Programul „România Start-Up Plus”. Cine vrea să intre în afaceri va primi 40.000 de euro, bani europeni nerambursabili

Şomerii sau salariaţii care vor să intre în afaceri pot primi o finanţare nerambursabilă de până la 40.000 de euro, bani europeni. Pentru a beneficia de aceşti bani, doritorii trebuie să depună proiecte până la data de 15 august.

12 iul. 2016, 14:28
Programul „România Start-Up Plus”. Cine vrea să intre în afaceri va primi 40.000 de euro, bani europeni nerambursabili

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat, spre consultare publică, Ghidul Programului „România Start-Up Plus”, în valoare de 105 milioane euro din alocarea aferentă Programului Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, având ca obiective stimularea antreprenoriatului și crearea de locuri de muncă, potrivit unui comunicat al instituţiei, scrie economica.net. 

„Mecanismul de finanțare este următorul: în momentul semnării contractului cu administratorul schemei de antreprenoriat, viitorul antreprenor primește o subvenție în valoare de maximum 24.000 euro, reprezentând prima tranșă de finanțare. A doua tranșă de finanțare, în valoare de maximum 16.000 euro, va fi acordată dacă antreprenorul realizează venituri brute echivalente cu jumătate din valoarea primei tranșe”, se mai arată în comunicat.

„Acest mecanism de finanțare, în tranșe, reprezintă un pas către o finanțare mai inteligentă, adaptată realității economice. Sprijinul nu mai este doar un indicator numeric cantitativ, el devine un instrument de impulsionare a antreprenorilor care înregistrează rezultate în faza incipientă a afacerilor lor”, a declarat Dan Barna, Secretar de Stat în Ministerul Fondurilor Europene.
Guvernul are în vedere crearea a 2.000 de locuri de muncă şi finanţarea a 1.500 de noi întreprinderi mici şi mijlocii.
Accesul la finanțare al întreprinderilor din România este printre cele mai reduse din UE. Numai 2% din întreprinderile din România – față de 8%, media europeană – au accesat granturi sau credite subvenționate în 2015, conform sondajului SAFE al Comisiei Europene.

Proiectele pot fi depuse începând cu 15 august 2016.