Proiect: Adio tutun pentru toţi tinerii! Statul vrea să interzică fumatul pentru persoanele născute după 2017

Deputatul PNL, Horia Cristian, vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate, vrea să interzică vânzarea de tutun persoanelor care se nasc după 1 ianuarie 2017. Concret, parlamentarul, medic de profesie, a depus un proiect în acest sens, proiect care modifică legea nr. 349/2002, privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cea prin care anul trecut a fost interzis fumatul în spaţiile publice.
Filip Stan
13 sept. 2016, 05:52
Proiect: Adio tutun pentru toţi tinerii! Statul vrea să interzică fumatul pentru persoanele născute după 2017

„Fumatul şi consumul de tutun, sub orice formă, reprezintă un risc clar şi indiscutabil asupra sănătăţii umane. Determină îmbolnăvire, suferinţă şi moarte şi având costuri care depăşesc orice „profit” generat de industria de tutun. Nu există niciun aspect al vieţii umane care să fie îmbunătăţit de sau prin consumul de tutun, cu excepţia profitului companiilor producătoare de tutun”, se arată în expunerea de motive a parlamentarului.

Proiectul vine în contextul în care Ministerul Sănătăţii şi autorităţile române şi-au asumat o ţinţă: aceea ca până în 2035 România să fie o ţară liberă de tutun. „Aceasta nu se poate realiza prin interzicerea fumatului ci prin determinarea tinerilor să nu înceapă să fumeze”, notează PNL-istul, scrie Adevărul.

„Vânzarea de tutun persoanelor sub 18 ani este deja interzisă şi dorim ca această lege să împiedice tinerii născuţi după 1 ianuarie 2017 să poată cumpăra tutun când au ajuns la vârsta de 18 ani şi mai apoi”, afirmă vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.

Potrivit acestuia, chiar dacă interzicerea fumatului în spaţiile publice a fost un pas extrem de important care a vizat protecţia nefumătorilor, „nu putem duce interdicţiile mai departe şi nu trebuie să incriminăm mai mult fumatul în sine”.

Prin strategia asumată până în 2035, România doreşte să se alinieze altor ţări europene, precum Franţa, Danemarca sau Irlanda, care şi-au propus obiective similare. „Unicitatea acestei strategii stă în faptul că ea nu va avea efecte într-un an, doi, ci e gândită pe o perioadă îndelungată. Ea cuprinde acţiuni prin care ne dorim să reducem consumul de tutun din România. Cu toţii ştim care sunt efectele dezastruoase ale acestuia, avem anual 42.000 de decese favorizate de fumat. Bolile cardiovasculare şi bolile pulmonare ucid pe capete”, a explicat doctorul Magda Ciobanu, coordonatorul programului naţional Stop Fumat.

Trei direcţii majore urmează strategia lansată la Palatul Cotroceni, principala fiind componenta de prevenţie. „Un copil nu trebuie să se apuce de fumat, el trebuie să facă o alegere informată. Oamenii nu se nasc fumători, motiv pentru care trebuie să facem ceva ca femeia gravidă să nu fie expusă la fumatul pasiv şi nici să fumeze. Copiii trebuie şi ei protejaţi de celebrele domnişoare care dau pachete de ţigări gratuite celor care par să aibă 18 ani.

Dar, problema este că ele nu pot verifica vârsta copiilor şi îi expun pe aceştia la tutun. Mulţi copii din România primesc ţigări gratuite”, a completat medicul pneumolog. Partea de prevenţie nu li se adresează însă doar copiilor, ci şi adulţilor, care sunt consideraţi modele pentru proprii copii. „Ei trebuie încurajaţi să renunţe la fumat. Ca adolescenţii să nu fumeze, este important ca nici părinţii să nu facă aceste gesturi. Dacă li se induce ideea că fumatul îi calmează sau că îi relaxează, vor încerca să consume tutun. Tocmai din acest motiv, strategia cuprinde inclusiv modificări ale legislaţiei, care să interzică publicitatea la ţigări, mergând pe acţiuni care să se facă susţinut în şcoli, prin parteneriate încheiate cu inspectoratele şcolare”, a mai spus coordonatorul programului Stop Fumat.

O altă problemă, în opinia specialiştilor, e faptul că opţionalul de educaţie pentru sănătate a fost ales de doar 6% din elevi. „Dacă un copil din 100 fumează, e un motiv de îngrijorare pentru noi. Copilul este cu totul altă specie faţă de adult. Pe ei fumatul activ nu îi omoară, dar fumatul pasiv în cazul lor poate favoriza boli cum sunt astmul. În schimb, li se crează dependenţa de nicotină de la vârste foarte fragede, se activează mai repede decât la adulţi”, a completat Ciobanu. Directiva europeană antifumat, în curs de transpunere în legislaţia românească, îi vizează tot pe copii, apreciază şi profesorul Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP).

Modificările pe care Comisia de Sănătate din Senat vrea să le aducă legislaţiei antifumat vor anula beneficiile asupra fumătorului pasiv şi asupra celor activi care doresc să renunţe la acest viciu. „Această lege este foarte bună şi trebuie apărată, pentru că orice ciuntire a ei va anula efectele şi beneficiile asupra fumătorului pasiv şi uneori şi asupra fumătorului activ, care în multe situaţii, sub efectul aceste ilegi, se gândeşte să se lase de fumat”, a explicat profesorul Mihălţan.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
La ce vârstă te poți pensiona anticipat, în funcție de anul nașterii și de stagiul de cotizare. Ce prevede legea
Capital.ro
Ordin pentru românii care NU stau la adresa din buletin. Se aplică neapărat duminică, 4 mai
Playtech.ro
Furtuni electrice în România. Meteorologii AccuWeather anunță când se strică vremea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Un celebru serial revine pe micile ecrane. Vor fi surprize mari în noul sezon
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. A fost cel mai iubit. Nu are egal. Rămâne veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile