Proiect amplu de reîmpădurire a României. Ursula von der Leyen a dat verdictul

În ultimii 30 de ani, tăierile ilegale, defrișările, au devenit un fenomen de mare amploare în România, însă abia de curând au început să fie luate măsuri care să reducă nivelul braconajului. În plus, în structurile guvernamentale, dar și europene, se discută din ce în ce mai des despre inițiative pentru dezvoltarea de suprafețe împădurite. 

20 iun. 2022, 16:57
Proiect amplu de reîmpădurire a României. Ursula von der Leyen a dat verdictul

Un proiect major ce are în vedere împădurirea zonelor montane din România a fost aprobat de curând, de Comisia Europeană. Astfel, 500 de milioane de euro, bani europeni vor fi direcționați către guvernul de la Palatul Victoria, pentru implementarea inițiativei „verzi”.

Schema va fi finanțată prin intermediul mecanismului de redresare și reziliență (MRR), după ce Comisia Europeană a evaluat pozitiv planul României de redresare și reziliență a adoptării proiectului.

„Schema în valoare de 500 de milioane euro aprobată astăzi va permite României să creeze noi suprafețe împădurite. Aceste păduri vor contribui la prevenirea eroziunii și a inundațiilor, la curățarea aerului și la combaterea schimbărilor climatice.

Măsura va contribui nu numai la obiectivele Pactului verde al UE, ci va sprijini, totodată, dezvoltarea economică a zonelor rurale din România”, a declarat vicepreședinta executivă a Comisiei, Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței.

Schema de ajutor se va desfășura până pe data 30 iunie 2026. În cadrul proiectului se are în vedere creării de noi suprafețe împădurite și oferirea de sprijin proprietarilor publici și privați de terenuri agricole, sub forma unor granturi directe. De asemenea, municipalitățile și asociațiile acestora vor putea beneficia de sprijin financiar.

 

Care sunt condițiile pentru beneficiarii programului european de reîmpădurire

 

Pentru a beneficia de fondurile europene, proprietarii de terenuri agricole trebuie să creeze trupuri de pădure de cel puțin jumătate de hectar sau cordoane forestiere – formate din rânduri de arbori și arbuști pentru a proteja terenurile agricole împotriva eroziunii eoliene și a secetei, cu o suprafață de cel puțin 0,1 hectare. Împădurire trebuie realizată în baza unui plan de proiect aprobat de Garda Forestieră din România, în care sunt enumerate speciile de arbori, de arbuști care vor fi plantați, precum și densitatea plantațiilor.

În plus, Bruxellesul a mai aprobat un proiect major, o inițiativă prin care se sprijină regenerarea pădurilor din țară, un proiect în valoare de 100 de milioane de euro.

 

Avertismentul ministrului Mediului

 

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a avertizat de curând că în România există mai multe județe, în special în sudul ţării, care au mai puțin de 10% terenuri forestiere, iar acest lucru a produs dezastre şi schimbări climatice.

În acest sens, Barna are în vedere creșterea suprafețelor împădurite din România.

„Dezvoltarea sistemelor de irigaţii şi combaterea efectelor schimbărilor climatice prin irigaţii este o soluţie pentru un efect… Nu tratează cauza, ci ajută fermierii şi statele să asigure producţia de alimente. Singura soluţie pentru stăpânirea acestui fenomen este creşterea suprafeţelor împădurite.

De asemenea, şi judeţele din sud să revină la acel echilibru care a fost distrus odată cu dispariţia terenurilor în partea extra-carpatică din România.

Avem opt judeţe în ţară care au mai puţin de 10% terenuri forestiere. Sunt încă şapte sau opt care sunt sub 15%. Echilibrul trebuie recreat şi vine PNRR, ce va oferi o finanţare pentru 57.000 de hectare, care va ajuta refacerea acestui echilibru în anumite zone.

Avem suficiente fonduri ca să schimbăm tendinţa de reducere a suprafeţelor forestiere în aceste judeţe în mod special şi să restabilim echilibre. Există un miliard cu această destinaţie – habitate forestiere, 600 de milioane pentru a înfiinţa 57.000 de hectare de terenuri forestiere şi avem un program care poate să susţină concret lupta împotriva schimbărilor climatice”, a afirmat Tanczos Barna.