 grade. Pe arii restrânse va fi ceață.

București

Deși în scădere față de intervalul precedent, valorile termice se vor situa peste cele climatologic specifice perioadei. Înnorările vor fi persistente și trecător vor fi precipitații slabe, mai ales ploaie și burniță. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 5…6 grade, iar cea minimă de 0…1 grad.

PROGNOZA METEO. MARTI, MIERCURI, JOI
În Țară

Valorile termice vor deveni mai apropiate de mediile specifice perioadei, cele diurne în sudul și în estul teritoriului, iar pe timpul nopților în regiunile intracapatice. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în jumătatea de sud-vest a țării.

București

Valorile termice diurne vor fi mai apropiate de mediile multianuale, iar în cursul nopților vor continua să se situeze peste cele normale. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare la mijlocul intervalului.