Programele de loialitate: o strategie din ce în ce mai utilizată pentru a atrage clienții în sectorul bancar

În peisajul cu o evoluție extrem de rapidă al sectorului bancar, în care clienții gestionează în medie cinci conturi bancare, concurența dintre instituțiile financiare se intensifică în fiecare minut.

25 mart. 2024, 10:17
Programele de loialitate: o strategie din ce în ce mai utilizată pentru a atrage clienții în sectorul bancar

În mijlocul acestui mediu dinamic, băncile utilizează diverse tactici pentru a-și păstra baza de clienți, iar programele de loialitate devin o strategie deosebit de eficientă cu un potențial imens.

Atracția în creștere a inițiativelor de creștere a loialității în sectorul bancar

Subliniată în raportul Finnoscore din 2023, care a analizat cu meticulozitate peste 200 de bănci și a evaluat 300 de puncte de date, este importanța tot mai mare a promovării relațiilor de durată cu clienții băncilor. Raportul relevă o tendință semnificativă: o creștere în adoptarea programelor de fidelizare a clienților. În 2023, 67% dintre bănci au adoptat astfel de programe, marcând o creștere notabilă de la 58% în anul precedent.

Importanța programelor de loialitate pentru instituțiile bancare

Programele de loialitate oferă mai mult decât satisfacția clienților. Conform unui studiu realizat de McKinsey & Company, clienții înscriși în astfel de programe contribuie la o creștere anuală a veniturilor cuprinsă între 12-18% în comparație cu cei care nu sunt membri. În plus, descoperirile specialiștilor de la Bond Brand Loyalty indică faptul că cei mai importanți 10% dintre clienții unei bănci, de obicei membrii de fidelitate de rang superior, pot genera până la 80% din veniturile totale ale unei instituții bancare.

În plus, programele de loialitate încurajează un angajament sporit, o valoare crescută a ciclului de viață al clienților și informații valoroase asupra comportamentului consumatorilor prin analize. Ele servesc, de asemenea, drept catalizatori pentru marketingul prin viu grai, clienții mulțumiți având cu 70% mai multe șanse să recomande banca altor clienți, amplificând astfel reputația și fluxurile de venituri ale instituției.

Având în vedere datele cuprinzătoare disponibile, Alisa Sklyarova, Manager de proiect al Promocodius, postulează că programele de loialitate sunt utilizate în prezent ca principalele canale de implicare a clienților în industria bancară. În ciuda nenumăratelor caracteristici și beneficii oferite de fiecare bancă, clienții caută avantaje suplimentare oferite exclusiv prin intermediul programelor de fidelitate.

Cum răspund băncile românești la cerințele aflate în permanentă schimbare?

În România, trei bănci importante oferă programe de loialitate: „Programul de loialitate STAR” al Băncii Transilvania, „Programul de loialitate Smart Market” al Raiffeisen Bank și „Punct Card” al BRD – Groupe Société Générale.

Programul de loialitate al Băncii Transilvania recompensează clienții cu reduceri la serviciile partenerilor și acces exclusiv la evenimente. Printre ofertele speciale, programul de fidelitate oferă și cupoane unice pentru reduceri de la partenerii organizației, de exemplu Samsung coduri de reduceri. Programul Raiffeisen Bank oferă puncte pentru utilizarea cardului de credit, rambursabile pentru reduceri și beneficii suplimentare, cum ar fi asigurarea de călătorie. Programul BRD permite clienților să câștige puncte pentru diverse activități bancare, care pot fi răscumpărate pentru reduceri la comisioane, pachete de călătorie și mărfuri.

Câteva programe de loialitate mai populare:

  • BCR (Banca Comercială Română):George Moneyback recompensează clienții cu puncte pentru diferite tranzacții, oferind reduceri la comisioane bancare, pachete de călătorie și la achiziționarea diferitelor bunuri.
  • ING Bank: ING Bazar se concentrează pe tranzacțiile digitale, recompensând clienții cu puncte care pot fi răscumpărate pentru reduceri bancare și vouchere cadou.
  • UniCredit Bank: ShopSmart recompensează clienții cu puncte pentru activități bancare, oferind reduceri la comisioane, beneficii de călătorie și oferte personalizate.

 

Fiecare program de loialitate își propune să sporească implicarea și satisfacția clienților prin beneficii și recompense personalizate. Clienții pot alege programul care se aliniază cel mai bine preferințelor și nevoilor lor bancare.

Pe scurt, programele de loialitate din sectorul bancar sunt elemente esențiale în strategiile de retenție a clienților. Prin implementarea strategică și inovarea continuă a acestor programe, băncile dețin mijloacele de a consolida relațiile, de a stimula expansiunea veniturilor și de a menține un avantaj în contextul intensificării concurenței în industrie.

Material pregătit în colaborare cu promocodius.com