PROGNOZA ZILEI: Vremea se răceşte vineri în nordul, vestul şi centrul ţării

Vineri, vremea nu mai e la fel de frumoasă în vestul, centrul şi nordul ţării pe cât a fost în ultimele două zile. Sunt totuşi regiuni în care vremea încă nu se strică. Soarele nu se lasă prea mult acoperit în restul ţării, ba chiar în sud vorbim încă de valori şi de 20 de grade.

RomaniaTV.net
20 oct. 2011, 16:20
PROGNOZA ZILEI: Vremea se răceşte vineri în nordul, vestul şi centrul ţării

Vineri, vremea nu mai e la fel de frumoasă în vestul, centrul şi nordul ţării pe cât a fost în ultimele două zile. Aici norii strâng rândurile şi nu stau degeaba. Vor turna ploi de toamnă întreaga zi, iar maximele sunt aici mult mai mici, cu valori şi de numai 5-6 grade. Sunt totuşi regiuni în care vremea încă nu se strică. Soarele nu se lasă prea mult acoperit în restul ţării, ba chiar în sud vorbim încă de valori şi de 20 de grade. E drept, la munte, în Carpaţii Orientali mai ales, ploile se transformă treptat în lapoviţe şi ninsori, dar măcar vântul nu trece nicăieri de moderat.

Bucureştenii au încă parte de o porţie bună de soare, aşa că temperatura încă nu scade prea mult. La amiază vom avea parte de 18 grade, fără vânt sau ploi. Presiunea atmosferică urcă de la 761 mm coloană de mercur, valoare o idee deja peste cea de referinţă.

Vremea intră într-un process clar de răcire la munte vineri. Temperaturile vor scădea mai ales în masivele din vestul şi nordul ţării, dar nici în rest nu mai e ca joi. În plus, peste crestele occidentale norii vor turna ploi, iar peste cele orientale lapoviţe şi chiar ninsori. În rest, abia seara vin precipitaţiile. Ceaţa matinală însă a fost şi aici destul de densă peste văi şi depresiuni, dar se va disipa până la amiază. Din fericire, deşi temperaturile scad, vântul nu depăşeşte cote moderate.

În interiorul arcului carpatic, vremea este vineri şi cu 8 grade mai rece ca joi. De la 9 grade la Cluj şi 10 grade în Timişoara, maximele urcă spre cel mult 14-15 grade la Sibiu şi Braşov. Norii sunt compacţi peste Banat, Crişana, Maramureş şi Transilvania, iar ploile ocupă aici arii mari. În sud, aerul rece încă nu a ajuns, aşa că e cam ca joi în această parte a ţării. Vântul e o idee cam agitat în estul Munteniei, dar temperaturile urcă la 18 grade la Piteşti, 19 la Craiova şi chiar 20 la Giurgiu. Nici dobrogenii nu simt de vineri schimbările vremii. Aici soarele este nestingherit de nori, vântul nu trece de moderat, iar maximele ating 17 grade la Constanţa şi 16 la Tulcea.

Partea de nord a Moldovei are parte de o răcire serioasă a vremii. Abia dacă se mai fac 7 grade la Suceava şi 9 la Piatra Neamţ şi Botoşani. Local, ploile se arată şi ele în această parte a regiunii, dar în rest soarele îşi face şi el loc în peisaj, iar temperaturile urcă spre 15 grade la Focşani şi Galaţi, dar vântul începe să sufle cu putere, semn că vremea se va strica şi aici.