Programul laptele, cornul și fructele în școli ar putea continua și în anul școlar 2023 – 2024

Proiectul de OUG pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru școli al Uniunii Europene a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii.

27 feb. 2023, 13:30
Programul laptele, cornul și fructele în școli ar putea continua și în anul școlar 2023 – 2024

Ministerul Agriculturii a postat proiectul de OUG pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru școli al Uniunii Europene. Programul laptele, cornul și fructele în școli.

Guvernanții vor ca acest proiect să fie modificat pentru a transpune în lege noile reglementări europene aferente exercițiului financiar din perioada 1 august 2023 – 31 iulie 2029 pentru a asigura continuarea Programului pentru școli în anul școlar 2023 – 2024.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii amintesc că începând cu anul şcolar 2017/2018, în România a fost implementat Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, program care a unit cele două scheme existente la acea vreme, respectiv programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli şi furnizarea laptelui în şcoli.

”Prin adoptarea acestui act normativ, se confirmă decizia României de a continua participarea la programul european susținut din fonduri FEGA. Astfel, la începerea anului școlar 2023-2024, circa 1,9 milioane preșcolari și elevi vor beneficia de produsele distribuite prin Program. Prin măsurile instituite se va asigura, în continuare, distribuirea de fructe şi/sau legume proaspete, lapte natural de consum şi/sau produse lactate fără adaos de lapte praf și produse de panificaţie pentru preșcolari și elevi.

După aprobarea acestei Ordonanțe, prin Hotărâre a Guvernului, se stabilește bugetul anual pentru implementarea Programului pentru Școli al României, ținând cont de decizia Comisiei de aprobare a ajutorului financiar FEGA pentru fiecare an şcolar”, au precizat reprezentanții MADR.

Pentru România, repartizările fondurilor FEGA din partea Uniunii, pe an școlar, în perioada 1 august 2023-31 iulie 2029, potrivit Deciziei (UE) 2023/106 sunt:
– pentru fructele și legumele destinate școlilor: 6.178.236  euro/an școlar;
– pentru laptele destinat școlilor:11.303.390 euro/an școlar.

Componenta produselor de panificație este susținută numai din bugetul național.

proiect_modificare_OG_13_programul_pt_Scoli

Pentru aplicarea Programului pentru școli în România, au fost stabilite ca autorităţi competente naţionale Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii. Achizițiile de produse se derulează de către autoritățile județene/locale pentru furnizarea produselor în cadrul Programului pentru școlile care se înscriu voluntar.