PROGNOZA METEO. Temperaturi de peste 35 de grade în prima săptămână de toamnă

Vreme de mijlocul verii în prima săptămână din septembrie, meteorologii anunţând vreme caniculară în următoarele zile.

30 aug. 2020, 12:37
PROGNOZA METEO. Temperaturi de peste 35 de grade în prima săptămână de toamnă

Luni, vremea se va menține călduroasă, caniculară la amiază în sudul și estul țării și izolat în centru. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în zonele de câmpie și local în cele de podiș. Cerul, mai mult senin ziua, va avea înnorări seara și noaptea în regiunile vestice și nord-vestice unde, pe arii restrânse, vor fi averse, descărcări electrice și posibil vijelii și grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în partea a doua a intervalului în Banat, Crișana, dar în special în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali, unde, mai ales pe creste, rafalele vor depăși 50…60 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 27 și 38 de grade, iar cele minime între 13 și 23 de grade, mai coborâte în depresiuni, spre 9…10 grade. Dimineața și noaptea, pe suprafețe mici, vor mai fi condiții de ceață în zonele joase, în special cele sud-estice.

Şi la Bucureşti, luni, vremea va fi caniculară la amiază, cu disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 36…37 de grade, iar cea minimă de 16…19 grade.

Marţi, în vestul, nord-vestul și parțial în centrul țării, vremea se va răci și va deveni în general instabilă. Înnorările vor fi temporar accentuate și se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie. Ploile vor avea și caracter torențial, iar pe arii restrânse se vor înregistra cantități de apă mai însemnate și căderi de grindină. În restul teritoriului vremea va fi în continuare călduroasă, local caniculară la amiază, când indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar manifestări de instabilitate atmosferică vor fi seara și noaptea, cu o probabilitate mai mare în sud-vest. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 de grade în vest și 37 de grade în sud. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 10 și 22 de grade. Dimineața și noaptea, pe suprafețe mici, îndeosebi în regiunile sud-estice vor fi condiții de ceață.

Şi la Bucureşti, marţi, vremea va fi în continuare caniculară la amiază, când și disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, mai mult senin ziua, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 35…37 de grade, iar cea minimă de 16…19 grade.

Miercuri, în vestul, nordul și centrul țării vremea va fi ușor instabilă și normală sub aspect termic; vor fi înnorări, averse și trecător descărcări electrice, local în zonele montane și pe suprafețe mici în rest. Izolat se vor înregistra cantități de apă mai însemnate și căderi de grindină. În sud-estul și estul teritoriului valorile termice diurne vor marca o scădere ușoară față de intervalul anterior, dar vremea va fi călduroasă, pe arii restrânse caniculară la amiază, când disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va mai depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar probabilitatea pentru fenomene specifice instabilității atmosferice va fi redusă. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări la munte, în special pe creste. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 și 35 de grade, iar cele minime între 9 și 24 de grade. Dimineața și noaptea, pe suprafețe mici, îndeosebi în regiunile sud-estice vor fi condiții de ceață.

La Bucureşti, miercuri, vremea va fi călduroasă la amiază, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va mai putea atinge pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă, în scădere ușoară față de intervalul anterior, va fi de 33…34 de grade, iar cea minimă de 18…21 de grade.

Joi, în sud-estul teritoriului, vremea va fi în continuare călduroasă, local caniculară după-amiaza. Disconfortul termic se va menține accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în vestul, nordul și centrul teritoriului unde local se vor semnala averse și descărcări electrice. Ploile vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă, pe suprafețe mici vor fi mai însemnate. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări de scurtă durată în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 20 și 35 de grade, iar cele minime între 11 și 23 de grade.

Joi, la Bucureşti, vremea va fi caniculară la amiază, disconfortul termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 34…36 de grade, iar cea minimă de 18…21 de grade.