Programul elevilor, modificat din cauza alegerilor. În mai multe şcoli cu secţii de votare nu se învaţă

Duminică, aproape 19 milioane de români sunt așteptați să-şi aleagă reprezentanții din Senat și Camera Deputaților. Urnele se deschid la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00. Alegătorii trebuie să voteze numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. Cursurile vor fi suspendate vineri după-amiază şi luni dimineaţa în mai multe şcoli cu secţii de votare, a declarat pentru RomaniaTV.net purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu.

08 dec. 2016, 07:41
Programul elevilor, modificat din cauza alegerilor. În mai multe şcoli cu secţii de votare nu se învaţă

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Duminică 11 decembrie este o zi crucială pentru România. Este ziua în care românii aleg cine preia puterea în următorii 4 ani, o zi cu miză uriaşă pentru toate partidele politice din România.

România TV vă va oferi primele estimări ale rezultatelor duminică seară, la ora 21.00. Aproape 19 milioane de români sunt așteptați la urnele din miile de secții de votare din întreaga țară sau de peste hotare. AFLĂ CARE ESTE SECŢIA TA DE VOTARE

Elevii din București vor avea parte de un weekend prelungit cu ocazia alegerilor parlamentare din 11 decembrie. Este vorba despre cei care învață în școlile unde sunt secții de votare.

Potrivit inspectorului şcolar Marian Banu, în mai multe unităţi de învăţământ, luni nu se vor face primele ore de cursuri pentru efectuarea dezinfecţiei. De asemenea, şi vineri, programul elevilor care învaţă după-amiază o să fie modificat. Orele de curs vor fi recuperate ulterior, în funcţie de programările făcute de conducerea fiecărei unităţi.

Cursurile vor fi suspendate în Capitală vineri de la ora 12 şi luni, de dimineaţă până la prânz, pentru pregătirea claselor în vederea alegerilor parlamentare şi după scrutinul din 11 decembrie, în 300 de unităţi de învăţământ, a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu.

„În Capitală sunt 119 unităţi de învăţământ în care procesul didactic se desfăşoară normal atât vineri, cât şi luni. Cursurile vor fi suspendate parţial, adică, vineri, după ora 12 şi luni până la ora 10.00 în anumite şcoli şi ora 12.00 în altele, în aproximativ 300 de unităţi de învăţământ din Bucureşti, respectiv şcoli şi grădiniţe”, a explicat profesorul Marian Banu.

Potrivit datelor transmise de unităţile de învăţământ, vineri, cursurile se desfăşoară normal în 210 unităţi de învăţământ.

„Vineri, în jumătate din cele 420 de unităţi de învăţământ, respectiv 210, cursurile se desfăşoară normal, în celelalte şcoli orele se vor opri după 12.00 , când va începe pregătirea claselor sau a sălilor de sport pentru scrutinul de duminică. Luni, situaţia este puţin diferită, şi anume, în unele şcoli cursurile vor fi reluate la ora 10.00, iar în altele la ora 12.00. Vorbim cam de aproximativ 200 de unităţi de învăţământ în care cursurile vor începe mai târziu decât programul obişnuit”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. La alegeri au drept de vot cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor. Se poate vota în baza oricărui document dintre cele enumerate în continuare, valabil în ziua alegerilor: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic sau paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Alegătorii trebuie să voteze numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. Totuşi, dacă în ziua votării se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa. În acest caz, vor fi înscriși pe listele electorale suplimentare.

  • Cum aflu la ce secție votez la parlamentare?

Dacă nu ești sigur unde trebuie să te prezinți la vot și vrei să afli secţia de votare la care eşti arondat, accesează site-ul Registrului Electoral și introdu datele personale. În cazul în care constați că nu ești înscris în Registrul electoral sau ai fost înscris cu date eronate, poți sesiza birourile judeţene sau filialele Autorității Electorale Permanente.

  • Cum se desfășoară votarea

Conform legislației electorale, fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului şi la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor. Votul este secret și personal, fiind interzisă votarea în numele altei persoane. De asemenea, este interzisă părăsirea secției de vot cu ştampile sau buletine de vot.

Alegătorii vor fi verificaţi electronic înainte de a-şi exercita dreptul de vot. În acest scop, se va folosi Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, care are un rol important în asigurarea corectitudinii procesului electoral, precum și Aplicația informatică pentru verificarea dreptului de vot, care asigură prelucrarea datelor de identificare ale alegătorilor și compararea acestora cu datele deja înregistrate. Mai multe despre acest sistem puteți găsi aici.

Accesul alegătorilor în sala de votare are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Înainte de a vota, se va prezenta actul de identitate unei persoane din cadrul secţiei de votare, care se va ocupa de înscrierea CNP-ului în sistemul informatic. Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde opțiunea lor. Apoi, buletinul de vot trebuie îndoit și introdus în urnă în așa fel încât să nu fie vizibilă alegerea făcută. În caz contrar, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot.

În cabina de vot nu pot intra în același timp două persoane. În principiu, este interzisă prezenţa oricărei alte persoane în cabina de vot, dar, dacă din motive temeinice un alegător nu poate vota singur, acesta poate alege un însoțitor pentru a-l ajuta. Totusi, persoana aleasă nu poate fi observator sau membru al biroului electoral.
Votul în străinătate

La aceste alegeri parlamentare, pentru prima oară, românii care locuiesc în străinătate vor putea să voteze prin corespondenţă, dar pentru asta trebuie să fie înscriși în Registrul electoral. Perioada de înscriere în acest registru s-a încheiat pe 14 septembrie, iar cei care n-au apucat să opteze pentru votul prin corespondență urmează să voteze direct la secție.

Cei care au ales să voteze prin corespondență vor primi la adresa indicată toate materialele necesare votării, însoţite de instrucțiuni.

  • Ce votăm? Ce este Parlamentul si ce fac parlamentarii?

La alegerile parlamentare vom alege, prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, pentru un mandat de patru ani, deputații și senatorii țării noastre. Camera Deputaților și Senatul alcătuiesc Parlamentul României.

Așa cum este prevăzut în Constituție, Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării. Astfel, Parlamenul reprezintă puterea legislativă și este una dintre cele trei puteri fundamentale din stat, alături de puterea judecătorească (instanțele judecătorești) și puterea executivă (Guvernul). În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului, având atribuția de a adopta legi, hotărâri și moțiuni. Deși deputații și senatorii sunt cei care trebuie să vină, de obicei, cu propuneri de legi, inițiativa legislativă poate aparține și Guvernului sau cetățenilor.

Alegerea senatorilor şi deputaţilor se face prin scrutin de listă şi pe bază de candidaturi independente. Listele de candidați sunt propuse de partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau de organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri. Sistemul electoral este bazat pe reprezentarea proporțională. Astfel, conform Legii nr. 208/2015, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.

Deci, la alegerile parlamentare din acest an, românii din străinătate au mai multe variante de vot: prin corespondență, la o secție de votare din apropierea locuinței sau la secțiile de votare organizate pe lângă ambasadele, consulatele, oficiile consulare și institutele culturale ale României în străinătate.

Citeşte şi: Guvernul ia în calcul acordarea unei ZILE LIBERE şi transport GRATUIT pentru studenţi să meargă la vot

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Pe 11 decembrie 2016 suntem așteptați să alegem viitorul Legislativ al României. Vor fi cu 122 mai puțini parlamentari, pentru că se revine la votul pe liste, adică vom vota partidul, și nu omul. La alegerile din 2012 au intrat în Parlament 588 de senatori și deputați. Aproape 6.500 de candidați s-au înscris în cursa pentru a-i reprezenta pe români.

Vezi aici: LISTA completă a candidaţilor în Bucureşti, Iaşi, Timiş, Cluj, Constanţa şi Braşov