Prognoza meteo. Vortex polar în România, se anunţă temperaturi de îngheţ! La munte, lapoviţă şi ninsori, în rest ploi reci şi ceaţă densă

Duminică este ultima zi din lunga vară de cinci luni. De luni, se trece direct la iarnă, cu ploi, lapoviţă, ninsori şi temperaturi de fular, mănuşi şi geacă groasă. ANM anunţă că vremea rea va ţine toată săptămâna.

14 oct. 2023, 13:50
Prognoza meteo. Vortex polar în România, se anunţă temperaturi de îngheţ! La munte, lapoviţă şi ninsori, în rest ploi reci şi ceaţă densă

Prognoza meteo LA NOAPTE Cerul se va înnora în vestul și nord-vestul țării, unde spre dimineață, pe arii restrânse va ploua slab. În restul teritoriului cerul se va menține mai mult senin, dar se va forma ceață, local în Transilvania, Moldova și în depresiuni și izolat în rest. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în zona înaltă. T emperaturile minime se vor încadra între 6 și 16 grade, mai scăzute în depresiunile Carpaților Orientali, până spre 2 grade. BUCUREȘTI Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura minimă va fi de 9…12 grade.

Prognoza meteo DUMINICA Vremea se va răci accentuat în vestul și nordul teritoriului, iar în rest se va menține caldă pentru această dată, chiar deosebit de caldă în sud și sud-est. Astfel, temperaturile maxime vor fi de la 14 grade în Maramureș, dealurile Crișanei și în nordul Moldovei, până spre 29 de grade în Muntenia, iar cele minime se vor situa în general între 4 și 14 grade. Nebulozitatea se va extinde treptat dinspre vest și nord-vest și va ploua pe arii extinse, pe parcursul zilei în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei, iar seara și noaptea îndeosebi în jumătatea de est a țării.

Ploile vor avea și caracter de aversă și cu totul izolat se vor semnala descărcări electrice, iar în zona montană înaltă, în general la altitudini mai mari de 1500 m, în a doua parte a intervalului, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Se vor acumula cantitatăți de apă, pe arii restrânse de 10…15 l/mp, iar mai ales în Carpații Orientali și în Carpații Meridionali, izolat de peste 20 l/mp. T emporar, vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării, dar cu viteze mai mari seara și noaptea în sud-vest, centru și est, unde vor fi viteze la rafală în general de 45…60 km/h, precum și la munte, îndeosebi în zona înaltă a Carpaților Meridionali și a Carpaților de Curbură, cu rafale de 80….100 km/h. Dimineața, va mai fi ceață, local în centru și est și izolat în rest, anunţă ANM. BUCUREȘTI Vremea va fi deosebit de caldă pentru această dată, cu o temperatură maximă de 27…28 de grade și o minimă de 11…13 grade. Pe parcursul zilei cerul va fi mai mult senin, apoi se va înnora treptat, iar în a doua parte a nopții temporar va ploua. Vântul va sufla slab și moderat.

EXCLUSIV – Răcire accentuată a vremii și precipitații de săptămâna viitoare. Elena Mateescu, director ANM: Se vor înregistra temperaturi negative pe timpul nopții și vor cădea lapoviță și ninsoare la munte

Prognoza meteo LUNI Vremea se va răci accentuat și în centru, sud și est, astfel în cea mai mare parte a țării va deveni rece pentru a doua decadă a lunii octombrie. T emperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 10 și 19 grade, iar cele minime între -5 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 8…10 grade pe litoral. Cerul va fi variabil, cu înnorări și pe arii restrânse ploi slabe în prima parte a zilei în nordul, centrul, estul și sud-estul teritoriului, iar la altitudini de peste 1400 se vor semnala precipitații mixte. Vântul va mai prezenta intensificări în prima parte a intervalului, local și temporar în regiunile estice, sudice și centrale, în general cu viteze de 45…55 km/h, iar în zona montană înaltă, în special a Carpaților Meridionali și a Carpaților de Curbură, rafalele vor depăși 70…80 km/h. Dimineața și noaptea, izolat îndeosebi în regiunile intracarpatice se va forma ceață. BUCUREȘTI Vremea se va răci semnificativ față de intervalul anterior, astfel că valorile termice se vor situa ușor sub mediilemultianuale. Cerul va fi variabil, cu înnorări în prima parte a zilei când trecător va mai ploua. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 16…17 grade, iar cea minimă de 4…6 grade.

Efectul anticiclonului Circe nu va fi resimțit doar în Italia, ”victimă colaterală” fiind țările din Estul Europei, în special România.
Efectul anticiclonului Circe nu va fi resimțit doar în Italia, ”victimă colaterală” fiind țările din Estul Europei, în special România.

Prognoza meteo MARTI Valorile termice se vor situa ușor sub normele specifice perioadei în majoritatea regiunilor. Cerul va fi variabil, cu înnorări mai persistente în regiunile din jumătatea de sud a țării, unde cu totul izolat vor fi posibile ploi slabe. Vântul va sufla slab și moderat. T emperaturile maxime se vor încadra între 11 și 19 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -3 grade în depresiuni și 12 grade pe litoral. BUCUREȘTI Valorile termice se vor menține ușor sub normalul climatologic specific în a doua decadă a lunii octombrie. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 17 grade, iar cea minimă va fi de 5…7 grade.
Prognoza meteo MIERCURI Valorile termice se vor apropia de cele specifice perioadei în majoritatea regiunilor. Cerul va fi variabil, cu înnorări noaptea, când va crește probabilitatea de ploaie în jumătatea de vest a țării. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în sud-estul teritoriului. T emperaturile maxime se vor situa între 14 și 21 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 0 și 11 grade, mai scăzute în depresiunile Carpaților Orientali până spre -2, dar și mai ridicate pe litoral până spre 15 grade. BUCUREȘTI Valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale specifice acestei date. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 19 grade, iar cea minimă va fi de 8…10 grade.

Prognoza meteo DE JOI PANA SAMBATĂ Valorile termice, cu variații ușoare de la o zi la alta, se vor situa în general sub mediile specifice acestei perioade, cu precădere în jumătatea nordică a țării. Probabilitatea de precipitații va fi ridicată în majoritatea regiunilor.

Citește și: Alertă meteo. Curentul JET aduce un carusel de temperaturi şi iarnă timpurie

Agenția guvernamentală National Weather Service din Statele Unite a anunțat prognoza meteo pentru această iarnă. Specialiștii spun că ne vom confrunta cu unul dintre cele mai aspre fenomene din istorie, anunțând vortex polar cu nămeți de zăpadă, care va ajunge inclusiv în România. Iată la ce să ne așteptăm în această iarnă.

Prognoza meteo pentru această iarnă

Serviciul meteorologic din SUA a anunțat că vom avea parte de o iarnă nu tocmai blândă, fiind așteptat unul dintre cele mai aspre fenomene din istorie, vortexul polar.

Specialiștii susțin că o masă de aer foarte rece se află deasupra Polului Nord și Sud al Pământului, însă sunt deocamdată rezervați în a emite prognoze pe termen lung. Cert este că probabilitatea ca iarna să vină anul acesta mai repede decât de obicei este de 90%.

Masele de aer rece, modelul climatic El Nino și vortexurile polare au evoluat în mod neobișnuit, astfel încât iarna ar putea să fie foarte friguroasă până la începutul anului viitor. Fenomenele vor afecta toate statele, în mod special pe cele din SUA și din Europa, deci, implicit, și România.

Potrivit specialiștilor, există o probabilitate de 1 la 5 să fim martorii unor fenomene asemănătoare celor din 1997-1998 sau 2015-2016, iarna aceasta. Vor fi ninsori abundente, cu precădere în nordul și nord-estul continentului european.

Meteorologii prognozează că spre sfârșitul toamnei se vor înregistra temperaturi foarte scăzute în estul Europei, implicit și în România. Iar dacă vom avea parte de un an în care fenomenul El Nino va evolua potrivit estimărilor specialiștilor, atunci iarna va fi una aspră, cu multe ninsori și straturi de zăpadă consistente.

Potrivit CNN, atunci când facem referire la acest fenomen, ne referim, de fapt, la o zonă mare de presiune scăzută care se formează aproape de polii Pământului. De regulă, vortexul polar este mai răspândit la polul nord decât în alte regiuni.

Polul nord este o zonă cu presiune scăzută, care are aer rece intens, iar temperaturile pot scădea dramatic. Acestea se numesc vârtejuri, deoarece se referă la rotația pe care o are vântul în sens invers acelor de ceasornic și permite aerului rece să stea mai mult timp lângă poli.

Se anunță ninsori abundente în România în această iarnă, dar mai mult în partea de nord şi zona Moldovei

De regulă, vortexul polar este mai slab vara și se intensifică iarna. În jurului polului nord, aerul extrem de rece se menţine de obicei la altitudini de 25 – 50 de kilometri, formând un vortex polar, care se învârte asemeni unui ciclon. Uneori, această masă de aer rece este dislocată și se propagă spre zonele de sud.

Pe timp de iarnă, fenomenul este asociat cu valuri extreme de frig și nu se limitează doar la zonele din America, ci a început să fie frecvent și în regiuni din Europa și Asia. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă încă nu au reușit să identifice cauza exactă a acestui fenomen care se produce tot mai des în ultimii ani.

Iarna se apropie cu pași repezi, iar meteorologii au făcut deja publică data la care vom avea parte de prima ninsoare. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, luna octombrie va continua să aibă temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă, iar cantitățile de precipitații vor fi deficitare, cel puțin în următoarele trei săptămâni.

Cu toate acestea, se pare că în luna noiembrie vom avea parte de primele semne de iarnă. Așadar, conform meteorologilor Accuweather, care au actualizat prognoza meteo, primii fulgi de nea ar urma să cadă în București chiar de luna următoare. Mai exact, pe data de 5 noiembrie, când este anunțată lapoviță și ninsoare, urmând ca, din decembrie, să fie așteptat și acel vortex polar în România