PROGNOZA METEO: Ultima zi a anului va fi mohorâtă, cu vreme închisă şi ceaţă

Marţi, cerul va avea înnorări în mare parte din ţară, mai persistente în zonele de câmpie şi podiş din sudul şi estul ţării, unde local apare şi ceaţă, iar pe alocuri se aşteaptă burniţe sau fulguieli trecătoare, ce izolat pot să depună polei. Vântul nu da semne de agitaţie, iar temperaturile rămân mai mari decât normele sfârşitului de an, cu maxime de la minus 2 grade în depresiuni şi 6 grade în regiunile vestice.

30 dec. 2013, 13:17
PROGNOZA METEO: Ultima zi a anului va fi mohorâtă, cu vreme închisă şi ceaţă

În Capitală, ultima zi a anului va fi mohorâtă, cu vreme închisă şi ceaţă mai ales în orele dimineţii, vor fi şi condiţii de burniţă, iar peste zi temperatura nu trece de 3-4 grade Celsius.

În Transilvania, ceaţa este prezenţa încă de la prima ora a zilei şi în mare parte a reigunii nu da semne că s-ar risipi nici către prânz, soarele este destul de scump la vedere. Prin urmare maximele zilei nu trec de o grade la Miercurea Ciuc, 2 la Cluj Napoca şi 5 în Sibiu şi Târgu Mureş.

Spre nord-vest nu răzbeşte nicio rază de soare, norii acoperă cerul, dar probabilitatea pentru ceaţă matinală este mai redusă, aşa că temperaturile ating la prânz 6 grade în Baia Mare şi 5 la Oradea.

Tot 6 grade vor indica termometrele şi în Arad, Timişoara sau Reşiţa, în timp ce la Deva vor fi 4 grade la prânz, cu nori mulţi dar şi câteva raze de soare. Fără ceaţă însă, fără vânt şi fără precipitaţii.

În Oltenia se anuţa o zi mohorâtă, o zi cu cer complet acoperiţi de nori de nivel jos, ceaţă se însoţeşte pe alocuri cu burniţă şi favorizează izolat puţin polei, iar temepaturile rămân modeste. Noroc că nici vântul nu da smene de agitaţie. Vor fi deci cel mult 2 grade la Craiova şi 3 la Slatina, în tmip ce la Târgu Jiu şi Rmanicu Vâlcea se ating 5 grade la amiază.

Nici în Muntenia nu se anunţă o zi mai plăcută,. norii joşi şi ceaţă persistă până târziu în noapte, iar şansele de soare sunt inexsistente. În schimb, trecător, burniteaza şi sunt condiţii de polei. La amiază, aşadar, vor fi temperaturi modeste, 2 grade la Alexandira, 3 la Giurgiu, 4 în Piteşti, Ploieşti şi Buzău şi 5 în Brăila.

Nici în Dobrogea nu se iveşte soarele astăzi, cerul rămâne mohorât şi norii persistă întreagă zi, iar vântul nu trece de moderat. Prin urmare, maximele temperaturii aerului nu vor depăşi 3 grade la Constnata şi 4 la Tulcea.

În Moldova ne întâmpina acelaşi plafon de nori joşi, stratiformi, ceaţă este prezenţa însă numai pe alocuri, şi din când în când apare şi câte o burniţă, iar vântul nu se intensifica nici în această parte a ţării. Prin urmare ziua va fi mohorâtă şi temperaturile nu trec de 4 grade la Galaţi, Bacău sau Iaşi, în timp ce la Vaslui sau Suceava sunt doar 2 grade în tremometre la amiază.

Cerul va prezenta înnorări în aproape toate masivele montane, iar pe văi şi în depresiuni local va fi ceaţă asociatã pe arii restrânse cu burniţe sau fulguieli. Izolat vor fi condiţii de polei. Regimul termic va fi caracterizat de valori uşor mai ridicate decât cele specifice sfârşitului de an, 3 grade vopr fi l Predeal, dar numai 4 centimetri de zăpadă, iar la Stâna de Vale, deşi se ating 6 grade la amiază, încă se pasteaza un strat de nea gros de 25 de cm. Mai rece, dar nu cât ar trebui în plină iarnă, este la Vf. Toasca, pe Ceahlău, unde nu se depăşeşte limita de îngheţ, maxima zilei abia atinge minus 2 grade.

În prima zi a noului an, în sudul şi estul ţării înnorările vor fi accentuate, izolat vor fi burniţe sau fulguieli şi se poate depune polei. În celelalte regiuni se arată şi soarele, iar norii preferă primele ore din zi, când pe alocuri este prezenţa şi puţină ceaţă. Vântul nu are nicio adiere, iar la amiază vor fi temperaturi de minus 1 grad în depresiuni şi 8 grade generoase în regiunile vestice.

În Capitală va fi cer noros şi, trecător, condiţii de burniţă. Fără adiere de vânt şi cu 1-2 grade în termometre, perfect normale pentru dată din calendar.

Joi, în mare parte din ţară vor fi temperaturi mai ridicate decât ar fi normal în prima zi a anului, cu maxime de la minus 2…0 grade doar în zonele cu ceaţă persistentă din Moldova şi 10…11 grade în Dealurile Banatului. Iar ca aspect, vorbim despre înnorări în vestul şi nord-vestul ţării, unde însă abia în noaptea următoare apar catriva stropi de plaoie, în timp ce în celelallte regiuni ziua va fi mai însorită, dar cu ceaţă lovcal în zori la câmpie, izolat posibil persistentă.

În Bucureşti va fi soare peste zi, pe cer rătăcesc doar câţiva nori inofensivi, şi doar dimineaţă este posibil să mai avem puţină ceaţă. Vântul nu se înteţeşte, atmosfera rămâne calmă, iar la amiază temepatura aerului va atinge aproximativ 5 grade Celsius.

În cea mai mare parte a teritoriului, vremea se menţine mai caldă decât în mod obişnuit la început de Gerar. În vest şi nord-vest cerul va fi mai mult noros şi pe alocuri mai cad precipitaţii slabe, predominant ploi, însă în restul ţării predomină soarele peste zi, însă ceaţă este şi ea prezenţa la nivel local, mai ales dimineaţă. Temperaturile maxime vor fi vineri cuprinse între 1 şi 11 grade, mai coborâte doar în depreisuni, iar tendinţa este că şi în următoarele zile vremea să rămână caldă în majoritatea regiunilor. Iar probabilitatea de precipitaţii, predominant ploi, dat fiind fondul termic mai cald, creşte abia la sfârşitul săptămânii şi până atunci ceaţă din cursul nopţilor şi al dimineţilor întregeşte tabluiol meteo pentru zonele joase de relief.