Program de lucru de patru zile pe săptămână fără reducerea salariilor. Ce companie a implementat această măsură

O bancă britanică a adoptat programul de lucru de patru zile pentru angajaţi, şi asta fără diminuarea salariilor. Măsura este menită să spriine "bunăstarea mentală şi fizică" a angajaţilor, dar şi să îmbunătăţească productivitatea.

24 nov. 2021, 11:47
Program de lucru de patru zile pe săptămână fără reducerea salariilor. Ce companie a implementat această măsură

Noul program de lucru a fost implementat de banca Atom începând cu data de 1 noiembrie 2021. Atom s-a lansat în 2016 ca bancă mobilă şi oferă conturi de economii, împrumuturi pentru afaceri şi credite ipotecare prin intermediul aplicaţiei sale.

Program de lucru de patru zile implementat de o instituţie bancară

O săptămână de patru zile le va oferi angajaţilor noştri mai multe oportunităţi de a-şi urma pasiunile, de a petrece timp cu familiile lor şi de a construi un echilibru mai sănătos între viaţa profesională şi cea privată„, a declarat Mark Mullen, directorul general al Atom, pentru CNN.

Citeste si Călătorii în UE, doar pentru cei vaccinaţi cu a treia doză. Comisia Europeană a chemat la dezbatere toate guvernele

Acesta a precizat că experienţa Atom în timpul pandemiei a „spulberat multe dintre miturile locului de muncă modern„, inclusiv necesitatea de a lucra într-un birou. Mullen a declarat, totodată, că, de la momentul implementării noului program şi până în prezent, nu a observat o scădere a productivităţii sau a nivelului de servicii pentru clienţi, dar că „va dura ceva timp până când oamenii se vor adapta„.

Programul de lucru de cinci zile, o relicvă a secolului XX

Managerul este de părere că săptămâna de lucru de cinci zile este o relicvă a secolului XX şi „nu mai este potrivită scopului„.

Potrivit cercetărilor, angajaţii simt nevoia unui echilibru mai mare între viaţa profesională şi cea privată. Două studii efectuate în Islanda, în perioada 2015 şi 2019, care au testat o săptămână de lucru de patru zile la acelaşi nivel de salarizare, au constatat că productivitatea a rămas la acelaşi nivel sau chiar s-a îmbunătăţit, în schimb, a crescut semnificativ bunăstarea angajaţilor.

Au fost cuprinși în acest experiment social peste 2.500 de angajați din sectorul public, în general funcționari din Primăria Reykjavik și din Guvern, ceea ce reprezintă aproximativ 1% din populația activă a țării. Mulți dintre ei au trecut de la săptămâna de lucru de 40 de ore la cea de 35 sau 36 de ore. Rezultatele satisfăcătoare au determinat sindicatele să renegocieze contractele de muncă.

Citeste si Un bărbat a reușit să obțină dreptul la sinucidere asistată. Omul are coloana vertebrală ruptă