Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024: Înscrierile s-au încheiat. Bugetul a fost rezervat integral

Ultima sesiune de înscriere pentru acest an în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, respectiv cea a unităţilor de cult, s-a încheiat miercuri, bugetul de 20,1 milioane lei alocat acestei sesiuni fiind rezervat integral, prin înscrierea unui număr de 670 solicitanţi, a transmis Administraţia fondului pentru Mediu.
Filip Stan
10 oct. 2024, 08:23
Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024: Înscrierile s-au încheiat. Bugetul a fost rezervat integral

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Înscrierile pentru ultima sesiunea din acest an s-a încheiat.

„Astăzi s-a încheiat ultima etapă de înscrieri, cea dedicată unităţilor de cult, din această sesiune a Programului Casa Verde Fotovoltaice 2024. Ca element de noutate, în cadrul acestei sesiuni s-a asigurat finanţarea instalaţiilor pentru stocarea energiei electrice produse de panourile fotovoltaice, o măsură esenţială pentru maximizarea eficienţei şi independenţei energetice a gospodăriilor şi a unităţilor de cult. Această noutate a dus la creşterea subvenţiei, de la 20.000 lei la 30.000 lei, oferind astfel un sprijin financiar mai mare pentru cei care doresc să investească în energia verde. Înscrierile în program, atât din partea persoanelor fizice cât şi a unităţilor de cult, însumează solicitări de finanţare în valoare de 1.999.980.000 de lei pentru instalarea a 66.666 de noi capacităţi de producere a energiei electrice finanţate din Fondul pentru mediu”, a precizat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu, citat în comunicat.

Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 30.000 lei pentru achiziţionarea şi montarea unui sistem de panouri fotovoltaice şi a unei instalaţii de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cu condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 3.000 lei.

Citește și: Casa Verde Fotovoltaice: Regulile de înscriere se vor schimba la anul. Mircea Fechet: „Nu vrem o Olimpiadă Națională de Competențe Digitale”

După încheierea contractelor de participare cu AFM a instalatorilor care s-au înscris în program, în perioada 6 – 13 septembrie 2024, se va publica pe site-ul instituţiei, lista consolidată a instalatorilor validaţi care va include atât instalatorii validaţi în acest an, cât şi instalatorii validaţi în sesiunile anterioare care au reconfirmat participarea în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice.

Din momentul în care se va publica pe site-ul instituţiei lista consolidată a instalatorilor validaţi în cadrul programului, solicitanţii au termen de maximum 90 de zile, pentru parcurgerea următoarelor etape: selectarea de către solicitant a unui instalator validat, prin intermediul aplicaţiei; efectuarea analizei de către instalator a documentelor încărcate de solicitant; aprobarea/respingerea/refuzul de către instalator a solicitanţilor.

În termen de maximum 30 de zile de la data selectării instalatorului de către solicitant, instalatorul analizează documentele încărcate de acesta, conform procedurii de analiză şi selectează în aplicaţie solicitanţii eligibili.

Administraţia Fondului pentru Mediu generează prin intermediul aplicaţiei listele cuprinzând proiectele solicitanţilor propuşi spre aprobare. După publicare pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu a listei solicitanţilor aprobaţi, instalatorul va putea începe montarea panourilor fotovoltaice.

Implementarea proiectului se realizează în termen de cel mult 12 luni de la aprobarea proiectului, termen în care trebuie realizată instalaţia şi în care se va obţine certificatul de racordare.

Citește și: Românii pot primi vouchere de 5.000 de euro de la stat pentru fotovoltaice și baterii. Până când se pot depune dosarele

 

Fechet: Înscrierea în Programul Casa Verde panouri fotovoltaice trebuie făcută pe criterii de departajare foarte transparente

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că înscrierea în Programul „Casa Verde panouri fotovoltaice” de anul viitor ar trebui să beneficieze de „un buget mai mare” şi să se facă în baza „unor criterii, unor factori de departajare şi de evaluare foarte transparenţi şi cunoscuţi de toată lumea”, subliniind că principiul „primul venit, primul servit” şi-a atins limitele.

Ministrul a făcut precizările, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, în cadrul căreia a prezentat şi date legate de finalizarea Programului ‘Casa Verde panouri fotovoltaice’.

„Nu putem să transformăm programul ‘Casa verde panouri fotovoltaice’ într-o olimpiadă naţională de competenţe digitale, cine-i mai iute de mână, să fie şi cel care ia banii. Eu cred că românii trebuie să aibă acces egal la acest program şi cred că suntem datori să venim în faţa românilor cu nişte criterii de departajare corecte, transparente, pe care să le discutăm în prealabil cu Asociaţia Prosumatorilor, cu ANRE şi cu toate instituţiile care au un cuvânt de spus în legătură cu acest subiect. Iar începând de la anul, înscrierea în acest program să nu mai fie epuizată în minute sau în secunde, cine ştie ce se mai întâmplă până la anul, ci să fie în baza unor criterii, unor punctaje, unor factori de departajare şi de evaluare foarte transparenţi şi cunoscuţi de toată lumea”, a susţinut Fechet.

El a precizat că miercuri s-a consumat ultima sesiune a programului de anul acesta, în care beneficiari eligibili au fost unităţile de cult.

„670 de unităţi de cult s-au înscris în programul nostru în mai puţin de un minut. Am avut în total opt sesiuni de înscriere. Pentru fiecare regiune geografică, putem spune că bugetul s-a epuizat în mai puţin de 2 minute la fiecare categorie. A existat un interes foarte mare al românilor pentru a-şi monta panouri fotovoltaice pe casă şi pentru a deveni prosumatori. Aşa cum am mai spus, am avut un buget record în acest an, respectiv 2 miliarde de lei. Pentru prima oară în istoria Administraţiei Fondului pentru Mediu, finanţăm aproape 67 de mii de gospodării din România”, a mai declarat Fechet.

Noutatea acestui an este legată de valoarea finanţată, care a crescut la 30.000 lei faţă de 20.000 cât era în anii din urmă.

„Şi totodată, finanţăm şi capacităţi de stocare, respectiv acumulatori pentru aceşti beneficiari, cu speranţa că pe timpul nopţii vor putea să consume în propria gospodărie energia electrică pe care au produs-o şi au înmagazinat-o în timpul zilei. Reamintesc că prin acest program se pot instala panouri cu o putere de minim trei kilowaţi şi unităţi de stocare a energiei de minim cinci kilowaţi.

Acesta a anunţat că până în data de 13 octombrie, Administraţia Fondului pentru Mediu va publica pe site lista consolidată a instalatorilor validaţi.

El a fost întrebat dacă la nivelul Ministerului Mediului a fost făcută o analiză sau o verificare a modului cum s-a derulat Programul ‘Casa verde panouri fotovoltaice’, având în vedere că au fost foarte multe suspiciuni în ultima perioadă, mai ales legate de timpii foarte scurţi de intrare în program.

„Cea mai mare parte a aplicanţilor, mă refer la 65% din aplicanţi, pentru că putem să tragem linie, fiind la finalul acestui program, cea mai mare parte a acestora s-a înscris într-un interval între un minut şi două minute. Cu alte cuvinte, nu putem avea nicio suspiciune legată de acel interval suficient de mare de timp, aşa cum îl apreciez eu. Totodată, alţi 35% sau 31% mai exact, dacă îmi amintesc bine cifra, au avut un timp de înscriere între 30 de secunde şi un minut, lucru care de asemenea era posibil, evident, cu o anumită dexteritate, era posibil şi fără a fi ajutat de anumite aplicaţii care să copieze informaţii dintr-un document într-altul sau să precompleteze acele informaţii. Însă cred că e corect să spun că, pe de o parte, în situaţiile în care cererea este mult disproporţionată faţă de ofertă, cu alte cuvinte bugetul de două miliarde, deşi cel mai mare buget din istoria ministerului, a fost insuficient raportat la apetitul pentru acest program şi prima concluzie este că suntem obligaţi ca, începând cu anul următor, să alocăm un buget şi mai mare pentru acest program”, a explicat Fechet.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”