Program de vizită în spital de 30 de minute, de luni până vineri între 15:00 şi 20:00. Pacienţii în stare critică pot fi vizitaţi oricând

Ministerul Sănătăţii a publicat în transparenţă decizională un proiect de ordin care prevede un program organizat de vizitare a pacienţilor internaţi în spitale, dar şi reguli care trebuie respectate în momentul în care rudele intră la cei internaţi.

17 nov. 2022, 11:29
Program de vizită în spital de 30 de minute, de luni până vineri între 15:00 şi 20:00. Pacienţii în stare critică pot fi vizitaţi oricând

Program de vizită în spital de 30 de minute, de luni până vineri între 15:00 şi 20:00. Alexandru Rafila pregăteşte un ordin de ministru pentru modificare programului de vizită în spitale. Astfel, în timpul săptămânii va exista un anumit orar de vizită (15:00 – 20:00), iar în week-end acest orar este prelungit. De asemenea, vizitele pot fi făcute în orice zi şi indiferent de oră în cazul pacienţilor aflaţi în stare critică. Documentul mai prevede şi că pacienţii nu trebuie testaţi Covid-19 la internarea în spital decât dacă au simptome de boală.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, despre conflictul cu Raed Arafat. Ce spune despre preluarea SMURD şi a Ambulanţei de la DSU

„Acest Ordin vine în continuarea unei decizii pe care am luat-o la nivelul Ministerului Sănătăţii legată de accesul în spitale, care era condiţionată de foarte multe ori de efectuarea unui test Covid-19, ştiţi bine că am avut semnale din teritoriu, au fost tot felul de exagerări care limitau inclusiv dreptul pacienţilor de a primi asistenţă medicală (…) şi este normal să nu existe limitări ale pacienţilor şi nici ale aparţinătorilor care doresc să-şi viziteze rudele în spitale. (…) acest Ordin reglementează foarte clar cum se face accesul în spital într-un mod civilizat încât oamenii să aibă pe de o parte acces la informaţiile legate de rudele lor apropiate şi să poată să le viziteze într-un interval de timp rezonabil, cu o durată rezonabilă (…), a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii pentru news.ro.

Citeşte şi: Alexandru Rafila ia în calcul o candidatură la prezidențiale: „Este nu numai cea mai mare onoare, ci și cea mai mare responsabilitate”

Ordinul prevede reguli clare după care aparţinătorii vor primi informaţii despre rudele internate în spital şi vor exista persoane desemnate să facă acest lucru, dar şi un sistem bazat pe un număr unic pentru fiecare pacient în parte, a mai precizat Alexandru Rafila.