Programul „Noua Casă” le dă bătăi de cap românilor! Care este suma maximă care poate fi acordată pentru tinerii care vor o locuință

Tinerii care își doresc să își achiziționeze o locuință și vor să apeleze la programul „Noua casă” au tot mai multe bătăi de cap. Iată care este suma maximă de care pot beneficia și care sunt condițiile de acordare.

08 ian. 2024, 09:35
Programul „Noua Casă” le dă bătăi de cap românilor! Care este suma maximă care poate fi acordată pentru tinerii care vor o locuință
Programul „Noua Casă” le dă bătăi de cap românilor! Care este suma maximă care poate fi acordată pentru tinerii care vor o locuință

Românii care își doresc să își achiziționeze o locuință și au în plan să apeleze la programul „Noua casă” se lovesc de foarte multe dificultăți. Explozia prețurilor în ceea ce privește sectorul imobiliar îi limitează enorm pe cei care își doresc să opteze pentru acest program. Oferta este din ce în ce mai redusă, iar solicitanții au condițiidestul de dure de îndeplint.

Citește și: Vești bune pentru unii pensionari! Cine sunt românii care ar putea beneficia de o creștere a pensiei de 112%

Programul „Noua Casă” pune la dispoziție finanțare în lei pentru cumpărarea unei singure locuințe, iar sumele de care se pot bucura beneficiari ajung până la 119.000 euro.

„În ceea ce privește condițiile, ele rămân asemănătoare cu anii anteriori, în sensul că un aplicant trebuie să nu dețină o proprietate mai mare de 50mp utili, singur sau împreună cu co-aplicantul sau cu garantul și să nu fi cumpărat o proprietate prin programul „Noua casă””, a declarat Oana Ivan, expert imobiliar.

Suma maximă a creditului disponibil este de 66.500 de euro pentru locuințele cu prețuri sub 70.000 de euro, cu un avans obligatoriu de 5%. În cazul locuințelor cu prețuri între 70.000 și 140.000 de euro, se poate accesa un credit de până la 119.000 de euro, cu o contribuție inițială de 15%. Prin urmare, majoritatea românilor optează pentru achiziționarea de garsoniere sau garsoniere duble, având în vedere avansul minim impus.

De exemplu, în București, un buget de 70.000 de euro permite cumpărarea unei garsoniere în zona de nord sau a unui apartament cu două camere, dar cu o suprafață mai mică. Garsonierele reprezintă una dintre cele mai populare opțiuni alese de români pentru a se încadra în bugetul de 70.000 de euro.

În București, o garsonieră de aproximativ 40 mp, care să se încadreze în acest buget, poate fi găsită, de exemplu, în Sectorul 1, în zone precum Băneasa, Timpuri Noi, Vitan sau Titan.

Deși Guvernul nu a dezvăluit încă alocările pentru 2024 și condițiile exacte pentru obținerea creditelor garantate de stat, se așteaptă ca primele informații privind actualizările să fie anunțate în curând. Programul „Nou Acasă” pentru 2024 include, de asemenea, procente diferite de garantare, în funcție de categoria de locuință dorită.

Condiţii pentru programul „Noua casă”

Beneficiarii pot achiziţiona în cadrul programului următoarele tipuri de locuinţe:

  • locuinţe noi, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL;
  • locuinţe consolidate, destinate achiziţionării;
  • alte categorii de locuinţe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat
  • procentul de garantare se aplică în funcţie de categoria de locuinţă.

Citește și: Cât costă un RCA pentru câine și cine este obligat să facă asigurare