Progresul tunelului feroviar Ormeniș, pe cale să devină cel mai lung din țară, înaintează ca melcul. Când ar putea circula pe aici primele trenuri

Tunelul feroviar Ormeniș este unul lent. Trenurile ar putea circula pe aici abia peste câțiva ani, potrivit pronosticuilor date de autorități.
Alina Costache
16 oct. 2024, 15:24
Progresul tunelului feroviar Ormeniș, pe cale să devină cel mai lung din țară, înaintează ca melcul. Când ar putea circula pe aici primele trenuri
Cum se prezintă lucrările la turneul feroviar Ormeniș

Tunelul feroviar Ormeniș, care va avea o lungime de 7 kilometri, este săpat cu o viteză medie de 10 – 15 metri/zi, iar peste câteva săptămâni ar trebui să ajungă și mașinile de forat pentru tunelul Homorod, lung de 5 kilometri, conform Asociației Pro Infrastructura.

Ambele tuneluri se află pe lotul de mijloc al căii ferate Brașov – Sighișoara, unde lucrările vor mai dura ani buni și unde trenurile circulă cu o viteză medie de 40 km/h.

Citește și: Cum arată, azi, gara din România transformată în sală de judecată după unul dintre cele mai mari accidente feroviare din istoria Căilor Ferate Române

Lucrările avansează foarte lent, chiar dacă în faza de proiect lucrurile arătau ideal. Pe hârtie este prevăzută scurtarea traseului cu 11 kilometri și includerea unor porțiuni cu viteze de până la 160 km/h.

Trenurile care circulă între Brașov și Sighișoara parcurg cei 128 de kilometri în mai mult de trei ore. Din cauza restricțiilor și șantierelor, noul Mers al Trenurilor, care va intra în vigoare în luna decembrie, va majora durata călătoriei la trei ore și jumătate pentru trenurile cele mai rapide.

De anul viitor, unele trenuri InterRegiio vor face peste patru ore din cazua staționărilor prelungite în stațiile Apața, Cața, Rupea, Racoș și Augustin, dar și din cauza porțiunilor de cale ferată unde viteza va fi limitatăla 20 – 30 km/h.

Proiectul de modernizare a liniei Brașov – Sighișoar, care include lucrări complexe, precum construcția a trei tuneluri și a unui viaduc la Ormeniș, este întârziat de ani de zile. Costurile pentru cel mai spectaculos lot, Apața – Cața, se ridică la suma colosală de 2,4 miliarde de lei fără TVA.

Cel mai lung tunel feroviar din țară riscă să rămână fără finanțare

Asociația Pro Infrastructura (API) a scris despre situația în care se află acest lot, unde tunelul Ormeniș a ajuns la o „viteză de croazieră” a TBM0urilor de 10 – 15 metri pe zi. La finalul lunii septembrie, compania Aktor transmitea că prima „cârtiță” a săpat peste 500 de metri în galeria sa de la Ormeniș și cealaltă, pe firul doi, în jur de 360 de metri, potrivit Hotnews.

Porțiunea dintre tuneluri înaintează lent, potrivit API. O accelerare a lucrărilor este imperios necesară pentru a avea o linie dublă pe porțiuni cât mai lungi. Mai mult, API avertizează că există pericolul de a nu mai fi asigurată finanțarea.

Citește și: Marcel Ciolacu anunță că România va cumpăra 58 de trenuri electrice noi. 13 orașe mari vor fi interconectate

La finalul lunii august 2024, CFR a raportat un progres fizic de 36,6% pe cei 28 de kiloetri de cale ferată dintre Apața și Cața, un contract semnat tot cu asocierea RailWorks (lider Aktor, alături de Alstom și Arcada) în septembrie 2020 cu ordin de începere dat în 3 noiembrie 2020.

„Prețul actualizat: 2,94 miliarde lei fără TVA, 4 ani termen de execuție. Hârtia spune că în câteva săptămâni circulăm. Poate într-un univers paralel. În acesta, întârzierea va fi una masivă, imposibil de estimat precis în acest moment, așa cum tot avertizăm de ani de zile.

Știrea importantă ar fi că TBM-urile 3 și 4 care vor săpa tunelul Homorod (dinspre Sighișoara), cel un pic mai scurt, de 5 km, vor fi lansate foarte curând. Estimarea noastră realist-optimistă pentru prima cârtiță este 1,5-2 luni, poate chiar în buza alegerilor, ca să fie spectacolul complet. Cu un decalaj de 4-6 săptămâni, ar trebui să plece la drum și cealaltă cârtiță”, a transmis Asociația Pro Infrastructură.

API susține că tunelul Ormeniș „a ajuns la o viteză de croazieră a TBM-urilor de 10-15 metri pe zi, dacă ar fi să-l credem pe cuvânt pe șeful de proiect al grecilor de la Aktor, Sotiris Koropoulis. Tot el ne mai dădea niște cifre la final de septembrie: prima cârtiță a săpat peste 500 de metri în galeria sa de la Ormeniș și cealaltă, pe firul doi, undeva la 360 de metri. Segmentul dintre tuneluri înaintează lent. Ar trebui să fie accelerat ca să avem cale dublă cap-coadă cât mai curând posibil. Dincolo de progresele tehnice mai mici sau mai mari, finanțarea rămâne elefantul din cameră. CEF (Connecting Europe Facility) se termină în două luni și ceva, la 20 decembrie 2024”.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri