Proiectul bugetului de stat pentru 2018: Deficit bugetar estimat la 2,97% din PIB

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul viitor este construit pe un deficit cash estimat la 2,97% din PIB, deficitul ESA fiind preconizat la 2,96% din PIB, iar în sectorul bugetar vor fi menținute măsuri precum compensarea cu zile libere și nu în bani a muncii efectuate suplimentar, neacordarea de tichete cadou sau a indemnizațiilor de hrană și de vacanță, potrivit documentului publicat pe site-ul Blocului Național Sindical.

RomaniaTV.net
29 nov. 2017, 19:13
Proiectul bugetului de stat pentru 2018: Deficit bugetar estimat la 2,97% din PIB

De asemenea, pentru ocuparea prin concurs a posturilor vacante în sectorul bugetar se va aplica principiul „unu la doi”, respectiv la două posturi vacante se va ocupa unul, de la 1 ianuarie 2018.

Totodată, ordonatorii de credite trebuie să reducă cu 10% cheltuielile cu bunurile și serviciile aferente întreținerii și funcționării instituției.

Nici anul viitor învățământul nu va primi o alocare de 6% din produsul intern brut. De asemenea, în acest sector, nu vor fi acordate cupoane sociale pentru educația timpurie și nici echivalentul în lei a 500 euro pentru educația permanentă a fiecărui nou-născut. Alocarea de la buget pentru cercetare nu va atinge 1% din PIB.

Citeşte şi Bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2018: 6,7% din PIB vor merge la pensii

Pe de altă parte, pentru Ministerul Apărării Naționale va fi asigurat un buget la nivelul a 2% din PIB.

„Continuarea aplicării și în anul 2018 a unora dintre măsurile aprobate în anii anteriori, respectiv: munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa numai cu timp liber corespunzător; neacordarea de tichete cadou, premii, a indemnizațiilor de hrană și a indemnizației de vacanță prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017; neacordarea de ajutoare, plăți compensatorii la pensionare; menținerea anumitor categorii de drepturi de care beneficiază personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul brut, la nivelul lunii decembrie 2017; majorarea cuantumului brut stabilit pentru luna decembrie 2017 astfel încât începând cu 1 ianuarie 2018 să se mențină nivelul net în plată în luna decembrie 2017 a unor indemnizații acordate pentru anumite categorii de beneficiari (indemnizațiile persoanelor persecutate din motive politice sau etnice, indemnizații academicieni și urmașii acestora etc; nealocarea a 6% din PIB pentru învățământ și 1% pentru cercetare, neacordarea de cupoane sociale pentru educația timpurie și neacordarea echivalentului în lei a 500 de euro pentru educația permanentă a fiecărui nou-născuți”, se precizează în expunerea de motive care însoțește le proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2028.

Citeşte şi PROIECT BUGET 2018: Fără tichete-cadou, indemnizaţii pentru nou-născuţi, fără bani pentru libere lucrate

Potrivit proiectului, cheltuielile de personal sunt estimate la 8,9% din PIB.

Alte măsuri de politică fiscal-bugetară pentru anul 2018 sunt cele deja anunțate, respectiv reducerea cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%, reducerea cotei totale a contribuțiilor sociale obligatorii, per total cu două puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, transferul sarcinii fiscale a obligațiilor privind contribuțiile sociale obligatorii de la angajator la angajat în cazul veniturilor din salarii și asimilate salariilor și introducerea unei noi contribuții, respectiv ‘Contribuția asiguratorie pentru muncă’ în cotă de 2,25% aplicată la veniturile din salarii și asimilate salariilor.

Din 2018 va scădea contribuția pentru fondurile de pensii administrate privat la 3,75%, de la 5,1% în prezent.

Salariul minim brut pe țară garantat în plată crește la 1.900 lei de la 1 ianuarie 2018, iar punctul de pensie se majorează la 1.100 lei de la 1 iulie 2018. În perioada 1 iulie — 31 decembrie 2018 nivelul indemnizației sociale pentru pensionari este de 640 lei.