Programul Casa Verde Fotovoltaice demarează pe 19 mai. Cum poţi să obţii 20.000 de lei de la stat şi să scapi şi de plata facturilor

Persoanele fizice se pot înscrie în noua sesiune a Programului "Casa Verde Fotovoltaice" începând din data de 19 mai, prin intermediul aplicaţiei informatice dedicate, informează Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

17 mai 2023, 18:38
Programul Casa Verde Fotovoltaice demarează pe 19 mai. Cum poţi să obţii 20.000 de lei de la stat şi să scapi şi de plata facturilor

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. Laurenţiu Neculaescu, președintele AFM, a fost invitat la DC Newsunde a vorbit despre modalitatea de înscriere a persoanelor fizice în programul AFM Casa Verde Fotovoltaice.

Pe 19 mai, vineri, pornește Programul Casa Verde Fotovoltaice. Laurenţiu Neculaescu a prezentat un filmuleț în care arată cum funcționează aplicația disponibilă începând cu data de 19 mai, ora 10:00, pentru regiunea București-Ilfov.

Vouchere de vacanţă. Schimbare benefică pentru toţi bugetarii, avem DOCUMENTUL legat de cei 1450 de lei

La secțiunea „Județ”, acesta a ținut să menționeze că „acel câmp, în perioada în care este alocată pentru regiunea respectivă, vor găsi acolo doar județele din regiunea respectivă. De exemplu, în data de 19 mai, când va fi București-Ilfov, în acel câmp veți găsi doar București-Ilfov. Celelalte județe au zile separate pentru depunere și vor avea la fel, în momentul în care vor intra județele din regiunea respectivă, în acel câmp veți găsi doar județele din zona respectivă.”, a spus Laurenţiu Neculaescu.

Documentele se încarcă ușor și este necesar ca acestea să fie în format pdf. 

„Foarte important de știut este că aplicația, în momentul în care introduceți adresa de email, dacă nu aveți deja un cont făcut la Administrația Fondului pentru Mediu, unde aveți atașată această adresă de email ca și user, aplicația va dezvolta singură, în spate, vă va crea automat un cont și în momentul în care veți primi mailul de confirmare că cererea dumneavoastră a fost înregistrată și a primit numărul unic de dosar, veți primi și parola de la noul cont. Dacă aveți deja cont creat, atunci aplicația va identifica contul atașat acelei adrese de email și pe email veți primi doar confirmarea și cu numărul unic de dosar, fără parolă.

Este o aplicație extrem de simplă. În cursul zilei de astăzi, acest filmuleț va fi pus și pe pagina Administrației Fondului pentru Mediu cât și pe pagina de Facebook a AFM, astfel încât oamenii să vadă.

În cât timp îți poți amortiza investiția pentru panourile fotovoltaice. Un român a făcut calcule: „Eu zic că este o investiție bună și profitabilă”

București-Ilfov este prima regiune. Sunt trei zile lucrătoare. În zilele nelucrătoare, aplicația nu va fi disponibilă, nu o veți găsi pe site-ul AFM-ului. O veți găsi disponibilă pe data de 22 începând cu ora 00:00 și 23 automat. Pe data de 19 începe înscrierea pentru această regiune, deci numai oamenii care au buletinele și adresele și locuri de implementare în București și Ilfov vor putea depune, ceilalți nu-și vor găsi județele în aplicație.

După care vor urma celelalte regiuni în ordine alfabetică.”, a spus Laurenţiu Neculaescu.

Zile înscriere pentru persoane fizice:

Bucuresti Ilfov – 19 mai 2023; 22 mai 2023; 23 mai 2023;

Regiunea Centru – judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu –  24 mai 2023; 25 mai 2023; 26 mai 2023

Regiunea Nord Est – judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui – 29 mai 2023; 30 mai 2023; 31 mai 2023;

Regiunea Nord Vest – judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş – 6 iunie 2023; 7 iunie 2023; 8 iunie 2023;

Regiunea Sud Est – judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea – 9 iunie 2023; 12 iunie 2023; 13 iunie 2023;

Regiunea Sud Muntenia – judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman – 14 iunie 2023; 15 iunie 2023; 16 iunie 2023;

Regiunea Sud Vest – judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea – 19 iunie 2023; 20 iunie 2023; 21 iunie 2023;

Regiunea Vest – judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş – 22 iunie 2023; 23 iunie 2023; 26 iunie 2023;

Zile înscriere pentru unități de cult:

Toate regiunile: 27 iunie 2023; 28 iunie 2023; 29 iunie 2023;

Anamaria Marin, Head of Marketing e-Home, Enel X România, a vorbit despre documentele necesare pentru înscrierea în Programul Casa Verde Fotovoltaice și alegerea instalatorului de panouri fotovoltaice.

Care sunt documentele necesare pentru înscriere?

„Conform ghidului de finanțare, există un set de documente solicitate de AFM. Toate aceste documente fac justificarea încadrării în criteriul de eligibilitate. Vorbim despre:

– actul de identitate care trebuie să reflecte adresa de implementare (să fie aceeași cu adresa din actul de identitate);

– certificatul de atestare fiscală de la ANAF din care să rezulte că nu există datorii la bugetul de stat;

– un document justificativ că nu există datorii la bugetul local,

– un extras de carte funciară, practic, pentru locația sau terenul unde dorește să fie amplasat sistemul de panouri fotovoltaice pentru care solicită finanțarea;

– în cazul unităților locative cu mai mult de două spații locative, va fi necesar și extrasul de carte funciară colectiv;

Ceea ce este important este că la momentul înscrierii acestor documente în platformă, acestea să fie în termen de valabilitate. Fiecare dintre documentele solicitate conform ghidului au un termen standard de valabilitate.

Ceea ce este foarte important este că documentele încărcate de solicitanți în momentul înscrierii nu vor mai putea fi reîncărcate sau modificate ulterior. Deci încărcarea solicitării în platforma AFM necesită un grad de atenție foarte mare, să ne asigurăm că am încărcat documentele corecte, că acestea sunt vizibile și sunt în termen de valabilitate.”, a spus Anamaria Marin.

 Cum să ne alegem instalatorii de panouri fotovoltaice?

„Fiind o investiție pe care fiecare solicitant o va face, este foarte important să-și aleagă un partener de încredere cu care să pornească pe acest drum.

Instalatorul cu care va colabora este important să-i ofere consultanță de la începutul proiectului, până la finalizarea acestuia, până când clientul își poate obține calitatea de prosumator, să-i ofere consultanță în ceea ce privește documentația tehnică necesară operatorului de distribuție în vederea actualizării certificatului de racordare, să poată avea o comunicare pe tot parcursul proiectului cu privire la termenul de implementare și tot ce este necesar a se face pentru a se termina cu succes acest lucru.

Cred că este important și din punct de vedere economic să existe transparență de la început și să nu fie solicitate sume în avans pentru acest proiect.”, a spus Anamaria Marin.

Care este pasul următor pe care solicitanții trebuie să-l facă după ce s-au înscris pe platforma AFM?

„În paralel cu înscrierea solicitanților există și sesiunea de validare a instalatorilor și noi, ca și instalatori, trecem printr-o recertificare de către Administrația Fondului de Mediu pentru a fi declarați eligibili în a instala aceste proiecte cu  finanțarea obținută de la dânșii. După momentul înscrierii în platformă, fiecare solicitant, la un anumit punct, va avea opțiunea să își selecteze instalatorul cu care va continua proiectul. Va avea lista doar cu instalatorii certificați.

În momentul în care îl va selecta, instalatorul va primi informare, iar de aici mai departe, instalatorul va trebui să îi verifice clientului documentele și să îi ofere un răspuns cu privire la aprobarea sau respingerea lui în calitate de solicitant și, bineînțeles, justificarea în cazul respingerii. Există o etapă de 90 de zile, timp în care clientul este necesar să se înscrie în platformă, să selecteze instalatorul, acesta să ofere un răspuns cu privire la eligibilitatea și la corectitudinea datelor.”, a spus Anamaria Marin.