Prognoza meteo vara 2022. Elena Mateescu: „Este posibil să avem cea mai secetoasă vară din istorie”

Un val de aer tropical aduce temperaturi sufocante în România. Conform meteorologilor, maximele vor atinge 35 grade Celsius la umbră, în sudul ţării. După caniculă, vijeliile se întorc în forţă.

21 iun. 2022, 08:42
Prognoza meteo vara 2022. Elena Mateescu: „Este posibil să avem cea mai secetoasă vară din istorie”

Prognoza meteo vara 2022. ”Va fi o vreme deosebit de călduroasă, chiar caniculară în zonele sudice ale țării. Mâine contăm chiar pe valori de până la 35 de grade Celsius în bună parte din sudul țării, acolo unde și disconfortul termic va fi unul ridicat. Astăzi am înregistrat deja două recorduri ale unor temperaturi maxime zilnice, ca fiind cele mai ridicate valori maxime pentru o zi de 2 0 iunie, la Săcuieni, 34 de grade, față de recordul anterior, 33.8, și iată, în zona de munte, la Vârfu Vlădeasa, 21.2 grade, față de recordul anterior de 20.2 grade, iar la Turda, 33 de grade.

VIDEO O tornadă a făcut prăpad in China. Rafalele de peste 200 km/h au răsturnat camioane şi stâlpi de electricitate
A însemnat egalarea recordului deținut până în prezent de când se fac măsurători meteorologice și această valoare este considerată cea mai călduroasă zi de 20 iunie pentru această stație de până în prezent.

Mâine, așa cum spuneam, vreme călduroasă, caniculară în sudul țării, 35 de grade. De asemenea, miercuri și joi contăm pe valori de până la 33 în partea de vest, sud-vest, chiar și sud a țării, iar sfârșitul de săptămână, mai ales sâmbătă și duminică, din nou, contăm pe valori de 34-35 în bună parte din țară”, a spus directorul ANM

Este o vreme mai caldă pentru ultimă decadă a unei luni iunie în țara noastră, dar cred că trebuie să consemnăm în special durata zilelor în care valorile de temperaturi vor depăși 34-35 de grade și cu cât această durată este una mai lungă, mai mult de 3-5 zile consecutivil, cu atât și disconfortul termic va fi unul relativ ridicat.

Cel puțin până la sfârșitul lunii iunie contăm pe o vreme mai caldă pentru că, așa cum arată și estimările pentru următoarele 4 săptămâni, săptămâna 20-27 iunie și chiar 27 iunie 4 iulie, păstrează semnalul unor valori de temperaturi, în medie mai ridicat decât în mod obișnuit pentru aceste intervale și nu în ultimul rând deficitare.

Prognoza meteo vara 2022. Trebuie să vorbim și de fenomenul de secetă, pentru că, căldura din această perioadă, asociată și cu insuficiența și lipsa precipitațiilor, vor accentua fenomenul de secetă în bună parte din țară, dar mai ales în jumătatea estică, acolo unde seceta este una puternică și chiar extremă. Și putem să confirmăm la acest moment că perioada 1 septembrie 2021 iată, până în prezent, 15 iunie 2022 este a cincea perioadă cea mai secetoasă din istorie a măsurătorilor meteorologice și dacă perioada următoare va fi în continuare, va păstra semnalul unui deficit de precipitații, cu siguranță în zona Moldovei, în Dobrogea sau în cea mai mare parte a Munteniei, dar și în sudul Olteniei sau în vestul Crișanei și al Maramureșului, seceta va putea să aibă efecte asupra agriculturii.

PROGNOZA METEO. Vine canicula în România! „Cupola de foc” face deja insuportabilă viaţa oamenilor în Europa şi SUA
Vor mai fi perioade în care instabilitatea atmosferică să mai fie de interes. Chiar și mâine este posibil în zona montană, local în partea de centru-est, sud, sud-est a țării, nu la cotele pe care le-am avut, pentru că pe măsură ce masa de aer tropical se va instala și va aborda zona țării noastre mai multe zile consecutive, cu siguranță și gradul de instabilitate nu va mai putea fi la fel de accentuat așa cum a fost în prima jumătate a lunii iunie, însă de interes rămân temperaturile ridicate și vreau să menționez faptul că pentru agricultură, maxima unei zile în care să aducă un disconfort termic pentru culturi este de 32 de grade. Iată că, în asociere cu lipsa precipitațiilor mai multe zile consecutive și pe fondul unei secete, deja instalată de multă vreme în zona Moldovei, așa cum menționam în Dobrogea sau în Muntenia, cu siguranță această perioadă va putea fi una dificilă.

Prognoza meteo vara 2022. În data de 17 iunie, Centru Regional de Climatologie deja a dat un comunicat privind perioada de caniculă de la începutul săptămânii, de la finele săptămânii trecute, din 17 iunie și posibil până la sfârșitul lunii iunie, pe asociată și cu deficitul de precipitații în zona de sud și sud-est a Europei, acolo unde, în aceste condiții, cu siguranță fenomenul de secetă se va putea accentua, iar canicula va putea crea o stare de disconfort termic, pentru că, așa cum menționam, mai multe zile consecutive cu valori de 33-34 sau peste 35 de grade vor determina un disconfort termic relativ ridicat.

Pentru jumătatea de est a țării, lipsa sau insuficiența precipitațiilor cu siguranță va menține și accentua starea de secetă pedologică, mai ales că în Moldova este posibil să consemnăm cea mai secetoasă perioadă din istorie.

Prognoză meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în luna iulie

Săptămâna 20.06.2022 – 27.06.2022 
Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile vestice, sud-vestice și local în cele estice și centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile nordice, centrale și la munte.

Săptămâna 27.06.2022 – 04.07.2022 
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile vestice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele vestice.

Săptămâna 04.07.2022 – 11.07.2022 
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor avea o tendință deficitară în jumătatea vestică a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 11.07.2022 – 18.07.2022 
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudvestice.

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar în jumătatea vestică a țării, dar mai ales în sud-vest, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal.


loading...
Partenerii noștri