Programul Tomata 2023. Veşti bune pentru zeci de mii de agricultori, subvenţia va fi de cel puţin 3000 de euro

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va continua sprijinul pentru legumicultori și cu Ciclul II, la partea de legume în spații protejate, după cum a confirmat recent Florin Barbu.

08 sept. 2023, 13:39
Programul Tomata 2023. Veşti bune pentru zeci de mii de agricultori, subvenţia va fi de cel puţin 3000 de euro

Programul Tomata 2023. Producătorii nu vor primi un cuantum sub cel de 3.000 de euro anunțat de Ministerul Agriculturii, chiar dacă numărul de beneficiari finali depășește estimarea făcută inițial de autorități. Vestea bună a fost dată direct legumicultorilor de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în cadrul evenimentului HORTISHOW – Conferința Națională a Legumicultorilor,  în județul Olt.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dat asigurări astăzi, miercuri – 6 septembrie, în cadrul evenimentului HORTISHOW – Conferința Națională a Legumicultorilor că fermierii care au aplicat pentru ajutorul de stat la roșii vor primi subvenția întreagă, de 3.000 euro, chiar dacă numărul de beneficiari este mult mai mare decât cel estimat inițial.

Cea mai nouă descoperire a agricultorilor România: roșiile-gigant! Cu cât se vinde în piețe acest sortiment
Florin Barbu a subliniat că numărul beneficiarilor pentru Programul Tomata, Ciclul I este de aproape 22.000 de legumicultori. Inițial, Guvernul aprobase un plafon care acoperea plățile pentru 17.000 de beneficiari.

”Aș vrea să îmi cer scuze fermierilor pentru întârzierea la plată la Ciclul I pentru Programul Tomata. A fost o problemă pentru că atunci când a fost elaborat actul normativ a fost evaluat pentru pentru un număr de 17.000 de beneficiari, în momentul de față au fost încheiate toate evaluările de către Direcțiile Agricole iar numărul beneficiarilor este de aproape 22.000 și am luat decizia, împreună cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu de a acorda întreaga sumă de 3.000 euro/1.000 mp”, a anunțat ministrul Agriculturii în premieră la evenimentul Hortishow – Conferința Națională a Legumicultorilor, potrivit agrointel.ro

Casa Verde Fotovoltaice 2023. Când vor fi instalate primele panouri, ce trebuie să ştie cei aproape 90.000 de beneficiari
Subvenția fermierilor s-ar fi diminuat la 2.400 euro

Șeful de la agricultură a declarat că în condițiile în care plățile începeam pe plafonul alocat, banii nu ajungeau pentru subvenția întreagă de 3.000 euro iar fermierii urmau să primească un cuantum diminuat de 2.400 euro.

”Astfel riscam ca legumicultorii să primească o subvenție de 2.400 euro. Așteptarea eu cred că este foarte bună și începând de săptămâna viitoare va fi aprobată în ședința de Guvern alocarea suplimentară de 13 milioane de euro pentru Cilul I și bineînțeles în aceeași hotărâre de Guvern vom da și Ciclul II la legume în spații protejate. De aceea vreau să ne înțelegeți întârzierea dar noi am vrut să asigurăm, exact așa cum am promis, cei 3.000 euro”, a mai adus clarificări Florin Barbu.

Pentru ciclul II, Ministerul Agriculturii trebuie să vină cu un proiect de hotărâre de Guvern cu condițiile, sumele și beneficiarii noului sprijin. Acesta trebuie aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial pentru a-și produce efectele. Cel mai probabil sumele alocate vor putea fi disponibile după ce se va efectua rectificarea bugetară pentru anul 2023, care este programată în luna septembrie.