Prognoza meteo. Vremea a luat-o razna, avem primăvară în februarie, lapoviţă şi ninsori în aprilie, chiar înainte de Paşte

Este cod galben de vânt puternic emis de ANM, rafalele vor ajunge până la 100 de km/h, dar între timp, un val de aer tropical acoperă România. Aerul polar se va întoarce în ţara noastră, vremea fiind capricioasă până de 1 Mai şi Paşte.

06 feb. 2024, 16:35
Prognoza meteo. Vremea a luat-o razna, avem primăvară în februarie, lapoviţă şi ninsori în aprilie, chiar înainte de Paşte

Prognoza meteo. Vremea caldă va fi urmată de valuri succesive de aer polar până de 1 Mai şi Paşte. Paștele ortodox este programat să fie sărbătorit în acest an pe data de 5 mai, iar meteorologii de la AccuWeather au  publicat prognoza meteo pentru luna aprilie și primele zile din mai.

Conform datelor disponibile, pare să existe posibilitatea de ninsoare în luna mai, având în vedere că sunt așteptate lapoviţă şi ninsori și în aprilie.

Deși prognoza exactă pentru luna mai încă nu a fost făcută publică, nu ar fi exclus să avem parte de ninsoare, având în vedere că sunt prognozate precipitații sub formă de zăpadă în aprilie, așa cum putem observa mai jos.

Val de aer tropical peste România. Florinela Georgescu, ANM: „Sunt temperaturi deosebit de ridicate pentru februarie” 

Sunt anunţate temperaturi de primăvară în sudul şi estul ţării, a spus Florinela Georgescu, de la ANM, luni. Temperaturile maxime vor ajunge până la 19 grade, potrivit meteorologilor.

„Traversăm un episod cu temperaturi deosebit de ridicate pentru luna februarie, adică maxime care se încadrează în general între 12 și 19 grade astăzi, dar și cam în toate zilele din această săptămână.

De asemenea, vorbim și minime de asemenea foarte ridicate, minime pozitive, care se vor situa și ele, în general între 0 și 7 grade.

Dar va fi în continuare vânt, mai ales la noapte și pe parcursul zilei de mâine. Mai afectate vor fi regiunile montane, unde este cod portocaliu până mâine dimineață, în special în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură, așteptăm viteze care la rafală să depășească 110-120 km/h.

Vortexul Polar îngheaţă nordul Europei, ninge violent şi în Japonia, iar California a decretat stare de urgenţă. Un turbion atmosferic amână primăvara
În celelalte regiuni ale țării, sunt aşteptate rafale de 60-70 km/h. Abia de poimâine încolo așteptăm o reducere a zonelor afectate de vânt, rămânând în continuare cu această vreme, aproape ca de început de primăvară”, a spus Florinela Georgescu, director în ANM. Specialiștii ANM anunță o vreme ciudată, în următoarele săptămâni: diferențe mari de temperatură

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis, vineri, prognoza actualizată pentru perioada 5 februarie – 4 martie. Conform prognozei, în prima parte a lunii februarie vom avea temperaturi peste medie, în timp ce în a doua parte temperaturile vor fi în scădere și este posibil să avem un episod de ninsoare, informează ANM.

 

Prognoza meteo 5 – 12 februarie
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric va fi local excedentar în extremitatea de nord a țării, iar în rest va fi în general deficitar.

Prognoza meteo 12 – 19 februarie
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sud- estice. Cantitățile de precipitații vor excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zona Carpaților Meridionali.

Prognoza meteo 19 – 26 februarie
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor excedentară în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice și nord-vestice.

Prognoza meteo 26 februarie – 4 martie
Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în majoritatea regiunilor.

Prognoza meteo: Freezing rain şi furtună de zăpadă în China

Ploaia îngheţată, zăpada şi poleiul au perturbat traficul în centrul şi estul Chinei, în timp ce miliarde de persoane înfruntă vremea geroasă care afectează regiuni extinse ale ţării pentru a călători acasă înainte de Festivalul Primăverii, Anul Nou Chinezesc, transmite marţi Reuters.

Provinciile Hunan şi Hubei au fost cele mai afectate de condiţiile meteorologice nefavorabile, care s-au înrăutăţit în weekend, încetinind traficul pe autostrăzi şi conducând la anularea a sute de curse feroviare.

Perturbarea traficului coincide cu cea mai mare migraţie în masă din lume, milioane de persoane părăsind marile oraşe pentru se alătura familiilor cu ocazia Anului Nou Chinezesc.

ANM anunţă temperaturi anormale în România. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
În ultimele zile, pe reţelele sociale chineze au fost postate înregistrări video cu oameni rămaşi blocaţi în trenuri sau în maşini, pe autostrăzi înzăpezite din mai multe oraşe, inclusiv în Jingzhou.

Printre cazurile de persoane afectate de intemperii se numără cel al unui şofer care a rămas blocat în maşină timp de trei zile, după cum a relatat luni portalul de informaţii economice Yicai, citat de Xinhua.

Sute de curse feroviare au fost afectate de întârzieri sau au fost anulate, iar numeroşi pasageri au rămas blocaţi în gările din Wuhan, au informat media locale.

Pistele aeroportului Tianhe din Wuhan au fost închise temporar, marţi, conform canalului de stat CCTV.

Administraţia de Meteorologie din China a dat publicităţii fotografii cu arbori doborâţi pe drumuri din Hunan din cauza ploii îngheţate. În zece provincii, aproximativ 129 de tronsoane de autostrăzi au fost închise, potrivit Beijing News.

Cel puţin două persoane au murit în urma accidentelor cauzate de zăpadă. O persoană din Hubei şi alta din provincia sudică Hunan şi-au pierdut viaţa după prăbuşirea unor copertine din pieţe sub greutatea zăpezii, potrivit relatărilor media de stat.

Intemperiile vor continua în următoarele zile, conform autorităţii chineze pentru gestionarea dezastrelor. Mai multe oraşe şi-au actualizat avertizările meteo şi planurile de răspuns în caz de urgenţă.

Autorităţile din Hubei au declarat că intenţionează să cureţe tunelurile şi podurile, unde stratul gros de gheaţă a provocat ambuteiaje. În această provincie, staţiile de taxare de pe autostrăzi au primit dispoziţie să ia măsuri pentru controlul traficului, inclusiv permiterea trecerii autovehiculelor în mod gratuit.

Observatorul Meteorologic Central din China a prognozat ploi, ninsori şi ger în sudul ţării în prima jumătate a acestei săptămâni, însă a precizat că vremea urmează să se amelioreze începând de joi.