Programul „RABLA” 2013 începe la 15 MAI. Ministrul Mediului: Vor fi eliberate 20.000 de tichete

Distribuirea tichetelor pentru programul Rabla va începe în luna mai, susţine ministrul Mediului, Rovana Plumb. Într-o intervenţie la România TV, ministrul a declarat că anul acesta se vor elibera 20.000 de tichete, fiecare cu o valoare de 1.500 de euro.

14 apr. 2013, 16:08
Programul „RABLA” 2013 începe la 15 MAI. Ministrul Mediului: Vor fi eliberate 20.000 de tichete

Cine are o maşină veche va putea obţine pe ea la casare 1.500 de euro. Programul Rabla începe la data de 15 mai când se vor elibera 20.000 de tichete.

17.000 pentru persoane fizice si juridice si 3.000 de tichete pentru institutiile publice. Repartizarea tichetelor pe colectori sau dealeri nu va mai fi egală pe fiecare unitate administrativ-teritorială. Va ţine cont de numărul de maşini cu o vechime mai mare sau egală cu 10 ani din parcul de maşini„, a precizat Rovana Plumb.

La achiziţionarea unui autoturism nou se va putea folosi însă un singur tichet şi nu trei ca până acum. Acest tichet poate fi însă transferabil. „Tichetele vor fi transferabile. S-au făcut analize şi studii despre modul de derulare al programului în ultimii ani. Am constatat că, dacă nu ar exista transferabilitatea, ar rezulta un blocaj pe piaţă în ceea ce priveşte înnoirea parcului auto„, a argumentat ministrul.

Chiar dacă programul nu a debutat încă, piaţa neagră a tichetelor a înflorit pe internet.

În ultimii ani, prin programul Rabla au fost casate peste 335.000 de maşini.

Anul trecut, AFM a alocat pentru derularea Programului „Rabla” un buget de 171.000.000 de lei, din care s-au cheltuit 153.888.600 de lei, informează Mediafax.

Introducerea tichetelor valorice nenominale a favorizat şi apariţia unei pieţe a acestora. La sfârşitul anului trecut, premierul Victor Ponta vorbea despre „un fel de bursă ilegală a tichetelor, nereglementată şi neimpozitată” şi despre posibilitatea de a nu se mai permite cumularea tichetelor sau folosirea de către altcineva decât proprietarul maşinii.

Anunţurile făcute de ministrul Mediului au arătat că va fi urmat acest principiu, deşi, ulterior, Rovana Plumb a spus că va fi „cu siguranţă” posibilă înstrăinarea voucherului, pentru că „sunt foarte mulţi cetăţeni care nu au posibilitatea să îşi cumpere un autoturism numai în baza tichetului”.