Program flexibil de muncă pentru angajații cu copii în vârstă de până la 8 ani. Ce prevede legea adoptată de Senat

Părinţii care au copii cu vârsta de până la opt ani vor putea munci patru zile pe lună de acasă, prevede un proiect pe care PNL îl depune în Parlament. De asemenea, liberalii susţin reducerea TVA la 5% pentru produsele pentru sugari şi pentru scaunele auto pentru copii.

30 mai 2023, 19:20
Program flexibil de muncă pentru angajații cu copii în vârstă de până la 8 ani. Ce prevede legea adoptată de Senat

Senatul a adoptat, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege pentru completarea Codului muncii, prin care salariaţii care au în îngrijire copii în vârstă de până la 8 ani pot beneficia de un program flexibil de lucru. Astfel, aceştia vor avea posibilitatea ca patru zile pe lună să presteze muncă la domiciliu.

Zile libere 2023. Angajaţii pot solicita o zi liberă în plus, decontată din bugetul statului

Iniţiativa legislativă a fost adoptată cu 96 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi nicio abţinere. Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea Codului muncii, în sensul instituirii unor forme flexibile de lucru pentru salariaţii car eun în îngrijire copii în vârstă de până la 8 ani.

„La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 8 ani, beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă în condiţiile Legii 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii”, arată proiectul adoptat de către senatori.

Zilele libere de 1-5 iunie se acordă şi se plătesc tuturor angajaților din Educație DOCUMENT

Conform sursei citate, „în situaţia în care ambii părinţi sau reprezentanţi legali sau salariaţi, cererea va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal, din care să rezulte faptul că, pentru aceeaşi perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfăşurarea activităţii în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă”.

”Este una din iniţiativele pe care PNL le-a depus, care fac parte din pachetul de susţinere a demografiei, a natalităţii şi a familiilor cu copii. Este un proiect pe care l-am făcut în sprijinul acelor care încearcă să găsească un echilibru între cariera profesională şi viaţa de familie”, a spus Alina Gorghiu, precizând că la bază proiectul are o directivă care trebuia să fie transpusă încă din luna august anul trecut, de către Ministerul Muncii, dar nu s-a întâmplat acest lucru”, a explicat preşedinta interimară a Senatului Alina Gorghiu, una dintre iniţiatorele proiectului de lege.

Senatoarea PNL a adăugat că speră ca legea să fie adoptată în regim de urgenţă şi de Camera Deputaţilor, for decizional pe iniţiativa legislativă.