PROGNOZA METEO. Vreme schimbătoare, după călduri de 30 de grade vom avea parte de ploi şi vânt puternic

Vreme schimbătoare săptămâna care începe mâine, iar dacă luni va fi cea mai călduroasă zi de până acum, marţi şi miercuri temperaturile vor fi în scădere, pentru ca de joi să asistăm din nou la o încălzire.

10 mai 2020, 12:45
PROGNOZA METEO. Vreme schimbătoare, după călduri de 30 de grade vom avea parte de ploi şi vânt puternic

Luni, vremea va deveni deosebit de caldă pentru această dată în cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime se vor situa între 22 şi 31 de grade, mai scăzute pe litoral, unde vor fi cuprinse între 18 și 21 de grade. Pe parcursul zilei cerul va fi variabil și izolat, mai ales după-amiaza și cu precădere în zona montană, vor fi ploi de scurtă durată. Noaptea, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, cerul va fi temporar noros și pe arii restrânse se vor semnala averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte, în special la altitudini mari, unde rafalele vor fi de 70…90 km/h, dar, temporar, și în regiunile vestice, centrale, precum și în extremitatea de sud-est, cu viteze, în general, de 40…50 km/h. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 7 și 16 grade.

La Bucureşti, luni, vremea va fi frumoasă și va deveni deosebit de caldă pentru această dată. Temperatura maximă va fi de 29…30 de grade, iar cea minimă de 14…15 grade, mai scăzută în zona preorășenească până spre 12 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat.

Marţi, în ţară, vremea va fi în general instabilă. În jumătatea de nord-vest a țării se va răci accentuat, cerul va avea înnorări mai persistente şi pe arii relativ extinse, în special ziua, vor fi averse şi izolat fenomene electrice. În restul teritoriului, vremea va rămâne deosebit de caldă, iar instabilitatea atmosferică se va accentua după orele amiezii și se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii, local averse cu caracter torenţial şi căderi de grindină. Excepție va face Oltenia, unde astfel de fenomene vor putea să apară doar izolat. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, la nivelul întregii ţări, se vor înregistra cantităţi de apă, care pe suprafețe mici vor depăși 25…35 l/mp. Trecător, la munte la altitudini mari vor fi posibile precipitaţii mixte. Vântul va avea intensificări temporare în toată ţara, cu viteze în general de 50…60 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăşi 70…80 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 14 grade în Maramureș și 31 de grade în Bărăgan, iar cele minime se vor situa, în general, între 2 și 12 grade.

La Bucureşti, marţi, vremea se va menține deosebit de caldă pentru această dată. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în cursul serii și în prima parte a nopții, când va creşte probabilitatea pentru descărcări electrice și averse. Vântul va sufla moderat, cu intensificări în jurul a 55 km/h în orele amiezii și în cursul serii. Temperatura maximă va fi de 28…30 de grade, iar cea minimă de 11…13 grade.

Miercuri, în ţară, vremea va fi răcoroasă în nordul ţării şi în extremitatea sud-estică, în celelalte zone valorile termice se vor situa în jurul celor obişnuite datei, iar în sud-vest va fi chiar mai cald decât normal; temperaturile maxime se vor încadra între 14…16 grade în Maramureş, nordul Moldovei şi pe litoral şi 27…28 de grade în sudul Banatului şi al Olteniei. Pe parcursul zilei cerul va fi variabil spre parţial noros şi doar izolat, cu probabilitate mai mare la munte, vor fi ploi slabe, de scurtă durată. Începând din orele serii, în nordul şi în vestul teritoriului înnorările se vor accentua treptat, local vor fi averse însoţite şi de descărcări electrice, iar pe spaţii mici se pot cumula cantităţi de apă de peste 15 l/mp. Vântul va avea intensificări la munte, mai susţinute în Carpaţii Meridionali, cu rafale de 80…100 km/h, local şi temporar în vest-sud-vest, iar în celelalte zone va sufla slab şi moderat, cu intensificări izolate. Minimele termice vor fi cuprinse în general între 7 și 17 grade.

La Bucureşti, miercuri, valorile termice vor fi mai scăzute decât în zilele anterioare şi se vor situa în jurul celor normale în a doua decadă a lunii mai, cu o maximă a temperaturii aerului de 22…24 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura minimă va fi de 11…12 grade.

Joi, în regiunile din nordul ţării, dar şi în extremitatea vest-nord-vestică, vremea va fi răcoroasă, cerul va fi mai mult noros şi va ploua local. În restul ţării va fi o vreme caldă, cu precădere în Câmpia Română; cerul va fi variabil în prima parte a zilei, apoi însă vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. Astfel, local în Transilvania şi în centrul şi sudul Moldovei şi pe arii mai restrânse în Muntenia, Dobrogea şi Oltenia vor fi dezvoltări noroase convective, frecvente descărcări eletrice, averse ce pot avea caracter torenţial, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat vijelii şi grindină. Rafale mai intense de vânt vor fi şi la munte şi izolat în vest şi în nord. Temperaturile maxime se vor încadra între 18 şi 28 de grade, mai ridicate în regiunile sudice, dar şi mai mici în extremitatea nordică; minimele termice vor fi cuprinse în general între 5 și 13 grade.

La Bucureşti, joi, vremea va deveni deosebit de caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate mai ales în a doua parte a zilei când va creşte probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maxima va fi de 28…29 de grade, iar cea minimă de 11…12 grade.