Programul Tomata 2023: Toţi fermierii eligibili vor primi 3000 de euro/1000 mp

Guvernul a adoptat, luni, memorandumul pentru suplimentarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Actul normativ prevede suplimentarea sumelor aferente limitelor de credite bugetare şi credite de angajament pe luna septembrie 2023, pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu suma de 315 milioane lei.

26 sept. 2023, 12:08
Programul Tomata 2023: Toţi fermierii eligibili vor primi 3000 de euro/1000 mp

Programul Tomata 2023: Guvernul a aprobat în ședința de luni un memorandum privind suplimentarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Banii sunt necesari pentru plata subvenției la roșii.

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi, luni – 25 septembrie un memorandum care prevede suplimentarea sumelor aferente limitelor de credite bugetare și credite de angajament pe luna septembrie 2023, pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu suma de 315 milioane lei.

Programul Tomata 2023. Veşti bune pentru zeci de mii de agricultori, subvenţia va fi de cel puţin 3000 de euro
Potrivit unui comunicat al Guvernului, suplimentarea este necesară pentru plata corespunzătoare schemei de ajutor de minimis pentru susținerea producției de tomate în spații protejate, cultivate în ciclul 1 de producție. ”În acest program sunt înscriși un număr de 22.088 beneficiari”, precizează Executivul.

Programul Tomata 2023. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunţă marţi că încep plăţile pentru Programul Tomata şi toţi fermierii eligibili vor primi 3000 de euro/1000 mp cultivaţi cu tomate în spaţii protejate. ”Încep plăţile pentru Programul Tomata. Toţi fermierii eligibili vor primi 3000 de euro/1000 mp cultivaţi cu tomate în spaţii protejate. Până la finalul săptămânii, banii vor fi viraţi către Direcţiile Agricole Judeţene pentru a fi distribuiţi în conturile beneficiarilor”, anunţă ministrul într-o postare pe Facebook.

”Continuăm şi îmbunătăţim Programul de cultivare a legumelor în spaţii protejate. Avem alocată în PNS suma de 170 de milioane de euro destinaţi tinerilor fermieri, sume care pot fi folosite pentru dezvoltarea sistemelor de încălzire în sere şi solarii. Îi ajutăm pe fermierii noştri să producă legume româneşti tot timpul anului, să limităm cât mai mult din importuri şi să aducem pe mesele românilor cât mai multe produse româneşti”, mai spune Barbu.

Florin Barbu precizează că, aşa cum a promis fermierilor, a suplimentat bugetul acestui program pentru a se asigura că toţi beneficiarii eligibili vor primi sumele cuvenite.

Fără suplimentarea de la Guvern subvenția ar fi scăzut

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat în cadrul evenimentului HORTISHOW – Conferința Națională a Legumicultorilor, organizată de Asociația Forța Fermierilor (AFF) și Ferma Radu,  o manifestare care a avut loc la Obârșia, în județul Olt pe 6 septembrie că pentru plata subvenției la tomate este nevoie de o suplimentare a plafonului inițial.

Cea mai nouă descoperire a agricultorilor România: roșiile-gigant! Cu cât se vinde în piețe acest sortiment
Florin Barbu a subliniat că numărul beneficiarilor pentru Programul Tomata, Ciclul I este de aproape 22.000 de legumicultori. Inițial, Guvernul aprobase un plafon care acoperea plățile pentru 17.000 de beneficiari.

”Aș vrea să îmi cer scuze fermierilor pentru întârzierea la plată la Ciclul I pentru Programul Tomata. A fost o problemă pentru că atunci când a fost elaborat actul normativ a fost evaluat pentru pentru un număr de 17.000 de beneficiari, în momentul de față au fost încheiate toate evaluările de către Direcțiile Agricole iar numărul beneficiarilor este de aproape 22.000 și am luat decizia, împreună cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu de a acorda întreaga sumă de 3.000 euro/1.000 mp”, a anunțat ministrul Agriculturii în premieră la evenimentul Hortishow – Conferința Națională a Legumicultorilor.