PROIECT. Biserica va putea vinde fără TVA, din 2016, și tipărituri de cult, manuale și cursuri teologice

Tipăriturile de cult, manualele și cursurile teologice vor fi vândute de către biserici, începând din 2016, fără TVA, potrivit proiectului de norme ale noului Cod fiscal. 

11 nov. 2015, 14:21
PROIECT. Biserica va putea vinde fără TVA, din 2016, și tipărituri de cult, manuale și cursuri teologice

NOU COD DE PROCEDURĂ FISCALĂ. În proiectul de norme, pe lista activităților care nu sunt considerate economice și care, prin urmare, se vând fără TVA au fost adăugate „tipăriturile de cult, manualele și cursurile teologice necesare desfășurării activității din instituțiile de învățămînt religios ale cultului respectiv”, scrie profit.ro.

Citeşte şi Preafericitul Patriarh Daniel şi-a luat maşină nouă. GALERIE FOTO

În prezent, nu este considerată activitate economică „livrarea de către organismele de cult religios a următoarelor obiecte: vase liturgice, icoane metalice sau litografiate, cruci, crucifixe, cruciulițe și medalioane cu imagini religioase specifice cultului, obiecte de colportaj religios, calendare religioase, produse necesare exercitării activității de cult religios, precum tămâia, lumânările, cu excepția celor decorative și a celor pentru nunți și botezuri”.

Totodată, în noul Cod fiscal, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, pe lista veniturilor neimpozabile ale unităților de cult au fost adăugată veniturile obținute din cedarea/înstrăinarea activelor corporale, însemnând vânzarea de terenuri, clădiri, mașini etc.

Citeşte şi Primele declaraţii despre mutarea lui Arsenie Boca în Catedrala Mântuirii Neamului

În prezent, sunt neimpozabile veniturile cultelor religioase obținute din producerea și valorificarea obiectelor și produselor necesare activității de cult, din chirii, din despăgubiri în forma bănească, obținute ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate. Totodată, cultele sunt scutite de impozite pe clădiri și terenuri.