Programul Rabla, îmbunătăţit cu secţiunea Rabla plus. Ghidurile de finanţare, finalizate până la sfârşitul lunii aprilie

Programul "Rabla" din acest an va avea o nouă secțiune intitulată "Rabla plus", destinată impulsionării achiziției de mașini electrice, iar ghidurile de finanțare ar putea să fie gata până la sfârșitul lunii aprilie, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer.
Iulian Tudor
07 apr. 2016, 13:16
Programul Rabla, îmbunătăţit cu secţiunea Rabla plus. Ghidurile de finanţare, finalizate până la sfârşitul lunii aprilie

RABLA 2016: „Programul Rabla din acest an se va numi Rabla plus și va avea două componente: Rabla clasic, variantă cunoscută din anii anteriori, și Rabla plus, acesta din urmă având în vedere stimularea de achiziții de mașini electrice, dar și stimularea construirii unei infrastructuri electrice (…). Deci, pe lângă varianta clasică a programului, va exista și programul Rabla plus, care va avea un buget de 75 de milioane de lei. Partea de plus înseamnă stimularea de achiziții de mașini electrice. Estimez că ghidurile de finanțare ar putea fi gata până la finele lunii aprilie, iar cei care doresc să achiziționeze o mașină prin program să o facă undeva de la începutul lunii mai. Unul dintre obiectivele mele ca ministru al Mediului este tranziția către economia verde. De asemenea, dorim ca și în sectorul auto să facem o tranziție cât mai accelerată către mașinile electrice”, a menționat Pașca Palmer, potrivit AGERPRES.

Citeşte şi Cele mai avantajoase credite pentru maşină

Guvernul a aprobat, în ședința din 30 martie, bugetul de venituri și cheltuieli pe anul în curs al Fondului pentru Mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu, estimându-se venituri totale de 836,46 milioane de lei și cheltuieli de 838,66 milioane lei, deficitul de 2,2 milioane de lei urmând a fi acoperit din excedentul anilor anteriori.

Printre programele care urmează să fie finanțate din Fondul pentru Mediu se află și Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național, Programul de stimulare a achiziționării de mașini noi electrice și hibride („Rabla Plus”).

Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național (‘Rabla’) va beneficia, în 2016, de un buget de 135 de milioane de lei, în scădere cu 32,5% față de ediția anterioară, când s-a ridicat la 200 de milioane lei, conform Notei de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2016 al Fondului pentru Mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

În 2015, Programul „Rabla” a fost configurat cu eco-bonusuri diferențiate, care s-au adăugat primei de casare în valoare de 6.500 lei, și cu posibilitatea cumulării a maximum două eco-bonusuri pentru achiziția unui autovehicul.

Citeşte şi RABLA 2016 vine cu schimbări majore. Ce este „Rabla Plus”

Astfel, s-a acordat: un eco-bonus în valoare de 750 lei la achiziționarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, un eco-bonus în valoare de 1.500 lei la achiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid convenționale), precum și un eco-bonus în valoare de 2.500 lei la achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in).

Persoanele fizice care au dorit să achiziționeze o mașină nouă au putut aplica, începând din 27 aprilie 2015, în cadrul Programului „Rabla”, bugetul alocat pentru ediția anterioară fiind de 162,5 milioane de lei.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Cât costă o Dacia 1300 utilizată de miliția din perioada comunistă. Un astfel de model a fost scos la vânzare, iar prețul e unui complet neașteptat.
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu! Judecătorul a luat decizia. Scapă de...
Playtech.ro
Cum eşti păcălit când iei vacanţă all-inclusive? Hotelierii ies mereu în câştig
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Cutremur după alegeri. Demisie în bloc, haos pe scena politică
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit unul dintre cei mai mari actori. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Taxa obligatorie pentru toți șoferii din România! Trebuie achitată în mai puțin de 24 de ore altfel primești amendă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele