Programul „Tomata”, oprit. Nu va mai continua în 2021

Ministrul Agriculturii a anunţat că programul "Tomata" nu va mai continua în 2021. Acesta spune că bugetul statului nu mai poate suporta ajutorul de 3.000 de euro pe care fermierii îl primeau până acum.

13 ian. 2021, 20:32
Programul „Tomata”, oprit. Nu va mai continua în 2021
Programul "Tomata", oprit. Nu va mai continua în 2021

Programul „Tomata”, oprit. Acesta a funcţionat timp de patru ani şi a consumat de la buget 40 de milioane de euro.
Vestea că acesta nu va mai continua şi în 2021 îi nemulțumește pe agricultori.

Programul „Tomata”, oprit. Agricultorii anunţă scumpiri

Agricultorii spun că vor fi nevoiţi să reducă recolta deoarece nu vor mai avea bani suficienţi pentru investiţii. Acest lucru ar putea însemna scumpiri și importuri.

„Era un program foarte bun, o să punem mai puţine, că acei 3 mii de euro ne ajutau extraordinar de mult.”, a spus Ciprian Georgian Buzincu, fermier, potrivit stirileprotv.ro. 

Reprezentanţii fermierilor cred că producţia de tomate ar putea scădea şi cu 50 %.

„Programul ăsta acoperea, să zic, jumătate din cheltuielile pe care le aveau fermierii cu încălzitul, în situația asta, mulţi cultivă mai puţin.”. a spus Gheorghe Zăvăleanu – inginer agronom.

Agricultorii spun că roşiile româneşti se vor scumpi.

Noi cheltuim undeva la 50.000 de lei, cu cărbuni şi lemne, era un ajutor binevenit. Aşa că trebuie să-i scoatem din buzunar, probabil că şi în preţ se va răsfrânge.”, a spus Marcel Maxim – fermier.

Ministrul Agriculturii spune că a renunţat la program pentru că nu mai sunt bani şi pentru că programul a expirat. Adrian Oros a anunţat un alt program care vine în ajutorul agricultorilor. Acesta se referă la cultivările mai multor legume.

Ministrul spune că săptămâna viitoare agricultorii vor afla când va începe noul program.