Prognoza meteo. Vine un nou puseu estival, temperaturile urcă iar la 30 de grade Celsius

După câteva zile cu temperaturi moderate, vremea se încălzește din nou. Săptămâna viitoare, temperaturile s-ar putea apropia de 30 de grade în unele zone.

03 apr. 2024, 17:01
Prognoza meteo. Vine un nou puseu estival, temperaturile urcă iar la 30 de grade Celsius

Vine un nou val de căldură, cum se anunţă prognoza meteo pentru aprilie. Zilele puțin mai răcoroase din a doua parte a acestei săptămâni vor fi urmate de un nou episod de încălzire a vremii. Începând din weekend, temperaturile vor crește rapid de la o zi la alta.

Aerul tropical, provenit din întinderile uscate ale Saharei, va pătrunde mai întâi în vestul Europei, după care se va deplasa progresiv spre est. Din acest motiv, căldura va ajunge mai repede în regiunile vestice ale României, unde se vor atinge până la 26 – 28°C încă de duminică.

Prognoza meteo 4 aprilie. Un nou val de căldură în România. Termometrele vor indica până la 30 de grade în zilele următoare
Vremea foarte caldă din ultimele zile a dus la o adevărată „explozie” de vegetație.Această asimetrie termică se va menține și la începutul săptămânii viitoare, când maximele vor fi cu aproape 5 grade mai ridicate în vestul țării față de est.

Treptat, aerul cald va cuprinde și restul teritoriului. Estimările actuale indică temperaturi maxime cuprinse între 23 și 30°C în majoritatea regiunilor, cele mai ridicate valori fiind așteptate în vest și sud-vest. Și la munte va fi foarte cald: termometrele vor arăta în jur de 15°C la 1500 de metri, scrie meteoradar.ro.

Vremea se răcește spre sfârșitul săptămânii viitoare

După acest puseu estival, se întrevede o răcire cât se poate de firească a vremii. Deocamdată, nu știm cât de puternică va fi aceasta, dar sunt șanse destul de mari ca temperaturile să se apropie din nou de „normal” spre sfârșitul săptămânii.

Cantitățile de precipitații estimate de modelul GFS până în jur de 11 aprilie. Zone extinse din sud și est ar putea fi ocolite complet de ploi. Când vin ploile?

Pe lângă căldură, perioada următoare va fi lipsită de precipitații în mai multe regiuni ale țării. Suprafețe extinse din sud și est ar putea fi ocolite complet de ploi, cel puțin până la următoare răcire a vremii. Regiunile nordice și centrale vor fi ceva mai norocoase, dar nici acolo nu se întrevăd cantități însemnate de apă, cu excepția zonelor de munte.

Climatologul Roxana Bojariu, prognoza meteo pentru aprilie. „Vom avea o primăvară neobișnuită. Şi noi, oamenii de ştiinţă, suntem uimiți”

Climatologul Roxana Bojariu spune că norul de praf saharian se menţine deasupra României, se simte tot mai intens şi a acoperit întreaga ţară.

Prognoza meteo. Lună cu inversiuni termice, furtuni electrice şi soare dogoritor. Cum va fi vremea de 1 Mai şi Paşte la munte şi la mare

Deşi nu multă lume ştie, acest nor de praf saharian are şi efecte benefice. Care sunt acestea şi care este prognoza meteo pe luna aprilie, a explicat Roxana Bojariu, climatolog.

„Dacă vorbim de aceste particule cu originea în zone din nordul Africii, ele deja au trecut, tocmai pentru că a fost această mișcare atmosferică foarte rapidă, de ieri, produsă de frontul rece care a înlocuit aerul foarte cald. S-a văzut că ieri a traversat România această masă cu particule din, să zicem generic, Sahara.

Vom mai avea astfel de episoade, pentru că acum, până în iunie, este sezonul cel mai propice formării sistemelor de joasă presiune în Mediterana, care antrenează inclusiv acest praf de deasupra zonelor deșertice din nordul Africii, dar nu numai. Sunt și alte zone deșertice care pot să ducă la acest transport.

Destule reprize de praf saharian am putea avea până în iunie. Mi-e greu să fac o predicție, dar am avut deja trei episoade până acum, unele mai ușoare, altele mai intense, cum a fost și acest ultim episod care a dus praf saharian până în Estonia. Deci n-a fost numai zona țării noastre. Vă dați seama ce transport intens.

Efectele pot fi asupra sănătății publice, chiar dacă sursele locale de multe ori covârșesc această sursă ce se diminuează totuși din locul de origine. Pentru că şi noi avem praful nostru și e destul de mult.

Dar, pe de altă parte, sunt și alte efecte benefice. De exemplu: acest praf conține micro-minerale, conține fosfor, conține fier, care ajută în ocean sau în mare, în Marea Mediterană şi eliberează oxigen, de exemplu.

Dar și pe soluri: ele se îmbogățesc și devin mai fertile cu astfel de substanțe. Deci, un beneficiu pentru mediu”, a explicat Roxana Bojariu, climatolog, miercuri, la Antena 3.

Vremea în aprilie: „O primăvară neobișnuită prin contraste foarte puternice”

Specialistul a vorbit şi despre prognoza meteo pe luna aprilie, în contextul în care am încheiat luna martie cu 31 de grade Celsius, precizând că este vorba de unele „anomalii”.

„E o primăvară neobișnuită prin aceste contraste foarte puternice, contraste care vin de la temperaturi extraordinari de mari, vă spune un climatolog care se uită în cifre, și noi suntem uimiți, cei obișnuiți cu cifrele, când vedem temperaturi de 31 de grade nu doar într-o zi și în mai multe zone din sudul României, dar au fost zone și în sud-estul Europei, în Grecia, în Bulgaria.

Trecerea la episoade mai reci se face nu neapărat cu atingerea unor anomalii negative puternice. Ajungem la normal sau ușor pe sub normă, numai că acest contrast rămâne foarte mare și balanța înclină pe partea pozitivă a anomaliilor de temperatură. Deci, o primăvară foarte caldă care urmează unei ierni iarăși nefirești, dar nu e vorba numai de România”, a spus Roxana Bojariu.