Programul „Prima Casă” va fi SCHIMBAT. Plafonul pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi se DUBLEAZĂ. Noile condiţii

Programul "Prima Casă" se schimbă. Pe lângă modificarea denumirii în "Noua casă", programul prevede majorarea plafonul pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi de la 70.000 de euro la cel puţin 140.000 de euro.

RomaniaTV.net
09 iul. 2020, 16:08
Programul „Prima Casă” va fi SCHIMBAT. Plafonul pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi se DUBLEAZĂ. Noile condiţii

UPDATE: Guvernul a aprobat joi în programul „Noua casă”. Una dintre prevederile acestuia vizează majorarea plafonul pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi de la 70.000 de euro la cel puţin 140.000 de euro.

„Un alt program în zona economică, de această dată pentru stimularea dezvoltărilor imobiliare şi a sectorului construcţiilor, vizează modificarea programului cunoscut ca ‘Prima casă’. În noua formulă propusă de Ministerul Finanţelor programul se va numi ‘Noua casă’ şi sunt câteva modificări importante aduse în cadrul acestui program pentru a stimula dezvoltarea imobiliară şi sectorul construcţiilor şi, în acelaşi timp, pentru a veni în sprijinul celor care doresc să achiziţioneze în perioada următoare o locuinţă nouă. Astfel, s-a majorat plafonul pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi de la 70.000 de euro la cel puţin 140.000 de euro, cu o valoare a garanţiei de 80% din valoarea creditului. Este o modificare substanţială, radicală, care are în vedere dezvoltarea sectorului imobiliar, inclusiv pentru locuinţele de până la 120 de metri pătraţi, astfel încât cei care au posibilitatea şi doresc să acceseze o astfel de facilitate să poată achiziţiona şi apartamente mai mari decât cele care sunt în prezent pe piaţă prin programul ‘Prima casă'”, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la Palatul Victoria, conform Agerpres.

Dancă a mai afirmat că această ordonanţă de urgenţă a fost adoptată în primă lectură, urmând ca după primirea avizului de la Consiliul Legislativ să fie adoptată în formă finală, în şedinţa de guvern următoare.

Schimbarea programului „Prima Casă” a fost discutată de premierul Ludovic Orban la începutul şedinţei de joi a Cabinetului.

„Deci lumea cunoaşte programul «Prima Casă», care a fost transformat într-o «Familie, o casă» şi acum noi o să îi spunem «Noua casă». Dar se rezolvă toate probleme care existau şi inadvertenţele, nu?”, l-a întrebat Ludovic Orban pe ministrul de Finanţe.

Florin Cîţu a răspuns „bineînţeles”.

Premierul Ludovic Orban a mai întrebat dacă va fi stabilită şi „mărirea plafonului pentru care se aplică TVA”.

„Da, vine în urma discuţiilor pe care le-am avut atât cu cetăţenii, cât şi cu cei care sunt implicaţi direct din domeniul financiar bancar şi dezvoltatori”, a afirmat ministrul Finanţelor.

Cum va funcţiona „Noua Casă”, programul care înlocuieşte „Prima Casă”

Potrivit Economica.net, noul program va permite garantarea a maximum 70% din valoarea creditului pentru o locuință de maximum 70.000 de euro.

Președintelui FNGCIMM, Cristian Păun, susţine că pentru locuințele vechi (din anii ’70-’80)creditul maxim ar fi de 60.000 euro. În cazul locuințelor construite în ultimii 5 ani, plafonul maxim ar fi de 70.000 euro.

Programul „O familie, o casă” nu a apucat intra în vigoare, în lipsa normelor de aplicare.

Noul program, denumit ”O nouă casă”, ar putea fi prezentat în două săptămâni, iar cine aplică, poate merge la banca.

Statul va oferi și o garanție de 8 milioane de euro dezvoltatorilor, iar procentele de garanție oferite cumpărătorilor diferă în funcție de vechimea locuinței.

80% dacă îți cumperi o casă prin dezvoltatorul respectiv, apoi procentul scade dacă îți cumperi o casă nouă, dar construită prin orice alt dezvoltator și 50% dacă tu îți cumperi o casă de alt tip, renovată sau prin alte mecanisme”.

Noul program va păstra limita de vârstă de 55 de ani din „O familie, o casă”, dar va elimina limita de venit.

Ludovic Orban: „Prefer să izolăm virusul decât să ajungem în situaţia să-i izolăm pe români”