Proiect CNA: Campania pentru parlamentare, „pe bani” la TV şi radio private

Candidaţii la alegerile parlamentare se vor putea exprima, contra cost, în emisiunile electorale difuzate de televiziunile şi radiourile private, însă competitorii electorali vor avea acces gratuit la posturile publice, potrivit unui proiect de decizie a CNA, supus dezbaterii publice.
Romania TV
28 sept. 2012, 14:27
Proiect CNA: Campania pentru parlamentare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a supus dezbaterii publice, pe site-ul propriu, proiectul de Decizie privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale. Alegerile parlamentare se vor desfăşura pe 9 decembrie.

Proiectul a fost elaborat de CNA având în vedere dispoziţiile Legii nr. 35 din 13 martie 2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului – în special capitolul 7 din această lege referitor la campania electorală, şi cele ale Hotărârii Guvernului nr. 890/2012 privind stabilirea programului calendaristic din cuprinsul perioadei electorale.

Campania electorală la posturile de radio şi de televiziune va începe în 9 noiembrie 2012, ora 0.00, şi se va încheia în 8 decembrie 2012, ora 7.00, potrivit proiectului de Decizie a CNA.

Posturile de radio şi de televiziune private, inclusiv de televiziune prin cablu, care vor reflecta campania electorală, au obligaţia să comunice CNA implicarea lor în campanie, grilele emisiunilor electorale pe care le vor realiza, precum şi intervalele de timp de difuzare a respectivelor emisiuni, până cel mai târziu în 8 noiembrie.

Radiodifuzorii publici şi privaţi sunt obligaţi, potrivit proiectului de Decizie a CNA, să asigure desfăşurarea unei campanii echitabile, echilibrate şi corecte pentru toţi competitorii electorali.

Competitorii electorali vor avea acces gratuit la posturile publice de radio şi de televiziune, în condiţiile articolului 38, alineatele 1 şi 2 din Legea nr. 35/2008, se spune în proiectul CNA.

Pe de altă parte, tarifele pe emisiune şi pe unitate de timp ale fiecărui post privat de radio şi de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu, vor fi făcute publice şi vor fi aceleaşi pentru toţi competitorii, se precizează în proiectul de Decizie a CNA.

Totodată, în proiectul de Decizie, CNA propune dezbaterii publice două categorii de variante de emisiuni dedicate campaniei electorale.

Astfel, potrivit primei variante, în timpul campaniei, informaţiile privind sistemul electoral, tehnica votării, calendarul campaniei, programele politice, opiniile şi mesajele cu conţinut electoral trebuie să fie prezentate exclusiv în următoarele tipuri de emisiuni: „emisiuni informative”, „emisiuni de promovare electorală” şi „dezbateri electorale”.

A doua variantă supusă dezbaterii publice prevede existenţa a doar două tipuri de emisiuni dedicate campaniei: „de promovare electorală” şi „de dezbatere electorală”.

În proiectul CNA se mai spune că emisiunile dedicate campaniei electorale vor fi marcate ca atare, la începutul emisiunii. Totodată, radiodifuzorii sunt obligaţi să precizeze calitatea în care se exprimă persoanele invitate în emisiuni, cum ar fi cea de candidat, susţinător sau reprezentant al candidatului ori al unui competitor electoral, jurnalist, analist sau de consultant politic.

Candidaţii care deţin funcţii publice pot apărea în emisiunile informative numai în probleme legate de exercitarea funcţiei lor; în aceste situaţii radiodifuzorii au obligaţia să asigure echidistanţa şi pluralismul de opinii.

Realizatorii şi, după caz, moderatorii emisiunilor dedicate reflectării campaniei trebuie să fie: imparţiali; să asigure echilibrul necesar desfăşurării emisiunii; să formuleze clar întrebările, fără a fi tendenţioase sau părtinitoare; să asigure menţinerea dezbaterii în sfera de interes a campaniei electorale; să solicite, în mod convingător, dovezi explicite atunci când participanţii aduc acuzaţii cu incidenţă penală sau morală unor contracandidaţi; să intervină atunci când, prin comportamente sau exprimări, participanţii la emisiuni pun în pericol ordinea constituţională, ordinea publică, siguranţa persoanelor şi a bunurilor, fac afirmaţii care pot aduce atingere demnităţii umane sau moralei publice.

De asemenea, potrivit proiectului de Decizie a CNA, radiodifuzorii privaţi pot difuza spoturi publicitare electorale numai în cadrul emisiunilor de promovare electorală şi de dezbateri electorale.

Pentru difuzarea spoturilor publicitare electorale radiodifuzorii privaţi sunt obligaţi să asigure candidaţilor şi competitorilor electorali condiţii egale de acces şi de tarifare pe unitatea de timp.

Spoturile publicitare electorale nu pot avea o durată mai mare de 30 de secunde şi trebuie să fie asumate în mod explicit de către candidaţii şi competitorii electorali.

Proiectul CNA prevede şi faptul că spoturile publicitare electorale se difuzează în calupuri separate şi marcate ca atare. În cadrul emisiunii dedicate campaniei, în spaţiul alocat unui competitor electoral nu pot fi inserate spoturi electorale ale altor competitori electorali.

Televotul sau anchetele făcute pe stradă, în rândul electoratului, nu trebuie să fie prezentate ca fiind reprezentative pentru opinia publică sau pentru un anumit grup social ori etnic, mai prevede proiectul de Decizie.

Totodată, cu 48 de ore înainte de ziua votării (9 decembrie, n.r.) este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă, iar cu 24 de ore înainte de începerea votării sunt interzise: difuzarea de spoturi de publicitate electorală; invitarea sau prezentarea candidaţilor şi/sau a reprezentanţilor competitorilor electorali în emisiunile şi programele posturilor de radio şi de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu; comentarii privind desfăşurarea campaniei, precum şi cele privind competitorii electorali.

În ziua votării sunt interzise: prezentarea de sondaje realizate la ieşirea de la urne, înainte de închiderea votării; comentarii referitoare la competitorii electorali; îndemnuri de a vota sau de a nu vota un candidat ori candidaturile depuse de competitorii electorali.

Proiectul de Decizie poate fi consultat pe site-ul CNA. Observaţii şi propuneri la proiect pot fi transmise, în scris, de către radiodifuzori, competitori electorali, ONG-uri, precum şi de orice persoană interesată, până cel mai târziu la data de 8 octombrie 2012.

Decizia CNA privind campania electorală pentru parlamentare va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

În perioada dintre intrarea în vigoare a acestei decizii şi începerea campaniei electorale, radiodifuzorii nu au voie să difuzeze producţii audiovizuale şi spoturi publicitare care promovează competitori electorali sau care transmit sau induc mesaje electorale.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Construcția unică de pe vremea lui Ceaușescu revine la viață. O jumătate de secol a fost abandonată de români. 98,9 milioane de lei costă reabilitarea și devine pe loc investiție strategică
Capital.ro
Proprietarii de teren din România sunt blocați. Legea îți interzice, chiar dacă ai cumpărat legal terenul
Playtech.ro
Când se încălzeşte iar în România? Meteorologii Accuweather au făcut anunţul
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Soția lui Dan Alexa, prinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Drumul din inima Carpaților care va salva cea mai aglomerată șosea din România
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
💣 în showbiz! Soțul celebrei creatoare de modă a dezvăluit că este gay, după 24 de ani de căsnicie 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion, în culmea fericirii. Viktor Orban, anunț istoric din Ungaria: Așa rămâne!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Documentul important trimis românilor odată cu factura la energie. Românii trebuie să fie atenți la toate informațiile
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia