Proiectul bugetului de stat pentru 2018: Deficit bugetar estimat la 2,97% din PIB

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul viitor este construit pe un deficit cash estimat la 2,97% din PIB, deficitul ESA fiind preconizat la 2,96% din PIB, iar în sectorul bugetar vor fi menținute măsuri precum compensarea cu zile libere și nu în bani a muncii efectuate suplimentar, neacordarea de tichete cadou sau a indemnizațiilor de hrană și de vacanță, potrivit documentului publicat pe site-ul Blocului Național Sindical.
Romania TV
29 nov. 2017, 19:13
Proiectul bugetului de stat pentru 2018: Deficit bugetar estimat la 2,97% din PIB

De asemenea, pentru ocuparea prin concurs a posturilor vacante în sectorul bugetar se va aplica principiul „unu la doi”, respectiv la două posturi vacante se va ocupa unul, de la 1 ianuarie 2018.

Totodată, ordonatorii de credite trebuie să reducă cu 10% cheltuielile cu bunurile și serviciile aferente întreținerii și funcționării instituției.

Nici anul viitor învățământul nu va primi o alocare de 6% din produsul intern brut. De asemenea, în acest sector, nu vor fi acordate cupoane sociale pentru educația timpurie și nici echivalentul în lei a 500 euro pentru educația permanentă a fiecărui nou-născut. Alocarea de la buget pentru cercetare nu va atinge 1% din PIB.

Citeşte şi Bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2018: 6,7% din PIB vor merge la pensii

Pe de altă parte, pentru Ministerul Apărării Naționale va fi asigurat un buget la nivelul a 2% din PIB.

„Continuarea aplicării și în anul 2018 a unora dintre măsurile aprobate în anii anteriori, respectiv: munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa numai cu timp liber corespunzător; neacordarea de tichete cadou, premii, a indemnizațiilor de hrană și a indemnizației de vacanță prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017; neacordarea de ajutoare, plăți compensatorii la pensionare; menținerea anumitor categorii de drepturi de care beneficiază personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul brut, la nivelul lunii decembrie 2017; majorarea cuantumului brut stabilit pentru luna decembrie 2017 astfel încât începând cu 1 ianuarie 2018 să se mențină nivelul net în plată în luna decembrie 2017 a unor indemnizații acordate pentru anumite categorii de beneficiari (indemnizațiile persoanelor persecutate din motive politice sau etnice, indemnizații academicieni și urmașii acestora etc; nealocarea a 6% din PIB pentru învățământ și 1% pentru cercetare, neacordarea de cupoane sociale pentru educația timpurie și neacordarea echivalentului în lei a 500 de euro pentru educația permanentă a fiecărui nou-născuți”, se precizează în expunerea de motive care însoțește le proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2028.

Citeşte şi PROIECT BUGET 2018: Fără tichete-cadou, indemnizaţii pentru nou-născuţi, fără bani pentru libere lucrate

Potrivit proiectului, cheltuielile de personal sunt estimate la 8,9% din PIB.

Alte măsuri de politică fiscal-bugetară pentru anul 2018 sunt cele deja anunțate, respectiv reducerea cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%, reducerea cotei totale a contribuțiilor sociale obligatorii, per total cu două puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, transferul sarcinii fiscale a obligațiilor privind contribuțiile sociale obligatorii de la angajator la angajat în cazul veniturilor din salarii și asimilate salariilor și introducerea unei noi contribuții, respectiv ‘Contribuția asiguratorie pentru muncă’ în cotă de 2,25% aplicată la veniturile din salarii și asimilate salariilor.

Din 2018 va scădea contribuția pentru fondurile de pensii administrate privat la 3,75%, de la 5,1% în prezent.

Salariul minim brut pe țară garantat în plată crește la 1.900 lei de la 1 ianuarie 2018, iar punctul de pensie se majorează la 1.100 lei de la 1 iulie 2018. În perioada 1 iulie — 31 decembrie 2018 nivelul indemnizației sociale pentru pensionari este de 640 lei.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Revoluție la băncile din România. Cum vor fi afectați clienții
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Adio, maestre! S-a mai stins unul din marii noștri actori. A părăsit scena vieții după 40 de ani de aplauze
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Armata franceză cartografiază România pe fondul tensiunilor cu Rusia! Zona sensibilă pe unde rușii ar putea invada FOTO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație