Un bărbat a reușit să obțină dreptul la sinucidere asistată. Omul are coloana vertebrală ruptă

Premieră în Italia, după ce un bărbat de 43 de ani a primit autorizația de la autoritățile statului să se sinucidă asistat.

23 nov. 2021, 21:33
Un bărbat a reușit să obțină dreptul la sinucidere asistată. Omul are coloana vertebrală ruptă

Un bărbat a reușit să obțină dreptul la sinucidere asistată. Omul este tetraplegic, după ce în urmă cu 11 ani a suferit un accident rutier, ca șofer de TIR, iar coloana vertebrală i-a fost ruptă.

Un bărbat a reușit să obțină dreptul la sinucidere asistată. Omul are coloana vertebrală ruptă

Este primul caz de sinucidere asistată aprobat în peninsulă. Până în prezent, practica era pedepsită de lege cu între cinci și 12 ani de închisoare

Mario, un nume fictiv, „a obţinut într-un sfârşit avizul Comitetului de Etică care a confirmat, în urma unor verificări a condiţiilor efectuată de către o echipă de medici specialişti (…), că îndeplineşte criteriile de acces legal la sinuciderea asistată”, a anunţat – prin intermediul unui comunicat – Asociaţia Luca Coscioni, care militează pentru legalizarea sinuciderii asistate în Italia.

În 2019, Curtea Constituțională a introdus o excepție în legea italiană. Conform acesteia „pacienţi menţinuţi în viaţă prin tratament (…) şi atinşi de o patologie ireversibilă, o sursă a unei suferinţe fizice şi psihologice pe care le consideră de nesuportat, dar care sunt însă capabili să ia decizii libere şi conştiente” ar putea să beneficieze de sinucidere asistată.

Bărbatul de 43 de ani, care a devenit primul din Italia căruia i se oferă această autorizație, a fost șofer de TIR. În urmă cu 11 ani, el a suferit un accident în urma căruia i s-a rupt coloana vertebrală. Omul este imobilizat la pat, fiind paralizat de la gât în jos.

Citește și: Răsturnare de situaţie în cazul medicului de 28 de ani de la ATI Timişoara, găsit mort în casă. De ce ar fi murit Vlad Marinescu
„M-am eliberat de toată tensiunea acumulată de-a lungul anilor. Sunt obosit și vreau să fiu liber să aleg sfârșitul vieții mele. Nimeni nu poate spune că nu sunt într- stare prea rea pentru a continua să trăiesc în aceste condiții și, astfel, să mă condamne la o viață de tortură. Toată lumea ar trebui să își asume responsabilitățile, lăsând deoparte ideologia, ipocrizia și indiferența, deoarece se joacă cu viața unor oameni bolnavi”, a spus acesta.

Citește și: Efectele alarmante ale mâncărurilor de tip fast-food asupra copiilor. Avertismentul unui cunoscut medic român