PROGNOZĂ VARA 2017: Se anunţă fenomene extreme, ploi torenţiale, amestecate cu valuri de căldură şi grindină

Publicat: Miercuri, 10 Mai 2017 15:39 // Actualizat: Miercuri, 10 Mai 2017 16:49 // Sursa: romaniatv.net

PROGNOZA METEO: Mai multe localități din țară au fost măturate luni de torenți de apă căzuți din cer în cîteva minute, spre groaza localnicilor. Tot luni, temperatura a scăzut brusc cu 10 grade, iar de miercuri va crește din nou cu peste 10 grade. Specialiștii climatologi spun că asemenea fenomenle extreme și fluctuațiile mari de temperatură vor deveni tot mai frecvente în țara noastră.

PROGNOZA METEO: "Vara anului 2017 va fi punctată de fenomene extreme frecvente, cu valuri de căldură şi ploi torenţiale care ar putea produce inundaţii pe spaţii restrânse", a explicat Gabriela Băncilă, şef centru naţional de prognoză în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Anul 2016 a fost cel mai cald din istoria meteorologiei, semn că schimbările climatice au dat peste cap tot ce ştiam despre regimul meteorologic. S-au înregistrat 51 de grade în India în luna mai şi 54 de grade în Orientul apropiat, amândouă recorduri absolute. Anul 2017 va fi și el unul atipic, chiar dacă nu sunt de așteptat valori deosebite față de cele din 2016, scrie libertatea.ro.

Citește și Elevii s-ar putea bucura de o nouă minivacanţă înainte de cea de vară

„Anvergura schimbărilor de vreme, contrastul termic, sunt mult mai mari în ultimul timp. Trecerile se fac mai frecvent de la perioade cu vreme mult mai caldă decât în mod obişnuit la cele cu temperaturi mai mici. Datorită încălzirii globale, în sistemul climatic avem o cantitate din ce în ce mai mare de energie transferată între componentele sistemului mult mai intens. Avem astfel o creştere a frecvenţei manifestărilor extreme de vreme. După martie 2017 care s-a plasat, la nivel global, pe locul doi în ierarhia celor mai călduroase luni martie, începând din a doua jumătate a secolului 19, aprilie 2017 a înregistrat un record asemănător – a doua cea mai călduroasă luna aprilie la nivel global. Schimbarea climei nu însemnă doar creșterea graduală a temperaturii, se modifică și tiparele vremii, unele fenomene considerate extreme și rare ajungând să devină ceva obișnuit în noua stare climatică. Pe de altă parte, datorită dezvoltării fără precedent a aglomerărilor urbane, devenim și mai expuși acestor fenomene extreme", ne-a spus climatologul Roxana Bojariu, expert al Grupului Interguvernamental pentru Schimbarea Climei din România.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8722
RON
25 Sep
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H