PROGNOZA PE TREI LUNI. Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion

Meteorologii estimează o vreme anormal de caldă pentru următoarele trei luni, cu temperaturi medii lunare mai ridicate decât în mod obişnuit în special în sud-estul, sudul şi vestul ţării, în timp ce cantităţile de apă ar putea prezenta o tendinţă de excedent în unele zone ale României, potrivit prognozei meteorologice valabilă pentru intervalul octombrie - decembrie, publicată, vineri, de Administraţia Naţională de Meteorologie.

26 sept. 2014, 09:07

În luna octombrie, temperaturile medii lunare vor depăşi mediile multianuale (9,6 grade Celsius) în sud-estul şi local în sudul şi vestul ţării, iar în restul teritoriului vor fi apropiate de cele normale. Cantităţile lunare de precipitaţii vor înregistra în general valori peste normele climatologice în vestul, centrul şi nord-estul ţării, iar in restul zonelor vor fi apropiate de mediile multianuale (43,5 litri/metrul pătrat).

PROGNOZA METEO PE TREI ZILE. Vremea se încălzeşte de la o zi la alta

În noiembrie, valorile termice se vor situa peste medii (3,8 grade Celsius – media multianuală lunară) în sud-est şi local în sud şi vest, iar în restul zonelor acestea pot fi apropiate de limitele normale. Cantităţile lunare de precipitaţii vor prezenta o tendinţă de excedent în majoritatea regiunilor, exceptând sud-estul, sudul şi vestul ţării unde local acestea vor fi apropiate de mediile climatologice (41,5 litri/metrul pătrat).

În ultima lună din an, valorile termice vor fi în general apropiate de mediile multianuale (minus 0,8 grade Celsius) în aproape toată ţara, local în sud-estul şi sudul ţării fiind posibile temperaturi medii lunare mai ridicate decât în mod obişnuit. Cantităţile lunare de precipitaţii se vor situa în limitele climatologice în majoritatea zonelor, local în centrul ţării fiind posibile valori peste medii (44,8 litri/metrul pătrat), iar în sud şi vest sub norme.

PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI. Vremea se răceşte de la o zi la alta

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata /ECMWF/ de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. Potrivit specialiştilor, este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Începând cu data de 1 august 2014 perioada climatică de referinţă este 1981 – 2010, conform recomandărilor Organizaţiei Meteorologice Mondiale.