Programul Euro 200. Bani de la stat pentru elevi şi studenţi

Au apărut listele cu cei care vor beneficia de noi sume de bani de la stat pentru cumpărarea unui calculator nou.

08 iun. 2022, 10:41
Programul Euro 200. Bani de la stat pentru elevi şi studenţi

Potrivit unui ordin al Ministerului Educației, publicat în Monitorul Oficial, aproximativ 2000 de tineri vor beneficia de Programul Euro 200 prin care vor primi bani de la stat pentru cumpărarea unui calculator nou.

Lista nominală a celor ce beneficiază, în acest an, de ajutor de la stat pentru achiziționarea de calculatoare noi e stabilită de Ordinul ME nr. 3.947, apărut luni în Monitorul oficial 552. Lista conține un număr de 1.969 de beneficiari.

Vești bune pentru elevi! Alocația va fi dublată, cine va beneficia de bani mai mulţi

Potrivit Ordinului ME 3.020/2022, apărut în ianuarie, contestațiile pot fi depuse până vineri. Calendarul integral pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziționării de calculatoare pentru anul 2022 este:

  • depunerea cererilor și dosarelor cu actele doveditoare – 14 aprilie;
  • afișarea pe site-ul ME a listei nominale a beneficiarilor – 3 iunie;
  • depunerea contestațiilor – 6-10 iunie;
  • rezolvarea contestațiilor – 13-17 iunie;
  • eliberarea bonurilor valorice către beneficiari – 16-31 august;
  • achiziționarea de calculatoare – 16 august-14 octombrie.

După cum stabilește Legea nr. 269/2004, tinerii din țara noastră cu vârsta de până la 26 de ani, elevi sau studenți ai învățământului de stat sau particular acreditat, pot primi, în cadrul programului “Euro 200”, un ajutor de stat în vederea cumpărării unui calculator nou, fie el de tip desktop, laptop sau netbook.

Nou scandal la nivelul Guvernului. Testele de salivă pentru elevi și profesori nu pot fi livrate, pentru că Ministerul de Interne nu are bani pentru a le procura – surse
Cuantumul ajutorului este neschimbată de la apariția programului și reprezintă, mai exact, echivalentul în lei al sumei de 200 de euro, calculat la cursul de schimb pentru ultima zi a lunii precedente cumpărării calculatorului.

Așa cum spuneam mai sus, beneficiarii programului pot fi tinerii cu vârsta de până la 26 de ani (elevi sau studenți) care vor să-și cumpere un calculator nou și care provin dintr-o familie cu un venit brut lunar pe membru de familie de până la 250 de lei.

Ajutorul bănesc se acordă o singură dată în cadrul unei familii, familii fiind considerate, pe lângă cele formate din soț și soție sau soț, soție și copiii lor necăsătoriți, și persoanele necăsătorite care locuiesc împreună cu copiii lor și ai fiecăreia dintre ele.

Potrivit HG 1.294/2004, configuraţia minimă recomandată a calculatoarelor pentru cumpărarea cărora se acordă sprijinul financiar este:

  • pentru desktop – procesor Dual Core sau echivalent; FSB minimum 800 MHz; frecvență procesor minimum 2.300 MHz; HDD minimum 250 GB; RAM tip DDR3 minimum 4 GB; unitate DVD; monitor LCD minimum 17“; tastatură, mouse optic;
  • pentru laptop – procesor minimum Dual Core sau echivalent; frecvență procesor minimum 2.000 MHz; RAM tip DDR3 minimum 4 GB; HDD minimum 250 GB; diagonală minimum 15“; rezoluție minimum 1.366 x 768; DVD;
  • pentru netbook sau echivalent – procesor Intel Atom sau echivalent; tip procesor minimum N450 sau echivalent; HDD SATA minimum 250 GB; RAM DDR3 minimum 1 GB; diagonală minimum 10“, informează avocatnet.ro