Orban, despre pachetul de 80 de miliarde de euro de la UE. „Este o şansă uriaşă. Avem la dispoziţie fonduri la care nici nu am visat”

Programul "O familie, o casă" se află pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri. Plafonul pentru creditele luate prin acest program va fi majorat de la 70.000 de euro la 140.000 de euro. Beneficiarii sunt persoane fizice care nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul/soţia nicio locuinţă sau deţin una mai mică de 50 mp. Valoarea creditului este de maxim 140.000 euro penttru locuinţele noi, recepţionate sau consolidate în ultimii 5 ani, garantat de stat în procent de 60% din valoarea creditului, exclusiv accesoriile, reprezentând maxim 85% din preţul de achiziţie al locuinţei. Un plafon de maxim 70.000 euro este acordat pentru celelalte categorii de locuinţe, garantat de stat în procent de 50% din valoarea creditului, exclusiv accesoriile, reprezentând maxim 95% din preţul de achiziţie al locuinţei.
Romania TV
22 iul. 2020, 10:16
Orban, despre pachetul de 80 de miliarde de euro de la UE.

Principalele declaraţii din timpul şedinţei de Guvern

  • Ludovic Orban: Avem garanţia în urma deciziei Consiliului European că România va beneficia de 80 de miliarde de euro, alocări din bugetul UE 2021-2027. Mai beneficiem din resurse din programul SURE care finanţează măsurile active adresate angajaţilor. 
  • Vom avea posibilitatea să avem resurse financiare la dispoziţie din cadrul React EU. În următoarea perioadă, pentru a putea accesa aceste resurse financiare care reprezintă o şansă uriaşă pentru România, va trebui să ne mobilizăm la maximum.
  • Este o sumă uriaşă. Aici, sub coordonarea domnului ministru Boloş, până la 31 iulie trebuie să definim cu precizie care sunt programele şi categoriile de cheltuieli, de beneficiari, tipul de proiecte finanţabile în cadrul exerciţiului financiar multianual. Pe 31 iulie să lansăm în dezbatere publică şi să fim pregătiţi să începem negocierile pentru acordul de partneriat cu UE astfel încât să fim pregătiţi cu începerea anului 2021 să facem toate formalităţile de pregătire de absorbţie a fondurilor.
  • Aceste sume vor trebuie să fie pregătite nu numai pentru bugetul UE, ci şi pentru proiectele pe care le putem finanţa din cadrul Next Generation EU. Vom beneficia de 16,8 miliarde de euro sub formă de credite, 16,7 miliarde de euro sub formă de granturi, adică sume nerambursabile.
  • Am demarat elaborarea Programului de rezilienţă şi recuperare. Acest program va trebui să fie adoptat ca bază de negociere cu Comisia Europeană până la 1 octombrie.
  • În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor din cadrul Next Generation EU care sunt 34 de miliarde de euro, va trebui să se realizeze în 2021-2022-2023, dintre care 70 la sută dintre fonduri trebuie contractate în primii doi ani.
  • Va trebui să pregătim un plan minuţios privitor la pregătirea tututor aspectelor care să ne permită utilizarea integrală a acestor resurse financiare.
  • Negocierile purtate de preşedintele României ne-au adus într-o situaţie în România are o şansă cu care nu se întâlneşte probabil decât o dată pe generaţie. Este o şansă uriaşă. Avem la dispoziţie fonduri la care nici nu am visat pe care dacă le dezvoltăm eficient pentru dezvoltare, pentru infrastructură, finanţarea investiţiilor în educaţie, sănătate, agricultură, putem finanţa atât de multe proiecte indispensabile pentru dezvoltarea României. Am încredere că vom fi pregătiţi să utilizăm aceşti bani.
  • În aceea ce priveşte elaborarea programului de recuperare şi rezilienţă, l-am desemnat responsabil pe domnul ministru Boloş pentru că este ministrul Fondurilor Europene. Cunoaşte cel mai bine care sunt căile cele mai potrivite pentru a putea pregăti programe care să fie finanţabile şi proiecte care să poată să beneficieze de finanţare. 
  • Solicit fiecărui ministru să trateze ca prioritate zero perioada care va urma pregătirea acestor programe şi pregătirea dispozitivului de absorţie a fondurilor europene. Va trebui să operăm cât mai multe clarificări, cât mai multe simplificări. Va trebui să pregătim resursa umană pentru absorbiţie. Va fi încărcătură cum nu a existat niciodată în istoria României.
  • În 2021-2023 finalizăm proiectele care au fost începute pe bugetul 2014-2020. 
  • Trebuie să începem cu viteză accelerată contractarea tuturor proiectele care sunt finanţabile din bugetul 2021-2027. Nu avem voie să facem ce au făcut cei de dinanintea noastră în care au bătut pasul pe loc 5-6 ani de zile şi ne-am trezit acum pe ultima sută de metri că trebuie să accelerăm toate procedurile.
  • Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene: „Pe lângă cei 79,9 miliarde de euro, mai avem instrumentul SURE unde România mai are posibilitatea de accesare a încă 5 miliarde de euro. Ar fi vorba despre un buget total de 85 de miliarde de euro pentru ceea ce înseamnă cadrul financiar multianual aferent 2021-2027.
  • Până pe 31 iulie trebuie să închidem şi să lansăm în dezbatere publică structura programelor operaţionale şi până pe 15 septembrie să transmitem informal la Comisie programele operaţionale pentru a intra în procedură de negociere, astfel încât bugetul alocat pentru bugetul 2021-2027 să fie disponibil României în prima parte a anului 2021. 
  • Pe noul instrument „Next generation EU”, luna octombrie este lună de foc pentru finalizarea primului draft al planului naţional de recuperare şi rezilienţă şi apoi procesul de negociere cu Comisia care probabil va fi unul extrem de dificil pentru că acolo se pun bazele proiectelor care sunt prioritate pentru România.
  • Partea de regulamente şi procedura parlamentară europeană, sperăm ca în acest an să se închidă aprobarea regulamentelor astfel încât după aprobarea lor oficială să putem obţine deciziile CE, să putem să organiza primele apeluri de proiecte începând cu prima parte a anului 2021.

Despre relansarea economică

  • Ludovic Orban: „Obiectivul principal al şedinţei de astăzi este adoptare actelor normative necesare pentru implementarea programului de relansare economică”
  • Îmi aduc aminte că am fost întrebaţi când am trecut suma de 100 de miliarde de euro de unde facem rost de banii ăştia? Acum toată lumea vede. Ştiam că aceşti bani vor fi disponbili pentru România şi că ne-am bizuit în elaborarea programului de relansare economică „Reclădim România pe resursele financiare de care ştiam pe care anticipam că le vom avea la dispoziţie.
  • Avem proiectul de ordonanţă de urgenţă privind aprobarea programului „IMM Leasing”  de echipamente şi utilaje pe care l-am avut într-o primă lectură, programul „Noua Casă, pe care l-am avut în primă lectură, memorandumul privind finanţarea granturilor.

 

„Valoarea creditului destinat achiziţiei unei locuinţe care se încadrează în categoria prevăzută la alin. (1^2) şi (1^3) este de maximum 140.000 EUR, echivalent lei, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 60% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat, reprezentând maximum 85% din preţul de achiziţie al locuinţei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei. Creditul acordat unui beneficiar pentru achiziţia celorlalte categorii de locuinţe este în valoare maximă de 70.000 EUR, echivalent lei, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 50% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat, reprezentând 4 maximum 95% din preţul de achiziţie al locuinţei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei”, arată proiectul de OUG.

Executivul are spre adoptare miercuri şi proiectul de ordonanţă de urgenţă privind aprobarea Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM Leasing de echipamente şi utilaje.

„Programul constă în acordarea de garanţii de stat în favoarea fiecărui beneficiar participant în program pentru finanţările de tip leasing destinate achiziţionării prin intermediul finanţatorilor de bunuri mobile noi şi/sau second hand, garantate de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, astfel:

a) în procent de maximum 80% din valoarea finanţării, exclusiv dobânzile, comisioanele şi alte cheltuieli aferente finanţării garantate, pentru achiziţia de echipamente IT şi tehnologia informaţiei în cadrul unei operaţiuni de leasing financiar;

b) în procent de maximum 60% din valoarea finanţării, exclusiv dobânzile, comisioanele şi alte cheltuieli aferente finanţării garantate, pentru achiziţia de utilaje şi echipamente tehnologice, vehicule pentru transport mărfuri şi persoane utilizate în scop comercial în cadrul unei operaţiuni de leasing financiar;”, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă.

Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă prevede completarea Ordonanţei Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plăţii cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvernamentale la care România este parte, precum şi pentru aprobarea plăţii cotizaţiei anuale ce decurge din calitatea de membru a României în cadrul Fundaţiei Europene pentru Tineret.

De asemenea, Guvernul are în discuţie şi aprobare şi proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea ordonanţei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi pentru abrogarea art. IV alin. (2) şi V din Legea nr. 236/2019 pentru modificarea şi completarea art. 15 din ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi pentru modificarea unor acte normative.

Totodată, Executivul are înscrisă pe ordinea de zi a reuniunii de miercuri proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi sistemelor informatice.

Pe ordinea de zi figurează şi 11 proiecte de hotărâre de Guvern, precum şi două memorandumuri.

DailyBusiness
De ce mamele aflate în concediu maternal trebuie să plătească CASS. Premierul Ilie Bolojan: „Nu ne mai putem permite să fim o țară de excepții”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vitezomanul Florin Barbu! Ministrul Agriculturii a fost amendat de trei ori de Poliție într-un an
Capital.ro
Se schimbă banii de la 1 ianuarie. Decizia luată de Parlamentul European azi, 8 iulie. Moneda națională NU va mai exista
Playtech.ro
Unde scad brusc temperaturile chiar de azi? Canicula, înlocuită de frig şi vijelii în următoarele ore. Este cod roşu de vreme rea
DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Adevarul
Piața imobiliară, în fierbere: apartamentele cu 3 camere din București se apropie de 200.000 de euro. Cu cât se scumpesc în alte mari orașe
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Flota Rusă se retrage. Sevastopol, aproape gol!
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Anda a fost găsită moartă într-o casă cuprinsă de flăcări, în Mureș. Tânăra ar fi fost ucisă înainte de incendiu
Cancan.ro
Nicușor Dan, surprins în pijamale pe stradă, în miezul zilei. Imaginile care s-au viralizat
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
O nouă lovitură pentru Elena Udrea. I se ia tot. S-a luat deja decizia. Nu mai poate face nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
ANM a emis noi alerte de ploi torențiale. CÂT DUREAZĂ URGIA
MediaFlux
Pensii mai mici cu 550 lei. Lista românilor care primesc mai puțini bani, începând cu luna august
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un lot din drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu face un pas înainte! Cine sunt constructorii interesați