Programul de depistare şi tratare a cifoscoliozei la copii, rămas fără finanţare

Programul de depistare a cifoscoliozei, maladie caracterizată de curbarea laterală a coloanei vertebrale, realizat la centrul româno-olandez de recuperare și tratament al Fundației "Acasă" din Zalău, este în pericol de a fi sistat deoarece această boală cronică nu este inclusă într-un program național de sănătate, iar finanțarea primită până în prezent din partea administrației locale nu mai este posibilă, în urma unor constatări ale Curții de Conturi.

07 mart. 2017, 14:07
Programul de depistare şi tratare a cifoscoliozei la copii, rămas fără finanţare

Olandezul Josef Sampermans, membru fondator al centrului, a precizat marți, într-o conferință de presă, că depistarea și terapia cifoscoliozei se realizează la Fundația „Acasă” din 2012, până în prezent oferindu-se tratament unui număr de circa 570 de copii.

Programul privind această boală a debutat după ce specialiștii pediatri din cadrul centrului au constat, în urma unei investigații, că din 3.820 de copii consultați, un procent de circa 10%, adică 402, au avut cifoscolioză, în condițiile în care în majoritatea țărilor din Vestul Europei procentul e de 2,5%.

Josef Sampermans a atras atenția că netratarea bolii în perioada copilăriei poate duce la afecțiuni mai grave ulterior, cu costuri mult mai mari pentru tratarea lor.

Potrivit Agerpres, pentru diagnosticarea corectă a bolii, Fundația „Acasă” a achiziționat, cu sprijinul unor sponsori din Olanda, un aparat performant, în valoare de 34.000 de euro, Diers Formetri 4D, care nu utilizează radiații periculoase pentru copii. În plus, centrul beneficiază de specialiști în tratarea acestei maladii.

Finanțarea programului de diagnosticare și tratament a copiilor cu cifoscolioză s-a realizat prin intermediul unei alocări bugetare de la consiliul municipal Zalău, însă această finanțare nu mai este posibilă.

„Acum câteva zile, Curtea de Conturi a informat municipalitatea că nu poate să finanțeze din fonduri publice aceste nevoi publice. Dacă nu vom reuși să obținem un contract cu autoritățile române, va trebui să concluzionăm, în cadrul Consiliului de Administrație, că trebuie să încetăm terapia pentru copiii cu cifoscolioză. Nu există un program național de sănătate pentru a treia boală cronică a copiilor (din România n.red.), după problemele de vedere și obezitate”, a subliniat Josef Sampermans, în cadrul conferinței de presă.

Olandezul a adăugat că speră totuși să se găsescă o soluție, inclusiv prin implicarea financiară a unor companii locale, pentru ca acest program să poată continua.