Programul „Noua Casă” ar putea deveni de domeniul trecutului. Banca Națională recomandă Guvernului să-l întrerupă

Banca Națională Română recomandă Guvernului să pună pe pauză programul "Noua Casă".

23 feb. 2023, 13:09
Programul „Noua Casă” ar putea deveni de domeniul trecutului. Banca Națională recomandă Guvernului să-l întrerupă

Ponderea expunerilor totale ale băncilor persoane juridice române la riscul de credit faţă de administraţia centrală a ajuns după primele 9 luni din 2022 la aproape 36%, fiind „ridicată“ şi „în creştere semnificativă de la declanşarea pandemiei“, potrivit evaluărilor BNR.

„Aceasta este influenţată atât de sporirea expunerii directe, cât şi de eforturile întreprinse de autorităţile publice de a sprijini celelalte sectoare instituţionale prin garantarea unor programe de creditare („IMM Invest“, „Noua casă“ etc.), ce au condus la creşterea garanţiilor oferite băncilor de către stat“, susţine BNR, potrivit Mediafax.

Citește și Noua Casă, schimbări importante în 2023. Cu ce vine nou programul în acest an

Dacă facem o comparație cu 2018, ponderea expunerilor băncilor la riscul de credit față de sectorul public era de 29,4%.

„Există anumite preocupări cu privire la concen­trarea faţă de acest sector, precum şi asupra capacităţii instituţiilor de credit de a susţine în continuare finanţarea sectorului guvernamental şi, implicit, consolidarea acestei legături, într-o perioadă caracterizată de incertitudini puternice şi de necesitatea adresării vulnerabilităţilor structurale de la nivelul bugetului public“, a transmis BNR.

Citește și Noua Casă 2022. Programul nu a mai fost la fel de atractiv ca anul trecut. Doar 45% din buget a fost epuizat

Dacă ne referim la sectorul privat, ponderea expunerilor băncilor la riscul de credit faţă de sectorul companiilor a crescut cu un ritm temperat în ultimii 5 ani.