PROGNOZA METEO lunară. ANM anunţă ninsori de Crăciun. Iarna îşi intră în drepturi din ianuarie 2020

PROGNOZA METEO. După valul de aer cald, vremea intră într-un proces de răcire. Cu toate acestea, meteorologii anunţă temperaturi peste cele normale pentru această perioadă. Din ianuarie, iarna îşi intră în drepturi.

RomaniaTV.net
20 dec. 2019, 12:00
PROGNOZA METEO lunară. ANM anunţă ninsori de Crăciun. Iarna îşi intră în drepturi din ianuarie 2020

Meteorologii ANM anunţă valori termice mai ridicate decât normele climatologice pentru ultima decadă a lunii decembrie. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 8 și 17 grade. De sâmbătă după-amiază, aria ploilor se va extinde treptat și va cuprinde Banatul, Crișana, Maramureșul, cea mai mare parte a Transilvaniei și local Oltenia. În restul teritoriului va ploua slab și pe spații restrânse, mai ales noaptea. În zona montană înaltă vor fi ninsori. Duminică, aria ploilor va cuprinde aproape toată ţara. 

În Ajun de Crăciun meteologii anunţă vreme rece şi precipitaţii în majoritatea regiunilor. Precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, cu excepția zonei de munte unde cu precădere la altitudini mari va ninge și se va depune strat nou de zăpadă. În a doua parte a intervalului, cu o probabilitate mai mare în zonele mai joase de relief în special din centru și nord-vest, pe arii restrânse ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare. Local și temporar vor fi intensificări ale vântului în vestul și sudul țării, iar la munte, în special în zona înaltă a Carpaților Meridionali va sufla tare, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada. 

ESTIMĂRI METEOROLOGICE PENTRU INTERVALUL 23.12.2019 – 20.01.2020

Săptămâna 23.12.2019 – 30.12.2019
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade la nivelul întregii țări, cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile extracarpatice.
Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea nordică a țării, dar mai ales în zonele montane, iar în rest se va situa în jurul celui normal pentru acest interval.

Săptămâna 30.12.2019 – 06.01.2020
Temperatura aerului va avea valori în general apropiate de mediile multianuale ale săptămânii, posibil ușor mai coborâte în regiunile centrale și la munte, dar și ușor mai ridicate în regiunile extracarpatice.
Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Săptămâna 06.01.2020 – 13.01.2020
Temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în regiunile extracarpatice și apropiate de cele specifice în rest.
Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.

Săptămâna 13.01.2020 – 20.01.2020
Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice acestei săptămâni, în toate regiunile.
Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.